Φωτιά στο Μάτι: Σοκαριστικές λεπτομέρειες από τη μήνυση του πραγματογνώμονα

Τι αναφέρει στη μηνυτήρια αναφορά

Σε μια μήνυση 20 σελίδων περιγράφει ο πραγματογνώμονας της υπόθεσης για την τραγωδία στο Μάτι, τις πιέσεις που φέρεται να δέχθηκε από τον τότε αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, προκειμένου να «ξεπετάξει» το πόρισμά του, χωρίς να βρει ευθύνες. Στο δικόγραφο αποτυπώνονται η καταγεγραμμένη συνομιλία με τον τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής, αλλά και το κλίμα που επικρατούσε πριν την συνάντηση του πραγματογνώμονα μαζί του.

Μήνυση από τη Γεροβασίλη για την εμπλοκή της στις «πιέσεις» για το Μάτι

«Μοναδική επιδίωξή του ήταν ο εξαναγκασμός μου, υπό την ιδιότητά μου ως διορισθέντα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών δικαστικού πραγματογνώμονα με εντολή τη διερεύνηση των αιτιών και των συνθηκών της φονικής πυρκαγιάς, δια απειλών παράνομων πράξεων, να συντάξω και να υποβάλω ενώπιον των αρμοδίων ανακριτικών αρχών ψεύδη πραγματογνωμοσύνη, αντίθετη προς την αντικειμενική επιστημονική αλήθεια. Ο μηνυόμενος υπό την ιδιότητα του αρχηγού του πυροσβεστικού σώματος, με παράνομα εκβιαστικά μέσα προσπάθησε να επιτύχει την σύνταξη εκ μέρους μου ψεύδους πορίσματος για τους λόγους της φονικής καταστροφής 23 Ιουλίου 2018. Γνώριζε πολύ καλά, όμως, ότι κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του οφείλει να προβεί σε κάθε ενέργεια για την αποκάλυψη της αλήθειας και όχι να προσπαθεί να συσκοτίσει τους λόγους για τους οποίους επεκτάθηκε η πυρκαγιά και προκάλεσε το γνωστό στο πανελλήνιο φονικό αποτέλεσμα.» αναφέρει στη μήνυση.

Πυρκαγιά Μάτι

Η επόμενη ημέρα μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

«Ο μηνυόμενος αντέδρασε έντονα»

Όπως περιγράφει ο μηνυτής, ήδη από την αρχής της έρευνας του, φέρεται αν δέχθηκε όχληση από τον τότε Αρχηγό του Σώματος.

Τραγωδία στο Μάτι: Ο Ψινάκης ο πρώτος που καλείται στον ανακριτή

«Ξεκίνησα την αναγκαία έρευνα μου στέλνοντας παράλληλα αιτήματα στις αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές για χορήγηση των απαιτούμενων στοιχείων. Ο μηνυόμενος όμως, ενημερώθηκε για τις ενέργειες μου, καθώς και για το περιεχόμενο της εντολής που είχα λάβει από την εισαγγελέα και αντέδρασε έντονα, λέγοντας μου χαρακτηριστικά: «Τι μ@@@@@@@ είναι αυτές που ζητάς; Κάνε τον μ@@@@@», προφανώς ενοχλημένος, επειδή ζητούσα έγγραφα τα οποία θα συνέβαλαν στην αποκάλυψη της αλήθειας και των πραγματικών υπαίτιων της φονικής πυρκαγιάς», τονίζει.

Πυρκαγιά Μάτι

Οι καταστροφές μετά την τραγωδία στο Μάτι ήταν ανυπολόγιστες.

«Εξαπέλυσε απειλές σε βάρος μου»

Στις 20 Αυγούστου, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη μήνυση, ο αξιωματικός της πυροσβεστικής δέχθηκε τηλεφώνημα από τον αρχηγό του Σώματος προκειμένου να τον επισκεφθεί στο γραφείο του.

«Όταν παρουσιάστηκα ενώπιον του, απουσία εταίρων παρευρισκομένων, εξαπέλυσε απειλές σε βάρος μου με μοναδικό σκοπό να με εξαναγκάσεις να διεξάγω πλημμέλεια έρευνα σχετικά με τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς και τις τυχόν ευθύνες των αρμοδίων φορέων και συνεπακόλουθά να υποβάλω ελλιπή και ψεύδη πραγματογνωμοσύνη, με πορίσματα αντίθετα προς την αντικειμενική, επιστημονική αλήθεια» αναφέρει ο πραγματογνώμονας.

Εισαγγελική παρέμβαση για τις αποκαλύψεις για το Μάτι

Μάλιστα, ο μηνυτής υποστηρίζει ότι ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής «έφτασε δε στο σημείο να κάνει λόγο για κίνδυνο δυσμενών μεταθέσεων αν δεν ακολουθήσω τις «συμβουλές του», καθώς και για «κατασκευή» ποινικών ευθυνών σε βάρος μου αν δεν ενδώσω στους εκβιασμούς του». Προκειμένου δε να τον πείσει φέρεται να του αρίθμησε σειρά άλλων περιπτώσεων, στις οποίες οι αρμόδιοι αξιωματικοί του πυροσβεστικού σώματος «άφησαν αβοήθητους συναδέλφους μου, κινούμενοι με εκδικητικά κίνητρα, ενώ είχαν τη δυνατότητα να συνδράμουν και να περιορίσουν καταστροφικές πυρκαγιές».


Δείτε εδώ ολόκληρη τη μηνυτήρια αναφορά.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top