Kαστελόριζo: «Νομίζαμε ότι έπεσε πύραυλος», είπε ο αντιδήμαρχος στο star.gr

Μαζικές οι ακυρώσεις από τους τουρίστες- Ασφαλές το νησί, λένε από τον δήμο

Εδώ ολόκληρη η συνέντευξη στο star.gr του αντιδήμαρχου τουρισμού του δήμου Μεγίστης Στράτου Αμύγδαλου

Για τα γεγονότα της χθεσινής ημέρας και την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Καστελόριζο μετά την επαναλαμβανόμενη τουρκική προκλητικότητα, μίλησε στο star.gr o Στράτος Αμύγδαλος, αντιδήμαρχος τουρισμού και επικοινωνίας του δήμου Μεγίστης. 

Όπως σημείωσε, ενώ μέχρι το μεσημέρι ήταν μία ήσυχη ημέρα, η έκδοση της τουρκικής Navtex, πυροδότησε από τις 14:30 έως και τις 17:30 αερομαχίες, αναχαιτίσεις και υπερπτήσεις πέριξ και πάνω από το νησί, καθώς και μία κινητικότητα με τουρκικά πολεμικά πλοία, ενώ άμεση ήταν και η κινητοποίηση των ελληνικών δυνάμεων.

Έβλεπες τουλάχιστον 4- 5 τουρκικά πολεμικά πλοία στην απέναντι πλευρά του νησιού, κοντά στις τουρκικές ακτές με πλώρη προς το Καστελόριζο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση ήταν πολύ τεταμένη, ακόμη και για τους συνηθισμένους στις αερομαχίες ακρίτες του νησιού.

«Ήταν από τις φορές που δεν ήξερες που θα μπορούσε να οδηγηθεί η κατάσταση. Κάποια στιγμή τα αεροπλάνα έσπασαν το φράγμα του ήχου και νομίζαμε ότι έπεσε πύραυλος. Έγινε ένας εκκωφαντικός ήχος και θόρυβος. Το χθεσινό ήταν το κάτι άλλο, δεν έχει ξαναγίνει σε τόση ένταση», σημείωσε, προσθέτοντας όμως ότι σήμερα έχει επανέλθει η ηρεμία στο νησί.

ΓΕΕΘΑ για κινήσεις τουρκικών πλοίων: Αμετάβλητη η κατάσταση στο Αιγαίο

Αναφερόμενος στις ελληνικές δυνάμεις που φρουρούν το Καστελόριζο ο κ. Αμύγδαλος υπογράμμισε ότι πλέον είναι πάρα πολύ καλή η αμυντική θωράκισή του από τις δυνάμεις αποτροπής, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ δεν παρέλειψε να στείλει το δικό του μήνυμα στους υπόλοιπους Έλληνες.

 «Εμείς προχωράμε. Οπωσδήποτε είναι γεγονότα που ναι μεν μας επηρεάζουν αλλά είμαστε εδώ, η ζωή μας είναι εδώ. Θα δούμε τα γεγονότα, αξιολογούμε τις καταστάσεις, θα προχωρήσουμε. Το Καστελόριζο είναι ελληνικό - ελληνικότατο και δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης», είπε χαρακτηριστικά.

Ελλάδα και Κύπρος απαντούν στην Τουρκία με Navtex στην ίδια περιοχή

Μαζικές οι ακυρώσεις στα ξενοδοχεία- Έφυγαν άρον άρον τουρίστες από το Καστελόριζο

Μαζικές ήταν οι ακυρώσεις στα ξενοδοχεία που έφτασαν έως και το 30%, μετά τη γνωστοποίηση στα ΜΜΕ της ελληνοτουρκικής έντασης πάνω και γύρω από νησί, ενώ περίπου 100 τουρίστες έσπευσαν να εγκαταλείψουν σήμερα το Καστελόριζο με το πρώτο πρωινό πλοίο και με το αεροπλάνο.

«Οι τουρίστες θορυβήθηκαν πολύ, γιατί η ατμόσφαιρα ήταν σχεδόν πολεμική. Κάποιοι έφυγαν λόγω του χθεσινού περιστατικού βέβαια επειδή φοβήθηκαν, αλλά άλλοι ήταν προγραμματισμένο να φύγουν», εξήγησε ο κ. Αμύγδαλος.

Τι είπε στο star.gr για τις χθεσινές αερομαχίες και τις ακυρώσεις που ακολούθησαν η ξενοδόχος Αμαλία Γαβριηλίδου

«Αυτή τη στιγμή το νησί έχει κυρίως Έλληνες και Ιταλούς που ήρθαν μόλις άνοιξαν τα σύνορα, καθώς και κάποιους Γάλλους, Άγγλους ή Γερμανούς οι οποίοι έχουν αγοράσει σπίτι», σημείωσε η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου "Ποσειδών", Αμαλία Γαβριηλίδου. 

Όπως πρόσθεσε, μετά τα χθεσινά περιστατικά είδε σήμερα να φεύγουν από το ξενοδοχείο της με τις βαλίτσες στα χέρια περίπου 30- 40 άτομα. 

Αν και για εμάς είναι σύνηθες φαινόμενο, οι χθεσινές καταστάσεις ήταν πρωτόγνωρες για τους τουρίστες, να βλέπουν δηλαδή τα αεροπλάνα να πετάνε από πάνω και σε χαμηλό υψόμετρο. Ανησύχησαν...

 Σύμφωνα με τον κ. Αμύγδαλο, οι ακυρώσεις στα καταλύματα του νησιού ξεκίνησαν από εχθές το απόγευμα, κράτησαν μέχρι αργά το βράδυ και συνεχίστηκαν έως σήμερα το πρωί. 

«Αφορούν κρατήσεις μέχρι το τέλος του Ιουλίου και τα μέσα Αυγούστου. Έχει ξανασυμβεί και άλλες φορές, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό. Μας λένε: “Eμείς δεν ερχόμαστε επειδή φοβηθήκαμε”», είπε.

«Θετική η συμφωνία για την ΑΟΖ, αλλά δε θα λήξει η ένταση στη Μεσόγειο»
Π. Ιωακειμίδης στο star.gr: «Δεν αποκλείω θερμό επεισόδιο με την Τουρκία»

Πιο αισιόδοξη ήταν η εικόνα που μετέφερε στο star.gr o Λαλιάνι Μιχαήλ, υπάλληλος στο ξενοδοχείο “Μεγίστη”.

«Σήμερα έκανα δύο κρατήσεις για Έλληνες, για το τέλος του μήνα και μία ακόμη κράτηση για τον Αύγουστο. Ειδικότερα, από τις 9 έως τις 12 του μήνα είμαστε full booked», είπε χαρακτηριστικά.

Τι είπε στο star.gr o ξενοδοϋπάλληλος Λαλιάνι Μιχαήλ για την εικόνα της επόμενης ημέρας στον τουρισμό

Μεμονωμένο περιστατικό - «Το Καστελόριζο είναι ασφαλής προορισμός»

Σε κάθε περίπτωση μετά τη χθεσινή ένταση, οι δημοτικές αρχές διαμηνύουν ότι το Καστελόριζο παραμένει ασφαλής προορισμός για όσους επιθυμούν να το επισκεφθούν, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο του νησιού, να κάνει λόγο για ένα μεμονωμένο περιστατικό.

«Δικαιολογούμε μία κατάσταση ανησυχίας που υπάρχει, αλλά ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό. Το νησί και καλές τιμές έχει και φιλόξενους ανθρώπους και πολλούς τρόπους πλέον για έρθει κάποιος», είπε ο κ. Αμύγδαλος.

Διάβημα του ΥΠΕΞ στην Άγκυρα για τη Navtex για το Καστελόριζο    

 Κάθε εβδομάδα η σύνδεση του νησιού γίνεται με οκτώ πλοία, ενώ καθημερινά γίνονται πτήσεις από και προς το νησί με εξαίρεση την Πέμπτη. 

«Το Καστελόριζο διαθέτει 600 κλίνες», σημείωσε ο Λαλιάνι Μιχαήλ, προσθέτοντας ότι η πληρότητα στο ξενοδοχείο που εργάζεται τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να αγγίζει και να ξεπερνά το 35%, παρότι φέτος δεν υπάρχουν οι Αυστραλοί τουρίστες λόγω της πανδημίας, οι οποίοι παραδοσιακά αποτελούν την τουριστική βάση του νησιού.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top