«Θετική η συμφωνία για την ΑΟΖ, αλλά δε θα λήξει η ένταση στη Μεσόγειο»

Π. Ιωακειμίδης στο star.gr: «Δεν αποκλείω θερμό επεισόδιο με την Τουρκία»

Δείτε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη στο star.gr του ομότιμου καθηγητή Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτη Ιωακειμίδη

Εξόχως θετική χαρακτήρισε τη συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία μιλώντας στο star.gr o ομότιμος καθηγητής Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Ιωακειμίδης.

Ωστόσο, όπως σημείωσε αν και η συμφωνία αποτελεί την πρώτη οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ελλάδας με μία άλλη όμορη χώρα και στέλνει ιδιαίτερα θετικά μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις, η συμφωνία δεν πρόκειται να αλλάξει ριζικά την εξίσωση που επικρατεί στο χώρο της ανατολικής Μεσογείου και ιδιαίτερα στην ένταση που επικρατεί με την Τουρκία.

«Για να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες θα πρέπει να υπάρξουν άλλου είδους πρωτοβουλίες και κινήσεις, που είναι αναγκαίες αυτή τη στιγμή διότι σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να βρεθούμε σε εξόχως δυσάρεστες καταστάσεις», εκτίμησε.

Μητσοτάκης: Η συμφωνία με την Ιταλία θέτει σαφείς κανόνες στη Μεσόγειο

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Αναφερόμενος στις σχέσεις με τη γείτονα χώρα σημείωσε, ότι αναμφίβολα η Τουρκία επιδεικνύει μία ιδιαίτερη και εντεινόμενη επιθετικότητα τους τελευταίους μήνες, ενώ πρόσθεσε ότι από την πλευρά της και η Ελλάδα εκτιμά ότι πιθανότατα θα υπάρξει μία θερμή με εμπλοκή. Όπως συμπλήρωσε, υπό αυτές τις συνθήκες θα πρέπει να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αποτραπούν τα σενάρια αυτά και σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει η ελληνική πλευρά να λάβει πρωτοβουλίες.

«Θα πρέπει κάποια στιγμή ο Έλληνας πρωθυπουργός να σηκώσει το τηλέφωνο και να μιλήσει με τον Τούρκο Πρόεδρο. Ξέρω ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο αυτή την περίοδο και ενδεχομένως το timing να μην είναι ιδανικό. Αλλά σε τέτοιες δύσκολες στιγμές χρειάζονται και οι γενναίες πρωτοβουλίες», είπε.

Δένδιας: Μεγάλωσαν τα σύνορα της χώρας μας

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον κ. Ιωακειμίδη, θα πρέπει η χώρα να κινητοποιήσει την ΕΕ, προκειμένου να αναλάβει μία πρωτοβουλία να προσεγγίσει τον Ερντογάν στην Άγκυρα.

 «Είτε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είτε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να ζητήσει πολύ συγκεκριμένα πράγματα για να σταματήσει η ένταση και να ανοίξει η διαδικασία για την επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών. Άλλος τρόπος ειρηνικής διευθέτησης των ζητημάτων δεν υπάρχει», εκτίμησε.

Θρίλερ με πλοίο που μεταφέρει όπλα στη Λιβύη συνοδεία τουρκικών φρεγατών

Όπως πρόσθεσε, η Ελλάδα οφείλει να βρει τους τρόπους να παγιδεύσει την Τουρκία σε μία τέτοιου είδους λογική.

«Η στάση που λέει ότι δεν κάνω τίποτα περιμένω να υπάρξει το θερμό επεισόδιο και εκεί να αντιδράσω, έχω την εντύπωση ότι δεν είναι παραγωγική και δεν εξυπηρετεί τελικώς τα ελληνικά συμφέροντα και πολύ περισσότερο δε νομίζω ότι προστατεύει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», ανέφερε.

Συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας: Επόμενος σταθμός… Κάιρο

Πόσο πιθανό είναι ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία

Ανοικτό άφησε το ενδεχομένο ενός θερμού επεισοδίου ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ, ο οποίος ερωτήθηκε σχετικά. «Δεν μπορεί κανείς να το αποκλείσει. Κάτω από την τρέχουσα κατάσταση, είτε ως αποτέλεσμα συγκεκριμένων κινήσεων της Τουρκίας, είτε κάποιου ατυχήματος μπορεί να υπάρξει θερμό επεισόδιο και να κλιμακωθεί πολύ δυσάρεστα. Και σε αυτή την περίπτωση θα βρεθούμε ενδεχομένως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από σχετική θέση αδυναμίας μετά από μία τέτοια εξέλιξη», εκτίμησε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα ήταν καλύτερο η χώρα να βρεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από θέση ισχύος, όπως είναι αυτή τη στιγμή. «Η Ελλάδα μπορεί να διαπραγματευθεί με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα. Και αν δεν μπορέσει να φτάσει σε μία διευθέτηση για όλα τα ζητήματα, θα πρέπει να τα παραπέμψει στη διεθνή δικαιοσύνη, δηλαδή στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη ή στο δικαστήριο για το δίκαιο της θάλασσα στο Αμβούργο», είπε.

«Μπλόκο» Δένδια στην Τουρκία με την ΑΟΖ με την Ιταλία

Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε σενάρια για ένα «καυτό καλοκαίρι» στα ελληνοτουρκικά, ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ είπε: «Εάν προβλέπετε ότι έρχεται ένα θερμό επεισόδιο προφανώς δεν βγαίνετε στα τηλεοπτικά μέσα να φωνάζετε ότι θα έχω πολεμική εμπλοκή. Κάνετε κάτι για να το προλάβετε. Εδώ ο υπουργός Άμυνας κάθε τρεις και λίγο βγαίνει και λέει πως θα έχουμε θερμό επεισόδιο, είμαστε έτοιμοι κτλ. Μην περιμένετε να γίνει το  θερμό επεισόδιο και μετά να καθίσετε στο τραπέζι για να διαπραγματευτείτε».

Μητσοτάκης για την ΑΟΖ με Ιταλία: Σήμερα είναι μια καλή ημέρα 

«Εις βάρος της Ελλάδας η απραγία και ο χρόνος που κυλά»

Αναφερόμενος στην ανάγκη Ελλάδα και Τουρκία να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο κ. Ιωακειμίδης αναγνώρισε ότι η Τουρκία έχει πάρα πολλές εξωφρενικές θέσεις και σημείωσε ότι δεν θα τις αποσύρει έτσι, αλλά μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο.

«Βεβαίως και η Ελλάδα έχει ορισμένες παραδοξότητες και μαξιμαλισμούς, όπως η παραδοξότητα ανάμεσα στον εναέριο χώρο μας και τα χωρικά ύδατα που δεν στέκει με το διεθνές δίκαιο, τις οποίες πρέπει να εγκαταλείψουμε, προκειμένου να βρούμε την κοινή συνισταμένη», συμπλήρωσε.

H Ελλάδα άντεξε: Ύφεση 0,9% το α’ τρίμηνο του 2020 

Στην περίπτωση που οι δύο χώρες δεν βρεθούν σε μία διαπραγματευτική διαδικασία και τελικώς στη διεθνή δικαιοσύνη, ο κ. Ιωακειμίδης εκτίμησε ότι αυτό θα είναι επιζήμιο για τη χώρα μας, καθώς ο χρόνος που θα περνά θα επιβαρύνει την ατζέντα των θεμάτων εις βάρος της Ελλάδας.

«Ο χρόνος δεν εργάζεται υπέρ ημών, είναι εναντίον μας και κατά συνέπεια υπό τις κατάλληλες συνθήκες, όσο πιο γρήγορα επιχειρήσουμε να επιλύσουμε τα προβλήματα με την Τουρκία τόσο το καλύτερο», τόνισε.

Σταϊκούρας: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα η ζήτηση για τα 10ετή ομόλογα  

Μετά τη Ρώμη ακολουθούν Κάιρο και Τίρανα

«Με την Αίγυπτο θα έχουμε μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ, καθώς δεν θέλει να εμπλακεί στη διένεξη Ελλάδας- Τουρκίας που αφορά στο Καστελόριζο, επομένως η περιοχή ανατολικά της Ρόδου θα μείνει εκτός», εκτίμησε ο κ. Ιωακειμίδης ερωτώμενος για τις επόμενες κινήσεις της χώρας.

 Ωστόσο, εξήγησε πως όπως και η οριοθέτηση με την Ιταλία, μία μελλοντική διευθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, δεν θα καταργήσει το παράνομο μνημείο Λιβύης- Τουρκίας. «Ο μόνος τρόπος για να καταργηθεί αυτό, είναι η προσφυγή στη διεθνή Δικαιοσύνη», πρόσθεσε.

Για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αλβανία σημείωσε ότι είναι άλλη περίπτωση, σημειώνοντας όμως ότι η συμφωνία με την Ιταλία τη διευκολύνει. «Αργά η γρήγορα θα πρέπει να κάνουμε πολλαπλή οριοθέτηση στη βάση της σύμβασης του δικαίου της θάλασσας», είπε χαρακτηριστικά. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top