ΓΕΕΘΑ για κινήσεις τουρκικών πλοίων: Αμετάβλητη η κατάσταση στο Αιγαίο

Οι Ένοπλες Δυνάμεις παρακολουθούν στενά

«Η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη» σχολίαζαν αρμόδιες πηγές του ΓΕΕΘΑ, με αφορμή πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, μετά την παράνομη Navtex που εξέδωσε η Τουρκία, δεσμεύοντας θαλάσσια περιοχή για έρευνες, νότια του Καστελόριζου και της Ρόδου. 

Bild: Η Μέρκελ απέτρεψε θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Πηγές από το ΓΕΕΘΑ επισημαίνουν ότι μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων παρακολουθούν στενά τις κινήσεις των Τούρκων.

Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις από τον Έβρο μέχρι Καστελόριζο και Γαύδο

Αφορμή για επισημάνσεις στάθηκαν ορισμένα δημοσιεύματα, τα οποία εμφάνιζαν κινητικότητα των τουρκικών δυνάμεων στην ευρύτερη θαλάσσια ζώνη των Δωδεκανήσων.

Τουρκικό πρακτορείο ΙΗΑ: Τρεις φρεγάτες στο Κας απέναντι από το Καστελόριζο

Η φρεγάτα του Πολεμικού μας Ναυτικού «Νικηφόρος Φωκάς»

Η φρεγάτα του Πολεμικού μας Ναυτικού «Νικηφόρος Φωκάς»

Στο μεταξύ, από το πρωί η Άγκυρα διατηρεί αμείωτη την ένταση. Με σημερινή του ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι υποστήριξε πως οι έρευνες του Oruc Reis θα γίνουν εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και χαρακτήρισε «μαξιμαλιστικές» τις θέσεις της Ελλάδας.

Επιμένει η Τουρκία: «Εντός της υφαλοκρηπίδας μας η Navtex για Καστελόριζο»

Από την πλευρά της η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε Navtex με την οποία ακυρώνει την χθεσινή παράνομη τουρκική Navtex και καλεί τους ναυτιλλομένους να την αγνοήσουν. Η ελληνική Navtex αναφέρει ότι η τουρκική Navtex εκδόθηκε από μη εξουσιοδοτημένο σταθμό και αναφέρεται σε παράνομες δραστηριότητες σε ελληνική περιοχή.

Ελλάδα και Κύπρος απαντούν στην Τουρκία με Navtex στην ίδια περιοχή

Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι μόνο ο υδατογραφικός σταθμός του Ηρακλείου έχει δικαιοδοσία να εκδίδει Navtex στη συγκεκριμένη περιοχή. Αντίστοιχη Νavtex εξέδωσε και η Κύπρος.

Κρίση με Τουρκία: Συναντά τους αρχηγούς ο Μητσοτάκης

Την ίδια ώρα, οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, έχουν σημάνει συναγερμό σε πολιτικό επίπεδο. Αύριο Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί διαδοχικά στο γραφείο του στη Βουλή και με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top