Φωτιά-Μεταμόρφωση: Μάχη για δεύτερη μέρα δίνουν οι πυροσβέστες

Κατέρρευσε τμήμα του εργοστασίου - Ανησυχία για τη στατικότητά του

Για δεύτερη ημέρα συνεχίζει να καίει η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε χθες στις 7 το πρωί, σε εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικών στη Μεταμόρφωση.

Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη για περισσότερες από 26 ώρες, ενώ όπως έγινε γνωστό υπάρχει ανησυχία για τη στατικότητα του κτιρίου, με ένα τμήμα του να έχει καταρρεύσει.

Φωτιά-Μεταμόρφωση: Μήνυμα 112–Κλείστε πόρτες, παράθυρα - Επικίνδυνοι καπνοί

Στο σημείο επιχειρούν σήμερα 49 πυροσβέστες με 14 οχήματα. Η φωτιά είναι οριοθετημένη, ωστόσο λόγω των υλικών που καίγονται, οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα πάρει ώρες για να σβήσει εντελώς.

«Ήταν μια δύσκολη επιχείρηση. Οι δυνάμεις ήταν πολλές. Οι φλόγες ήταν τεράστιες, περίπου 30 μέτρα, όπως και ο καπνός. Είχαμε δυσκολίες λόγω της έκτασης του εργοστασίου αλλά και των πυκνών καπνών που είχαν καλύψει το λεκανοπέδιο της Αττικής», δήλωσε στο OPEN ο ταξίαρχος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Παλιούρας.

«Η φωτιά δεν άκουγε τίποτε λόγω του είδους των υλικών», πρόσθεσε. «Ένα τμήμα του κτιρίου έχει καταρρεύσει, η στατικότητα του κτιρίου έχει επηρεαστεί και είναι δύσκολη η κατάσβεση», τόνισε.

Φωτιά-Μεταμόρφωση: Πώς φαίνεται ο καπνός σε όλη την Αθήνα

Να σημειωθεί ότι χθες οι πολίτες που βρίσκονται σε ακτίνα 2,5 χλμ από την εστία της φωτιάς στη Μεταμόρφωση, έλαβαν έκτακτο μήνυμα από το 112, προειδοποιώντας για επικίνδυνους καπνούς.

«Κλείστε όλα τα παράθυρα και τις πόρτες. Αποφύγετε τις μετακινήσεις. Πυρκαγιά σε εργοστάσιο πλαστικών στην περιοχή σας, επικίνδυνοι καπνοί. Η εισπνοή καπνού μπορεί να είναι επικίνδυνη», έγραφε το μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας.

Τοξικός ο καπνός

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο Χρήστος Ζερεφός, ανέφερε ότι οι ουσίες που εκλύονται από την καύση πλαστικών είναι ιδιαίτερα τοξικές. «Όταν καίγονται σε υψηλή θερμοκρασία πλαστικά, τότε εκλύονται πολύ τοξικές ουσίες».

Ο ακαδημαϊκός φυσικής της ατμόσφαιρας, τόνισε ότι είναι ύψιστης σημασίας η έγκαιρη ενημέρωση των κατοίκων των γύρω περιοχών για την επικινδυνότητα της κατάστασης, καθώς οι ουσίες που εκλύθηκαν κατά την καύση είναι ιδιαίτερα τοξικές και θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες που τους έχουν δοθεί για να προστατεύσουν την υγεία τους.

Φωτιά-Μεταμόρφωση: Οδηγίες στους πολίτες για την προστασία της υγείας τους

«Ευτυχώς έχουν ενημερωθεί οι κάτοικοι και ξέρουν ότι πρέπει να έχουν κλειστά παράθυρα. Οπωσδήποτε στις πόρτες να βάλουν βρεγμένες πετσέτες για να ελαχιστοποιήσουν την ποσότητα των αιωρούμενων σωματιδίων που μπορούν να μπουν στον χώρο».

Ο κος Ζερεφός εξήγησε ότι το τοξικό νέφος δε θα εγκλωβιστεί στο λεκανοπέδιο, καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι που θα το απομακρύνουν, κατέστησε ωστόσο σαφές ότι όσοι κυκλοφορούν στον δρόμο σε περιοχές όπου υπάρχει το νέφος, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί.

«Οι συστάσεις είναι σε αυτούς που περπατούν στον δρόμο να μην πηγαίνουν προς τα εκεί που φυσάει ο αέρας, να πηγαίνουν κάθετα προς τον αέρα. Το νέφος αραιώνει πλευρικά πολύ γρήγορα. Από εκεί που φυσάει ο αέρας πάμε κάθετα, είτε δεξιά, είτε αριστερά από τον καπνό»

Φωτιά-Μεταμόρφωση: Πόσο επιβαρύνθηκε η ατμόσφαιρα από τους τοξικούς καπνούς

Τέλος τόνισε πως  λόγω της τοξικότητας των ουσιών που εκλύονται από την καύση πλαστικών, είναι σημαντικό σε περιοχές που υπάρχουν καλλιέργειες και ενδέχεται να επηρεαστούν από το νέφος, τα φρούτα και τα λαχανικά να πλένονται σχολαστικά πριν καταναλωθούν. «Καλό είναι τα λαχανικά να ξεπλένονται με ιδιαίτερη προσοχή. Αν είναι βαριά ρυπασμένα καλό είναι να μην τα φάμε».
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top