Επιστροφή στα θρανία: Ανοίγουν ξανά Δημοτικά, Νηπιαγωγεία, ειδικά σχολεία

Έτοιμοι οι μικροί μαθητές για να ακούσουν το κουδούνι

Μετά από δυόμιση μήνες, το κουδούνι στα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία χτυπά και πάλι σήμερα, με τους μικρούς μαθητές να επιστρέφουν στα θρανία και να γεμίζουν με τις χαρούμενες φωνές τους τα σχολεία τους. Σήμερα ανοίγουν επίσης και τα ειδικά σχολεία όλων των βαθμίδων. 

Σχολεία: Τι θα γίνει με τα ολοήμερα

Η πρώτη μέρα στο σχολείο θα είναι αφιερωμένη κυρίως στην εξήγηση των ειδικών οδηγιών του ΕΟΔΥ στους μαθητές για τα μέτρα προσωπικής υγιεινής. 

Όπως ισχύει στα Λύκεια και στα Γυμνάσια, κάθε τάξη θα έχει το πολύ 15 μαθητές. Τα θρανία θα έχουν απόσταση τουλάχιστον ενάμιση μέτρο, ενώ προαιρετική είναι η χρήση μάσκας για μαθητές και εκπαιδευτικούς. 

Σχολεία: Πιο νωρίς το άνοιγμα για τη νέα σχολική χρονιά

Λόγω των συνθηκών, οι μικροί μαθητές θα πρέπει να κρατήσουν τα φετινά τους βιβλία για την επόμενη σχολική χρονιά, η οποία σύμφωνα με τις ανακοινώσεις θα ξεκινήσει νωρίτερα από τις 11 Σεπτεμβρίου, όχι όμως πριν από την 1η Σεπτεμβρίου.

Σε όλες τις αίθουσες υπάρχουν αντισηπτικά για να καθαρίζουν τακτικά τα χέρια τους οι μαθητές, ενώ προβλέπεται ο καθαρισμός των σχολείων δύο φορές την ημέρας. Επίσης οι αίθουσες θα αερίζονται φυσικά. 

Κορωνοϊός: Το άνοιγμα των δημοτικών απίθανο να αυξήσει τη θνητότητα

Τα διαλείμματα θα γίνονται σε διαφορετικές ώρες για τη μείωση του συγχρωτισμού, ενώ δε θα λειτουργούν τα κυλικεία, ούτε και το ολοήμερο σχολείο. 

Όπως και για τα γυμνάσια και τα λύκεια, έτσι και στα δημοτικά υπάρχει η δυνατότητα για σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία από εκπαιδευτικούς για όσους μαθητές εμπίπτουν σε κατηγορίες που δικαιολογούν την απουσία τους.

Χαρδαλιάς για δημοτικά: Η εμπειρία από Γυμνάσια - Λύκεια είναι θετική

Κάποιος μαθητής μπορεί επίσης να απουσιάσει από τα μαθήματα με μια απλή υπεύθυνη δήλωση που θα συμπληρώσει και θα υπογράψει ο γονιός ή ο κηδεμόνας. 

Ειδικά σχολεία

Και στα Ειδικά Σχολεία που ξεκινούν και πάλι τα μαθήματα, η χρήση μάσκας είναι προαιρετική. 

Στις περιπτώσεις που απαιτείται σωματική επαφή ή εκ του σύνεγγυς εκπαιδευτική καθοδήγηση και υποστήριξη των μαθητών προβλέπεται η χρήση γαντιών, μη ιατρικής μάσκας ή προμετωπίδας για τις περιπτώσεις που απαιτείται να φαίνεται το στόμα του εκπαιδευτικού ή του ειδικού εκπαιδευτικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού.

Δημοτικά σχολεία – Σύψας: Τώρα είναι η κατάλληλη εποχή να ανοίξουν

Τα γεύματα θα παραδίδονται σε πακέτα, βάσει των υψηλών προδιαγραφών υγιεινής και με χρήση της τραπεζαρίας, όπου θα τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις. Αν ο χώρος της τραπεζαρίας δεν επαρκεί θα γίνεται χρήση άλλων χώρων του σχολείου, όπως του προαυλίου και των σχολικών αιθουσών. Επίσης, θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για την επιμελή καθαριότητα και απολύμανση των χώρων σίτισης.

Παιδικοί σταθμοί: Έτσι θα επαναλειτουργήσουν από την 1η Ιουνίου

Τα διαλείμματα θα γίνονται με διαφορετικό τρόπο. Οι μαθητές θα χωρίζονται κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός των μαθητών και να διασφαλίζεται η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεών τους σε κάθε χώρο του σχολείου. Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα διαλειμμάτων και το πρόγραμμα εφημεριών θα μπορεί να αναπροσαρμόζονται.

Μαζί με τα δημοτικά θα ανοίξουν και οι παιδικοί σταθμοί

Τέλος δε θα γίνεται η καθιερωμένη συγκέντρωση μαθητών στον προαύλιο χώρο πριν την έναρξη του ωρολογίου προγράμματος. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top