«Μπλόκο» Δένδια στην Τουρκία με την ΑΟΖ με την Ιταλία

Διαβουλεύσεις με την Αίγυπτο - Πώς ξεπεράστηκε η διαφωνία για τα ψάρια 

Υπεγράφη σήμερα η ιστορική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, από τους Υπουργούς Εξωτερικών, Νίκο Δένδια  και Λουίτζι Ντι Μάιο, για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών. H Αθήνα ποντάρει σε υπογραφή ανάλογης συμφωνίας και με την Αίγυπτο, με στόχο να μπλοκάρει τις προκλητικές αξιώσεις Ερντογάν και το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. 

Ιστορική συμφωνία Δένδια με Ιταλία για οριοθέτηση ΑΟΖ

Από το 1977 παλεύουμε να κλείσουμε συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Μας πήρε 43 χρόνια να συμφωνήσουμε στα θαλάσσια σύνορα στο Ιόνιο. 

«Ελλάδα και Ιταλία απέδειξαν, σήμερα, πώς δύο γείτονες μπορούν να μετατρέπουν τη θάλασσα που τις περιβάλλει σε ήρεμα νερά προόδου και ανάπτυξης. Εύχομαι ανάλογες συμφωνίες να υπάρξουν και μεταξύ άλλων χωρών της περιοχής» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης για την ΑΟΖ με Ιταλία: Σήμερα είναι μια καλή ημέρα    

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΑΟΖ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΙΤΑΛΙΑΣ: Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΓΑΡΙΔΑΣ

Η συμφωνία έκλεισε αιφνιδιαστικά στις 11 το βράδυ της Δευτέρας 8 Μαΐου, μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις.    

Η υπογραφή της ΑΟΖ είχε κολλήσει στα δικαιώματα των Ιταλών αλιέων,  μεταξύ 6 και12  ναυτικών μιλίων με την επέκταση των χωρικών υδάτων από τη χώρα μας, οι οποίοι σήμερα ψαρεύουν ανεμπόδιστα στο Ιόνιο.  

Τελικά, μόνο οι Έλληνες θα μπορούν να αλιεύουν σαρδέλες και γαύρο, ενώ οι Ιταλοί θα μπορούν να ψαρεύουν, με συγκεκριμένο όμως αριθμό σκαφών. την κόκκινη γαρίδα που ανέκαθεν τους ενδιέφερε,  ακόμη κι αν επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια. 

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΙΤΑΛΙΑΣ

Η Αθήνα θεωρεί πολύ σημαντική τη συμφωνία με την Ιταλία, αφού  κατοχυρώνει  στα νησια μας τα ίδια κυριαρχικά δικαιώματα με την ηπειρωτική Ελλάδα. 

Ακόμη πιο σημαντική θα είναι μια αντίστοιχη συμφωνία με τον Αίγυπτο, καθώς  θα υπερκαλύψει τις περιοχές που "δεσμεύει" παράνομα το Τουρκολιβυκό μνημόνιο. 

Τ. ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΑΟΖ 

Όπως δηλώνει στο ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star ο Τάσος Χατζηβασιλείου, διεθνολογος και βουλευτής της ΝΔ, «στην ουσία είναι ανακήρυξη της ΑΟΖ  και μάλιστα στη βάση του διεθνούς δικαίου. Η  Ελλάδα σήμερα απέδειξε ότι έχει σχέδιο, όραμα και αποφασιστικότητα για την εξωτερική πολιτική της». 

Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ιταλία και ο τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Κατρούγκαλος: Θετική η Συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ  

    
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top