Συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας: Επόμενος σταθμός… Κάιρο

Στην Αίγυπτο στις 18 Ιουνίου ο Νίκος Δένδιας

Δένδιας και Ντι Μάιο

Υπό άκρα μυστικότητα γίνονταν με πυρετώδεις ρυθμούς τις τελευταίες εβδομάδες οι διαπραγματεύσεις με την Ιταλία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

«Την τελευταία εβδομάδα ήταν φρενήρεις οι διαπραγματεύσεις, επί περίπου 15-16 ώρες την ημέρα. Και καταλήξαμε το βράδυ της Δευτέρας, για να σας είμαι ειλικρινής, γύρω στις 22:45, που είχα την χαρά να πάρω τον πρωθυπουργό και να του πω ότι επιτέλους τελειώσαμε» είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μιλώντας στον Ant1.

«Μπλόκο» Δένδια στην Τουρκία με την ΑΟΖ με την Ιταλία

«Αθήνα και Ρώμη καθόρισαν τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες στα νερά που ενώνουν τις δύο γειτονικές μας χώρες, αίροντας, έτσι, με γόνιμο τρόπο μία εκκρεμότητα 40 ετών» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η συμφωνία, η οποία αποτελεί έμπρακτη απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις, ανοίγει τον δρόμο για αντίστοιχες συμφωνίες με Αίγυπτο και Αλβανία.

Ο Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε ότι στις 18 Ιουνίου θα μεταβεί στο Κάιρο με σκοπό να επιταχυνθούν και οι ελληνο-αιγυπτιακές διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση ΑΟΖ.

«Θα πάω στο Κάιρο με όλη την ελληνική τεχνική ομάδα» είπε ο κ. Δένδιας, εξηγώντας ότι υπάρχουν δυσκολίες, παρ' ότι οι σχέσεις μας είναι πολύ καλές.

«Οι Αιγύπτιοι δεν έχουν ζήτημα αυτοτελώς με το Καστελόριζο, απλώς δεν θέλουν να φτάσουν μέχρι αυτό το σημείο τη διαπραγμάτευση. Είναι μια πολύπλοκη κατάσταση, έχει πολλές παραμέτρους, και πολιτικές και νομικές, όμως αυτό το οποίο θέλω να πω εγώ είναι ότι, εμείς θα προσπαθήσουμε» εξήγησε ο υπουργός των Εξωτερικών.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top