Τουρκικό πρακτορείο ΙΗΑ: Τρεις φρεγάτες στο Κας απέναντι από το Καστελόριζο

Το Oruc Reis βρίσκεται αγκυροβολημένο στην Αττάλεια

Τρεις φρεγάτες του τουρκικού ναυτικού έριξαν άγκυρα στα ανοιχτά του Κας απέναντι από το Καστελόριζο, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης τα οποία μεταδίδουν και εικόνες του ειδησεογραφικού πρακτορείου IHA.

Το Κας και το Καστελόριζο στον χάρτη της Google

Το Κας και το Καστελόριζο όπως φαίνονται στον χάρτη της Google

Navtex - Καστελόριζο: Στην Αττάλεια το τουρκικό γεωτρύπανο Oruc Reis

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι τρεις φρεγάτες έφτασαν στο Κας το πρωί, την ώρα που το ερευνητικό πλοίο της Τουρκίας Oruc Reis βρίσκεται αγκυροβολημένο στην Αττάλεια. 

Bild: Η Μέρκελ απέτρεψε θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Υπενθυμίζεται ότι από χθες που η Τουρκία εξέδωσε παράνομη Navtex δεσμεύοντας θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελόριζου και της Ρόδου, προκειμένου να κάνει σεισμικές έρευνες, οι ελληνικές δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα και επιφυλακή. Η Ελλάδα προχώρησε σε μια σειρά ενεργειών, σε επαφές με ξένους ηγέτες και παράλληλα εξέδωσε μαζί με την Κύπρο αντί - navtex, δεσμεύοντας την ίδια περιοχή, ως απάντηση στην Τουρκία. Συγκεκριμένα, η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε Navtex, με την οποία ακυρώνει τη χθεσινή παράνομη τουρκική Navtex και καλεί τους ναυτιλλομένους να την αγνοήσουν.

Ελλάδα και Κύπρος απαντούν στην Τουρκία με Navtex στην ίδια περιοχή

Η ελληνική Navtex αναφέρει ότι η τουρκική Navtex εκδόθηκε από μη εξουσιοδοτημένο σταθμό και αναφέρεται σε παράνομες δραστηριότητες σε ελληνική περιοχή. Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι μόνο ο υδατογραφικός σταθμός του Ηρακλείου έχει δικαιοδοσία να εκδίδει Navtex στη συγκεκριμένη περιοχή. Αντίστοιχη Νavtex εξέδωσε και η Κύπρος.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top