Μητσοτάκης προς Τουρκία: Διάλογος για ένα και μόνο θέμα 

Το μήνυμα που έστειλε στην Άγκυρα από το συνέδριο του Economist   

Ο πρωθυπουργός, το βράδυ της Τετάρτης,  στο συνέδριο του Economist, κάλεσε την Τουρκία σε διάλογο για ένα και μόνο θέμα, τις θαλάσσιες ζώνες. Αλλιώς όπως είπε, είναι μονόδρομος το Διεθνές Δικαστήριο. 

Μηνύματα στην Άγκυρα από Μητσοτάκη, Δένδια, Παναγιωτόπουλο

O Κυριάκος Μητσοτάκης διαμήνυσε επίσης στην Άγκυρα ότι αυτό που συνέβη το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν είναι ένα ζήτημα που απασχολεί την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία, αλλά ζήτημα με ευρωπαϊκή διάσταση.

«Θα πρέπει να συνεχίσουμε τις συζητήσεις από το σημείο που σταμάτησαν και έχω καταστήσει σαφές ότι, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, εμείς είμαστε πρόθυμοι να πάμε το θέμα στη Χάγη βασιζόμενοι στην πεποίθηση ότι πρέπει να βρεθεί μία λύση» τόνισε ο πρωθυπουργός. 

Δένδιας: Η Τουρκία αγνοεί ότι η παραβατικότητα δε δημιουργεί δίκαιο

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι  σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο εάν δύο κράτη διεκδικούν μία θαλάσσια περιοχή καμία δραστηριότητα δεν είναι επιτρεπτή. «Ευελπιστώ ότι αυτά θα γίνουν κατανοητά από την Τουρκία γιατί θα υπάρχουν συνέπειες και για την Άγκυρα εάν συνεχίσει τις ενέργειες της. Είναι σαφές ότι η Ευρώπη θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου και δεν θα υπάρχει διχασμός επ’ αυτού. Και ευελπιστούμε ότι τα πρώτα σημάδια της αποκλιμάκωσης θα συνεχιστούν χωρίς να υπάρχει αυτή η ρητορική» ανέφερε. 

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι δεν έχει μιλήσει με τον Ερντογάν μετά την τελευταία τους συνομιλία τον Ιούλιο. «Έχω πει ότι είμαι έτοιμος, εάν συνεχιστούν τα πράγματα, να ξεκινήσω τις διερευνητικές συνομιλίες. Θα δούμε. Με προβληματίζει το γεγονός της τουρκικής Navtex στην Κύπρο. Όσον αφορά στις διμερείς σχέσεις διαβλέπω ένα παράθυρο. Μία ευκαιρία» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι περιμένει από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24-25 Σεπτεμβρίου, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε:

«Θα δούμε. Μία εβδομάδα είναι πολύς καιρός στην πολιτική, ειδικά στην ευρωπαϊκή πολιτική. Προτιμώ να προσέλθω στην Σύνοδο με μία θετική νότα παρά με μία αρνητική. Θα απόσχω από οποιαδήποτε πρόβλεψη. Αυτό που είναι ξεκάθαρο, αν δείτε και τις δηλώσεις που έχουν κάνει ο Ζοζέπ Μπορέλ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Σαρλ Μισέλ, η Τουρκία έχει μία επιλογή: Μπορεί να συζητήσει με την Ευρώπη, εποικοδομητικά, και κατ’ επέκταση να συζητήσει και με εμάς. Ή μπορεί να επιλέξει να συνεχίσει αυτές τις μονομερείς ενέργειες -όχι μόνο εδώ, υπάρχει επίσης προβληματισμός για τα τεκταινόμενα στη Λιβύη, που απασχολεί ιδιαίτερα άλλες ευρωπαϊκές χώρες- και σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξουν συνέπειες. Άρα οι επιλογές έχουν τεθεί ξεκάθαρα και όλοι ελπίζουμε ότι η επιλογή θα είναι η εποικοδομητική συζήτηση».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top