Άρση μέτρων: Σε ποιες περιπτώσεις επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού

Πότε προβλέπονται μετακινήσεις στα νησιά

Μπορεί από τη Δευτέρα 4 Μαΐου να άρχισε η ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών χωρίς την υποχρεωτική αποστολή μηνύματος SMS στο 13033 ή με την απαραίτητη βεβαίωση μετακίνησης, όμως η μετακίνηση εκτός νομού θα επιτραπεί από τις 18 Μαΐου. 

Κορωνοϊός: Πώς θα γίνεται η μεταφορά των επιβατών

Ωστόσο, προβλέπεται η μετακίνηση πολιτών εκτός νομού για συγκεκριμένους λόγους ήδη από τις 4 Μαΐου και είναι οι ακόλουθοι: 

α) Μετάβαση από και προς την εργασία, που πιστοποιείται με σχετική έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη ή άλλα κατάλληλα έγγραφα ή, εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο, με έγγραφη δήλωση του ιδίου.

β) Μετακίνηση για λόγους υγείας που πιστοποιείται με σχετική ιατρική βεβαίωση.

γ) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία συγγενών πρώτου ή δευτέρου βαθμού) που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.

Άρση μέτρων: «Έπεσαν» τα πρώτα πρόστιμα για μάσκες και τήρηση αποστάσεων

δ) Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.

ε) Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας που πιστοποιείται με Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης που λαμβάνεται ατελώς από τον ιστότοπο.

Κορωνοϊός: Τι ισχύει για μετακινήσεις στα νησιά, κολύμπι και ψάρεμα

Αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση της εφαρμογής της παρούσας, τη διαπίστωση των παραβάσεων και την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων είναι η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση επιβάλλεται, με απλή πράξη των ανωτέρω αρχών, σύμφωνα με το άρθρο 104 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως ισχύει, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ για κάθε παράβαση, χωρίς να θίγονται οι τυχόν προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.

Σε μεταγενέστερο χρόνο η μετάβαση στα νησιά

Αντίθετα, η μετάβαση στα νησιά αναμένεται να επιτραπεί σε μεταγενέστερο χρόνο και πάντα υπό την αίρεση της εξέλιξης της πανδημίας στην Ελλάδα.

Το επικρατέστερο σενάριο αναφέρει ότι το πράσινο φως για τη μετάβαση στα νησιά θα δοθεί μετά την 1η Ιουνίου, χωρίς βέβαια να αποκλείεται και κάποια άλλη ημερομηνία.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top