Επιμένει η Τουρκία: «Εντός της υφαλοκρηπίδας μας η Navtex για Καστελόριζο»

Η απάντηση του τουρκικού ΥΠΕΞ στο διάβημα της Ελλάδας

Τεντώνει το σχοινί η Τουρκία επιμένοντας στην πολιτική της πρόκλησης.

Έτσι σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε με προκλητικό τρόπο στο διάβημα που έκανε χθες η Ελλάδα για την παράνομη NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα για σεισμικές έρευνες σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νοτίως του Καστελορίζου. 

Σε κατάσταση συναγερμού ο ελληνικός στόλος για τη NAVTEX για το Καστελόριζο

Η Τουρκία απάντησε ότι η NAVTEX είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

«Η θαλάσσια περιοχή που θα κάνει έρευνες το Όρουτς Ρέις είναι εντός των συνόρων των περιοχών που η χώρα μας έχει δηλώσει ως υφαλοκρηπίδα της στον ΟΗΕ και των περιοχών που  η κυβέρνηση μας έχει παραχωρήσει οικόπεδα στην TPAO. Σε μέρος αυτής της περιοχής το σεισμογραφικό μας σκάφος Μπαρμπαρός είχε κάνει έρευνες τα περασμένα έτη.

Διάβημα του ΥΠΕΞ στην Άγκυρα για τη Navtex για το Καστελόριζο    

Η Ελλάδα όμως εκφράζει τις ενστάσεις της στις δραστηριότητες μας αυτές αναφέροντας πως γίνονται εντός της υφαλοκρηπίδας της. Η Ελλάδα βασίζει αυτούς τους ισχυρισμούς με τα νησιά που βρίσκονται μακριά από την ηπειρωτική της χώρα κυρίως με το Καστελόριζο. Ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός της Ελλάδας για την υφαλοκρηπίδα της είναι ενάντια στο δίκαιο, στο εθιμικό δίκαιο και στις δικαστικές αποφάσεις.

Τηλεφώνημα Μέρκελ σε Ερντογάν μετά τη NAVTEX για το Καστελόριζο

Δεν είναι μια θέση που αρμόζει με το διεθνές δίκαιο, ένα νησί το οποίο έχει έκταση 10 τ χλμ. το απέχει από την Ανατολία 2 χιλιόμετρα και από την ελληνική ηπειρωτική χώρα 580 χιλιόμετρα να δημιουργεί 40.000 υφαλοκρηπίδας. Γι' αυτό απορρίπτουμε αυτούς τους ισχυρισμούς της Ελλάδας.

Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις από τον Έβρο μέχρι Καστελόριζο και Γαύδο

Η Τουρκία επαναλαμβάνει για άλλη μια φορά το κάλεσμα της για διάλογο με την Ελλάδα, όμως θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντα της τα οποία προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο», καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείο Εξωτερικών.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top