Άρση μέτρων: Θετικός ο απολογισμός της πρώτης μέρας

Συμμορφώθηκαν οι Έλληνες

Με θετικό πρόσημο έκλεισε η χθεσινή μέρα, η πρώτη της άρσης των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί για τον περιορισμό του κορωνοϊού. Οι πολίτες φόρεσαν τις μάσκες τους, τήρησαν ευλαβικά τους κανόνες προσωπικής υγιεινής και τις αποστάσεις και προσήλθαν σε μεγαλύτερους αριθμούς στους εργασιακούς χώρους, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στις δημόσιες υπηρεσίες. 

Ξεκινούν οι εξετάσεις διπλωμάτων οδήγησης με αυστηρά μέτρα

Η κίνηση στις οδικές αρτηρίες των μεγάλων πόλεων ήταν αισθητά αυξημένη χθες, όμως οι πολίτες συμμορφώθηκαν στις υποδείξεις, ενώ εντατικοί ήταν οι έλεγχοι και η κινητοποίηση της αστυνομίας για να εντοπίσει τυχόν παραβάσεις, όσον αφορά στις μετακινήσεις.

Αλλάζουν όλα στον τουρισμό - Έτσι θα κάνουμε διακοπές φέτος

Τα πρόστιμα άλλωστε είναι τσουχτερά για τους παραβάτες. 

Κορωνοϊός: Ξανά στους δρόμους οι Αθηναίοι μετά τη σταδιακή άρση των μέτρων

Συγκεκριμένα:

  • 300 ευρώ πρόστιμο εξαιτίας της μη χρήσης μάσκας σε νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα
  • 150 ευρώ για τη μη τήρηση απόστασης στο 1,5 μέτρο
  • 150 ευρώ για το Δημόσιο - ιδιωτικές επιχειρήσεις
  • 150 ευρώ σε οδηγούς ταξί και επιβάτες που δεν χρησιμοποιούν μάσκα, ή όταν οι οδηγοί ταξί έχουν υπεράριθμους επιβάτες
  • 1.000 ευρώ σε κομμωτήρια για την μη τήρηση λίστας ραντεβού, όπως και των κανόνων υγιεινής και αποστάσεων εσωτερικά του καταστήματος
  • 2.000 ευρώ σε ΚΤΕΟ για μη τήρηση ραντεβού.

Άρση μέτρων: Πειθαρχία και στα μέσα μαζικής μεταφοράς

Ικανοποιητική ήταν η τήρηση των νέων κανόνων και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Στους σταθμούς του Μετρό είχαν τοποθετηθεί ειδικές σημάνσεις για την τήρηση των αποστάσεων, ενώ οι «βοηθοί επιβατών» έκαναν συστάσεις σε όσους δε φορούσαν μάσκες, οι οποίοι ήταν ελάχιστοι.

Κορωνοϊός: Περισσότερα από 110 εκατ. SMS στάλθηκαν στο 13033

Οι οδηγοί ταξί φορούσαν επίσης τις μάσκες τους, ενώ η προσέλευση στις εργασίες τους για τους δημόσιους υπαλλήλους έγινε σταδιακά από τις 07:00 έως τις 09:00 το πρωί. Το ίδιο ίσχυσε και για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, οι οποίοι πήγαν στις εργασίες τους σε δύο κύματα από τις 09:00 – 10:00 το πρωί, ώρα που θα ανοίγουν από εδώ και πέρα τα εμπορικά καταστήματα για να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς. 

Με μάσκες και τις απαραίτητες αποστάσεις η κίνηση στο Μετρό

Υπενθυμίζεται ότι η μάσκα είναι υποχρεωτική για πελάτες :

  • Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ταξί
  • Στα Ασανσέρ
  • Στα Νοσοκομεία, στα ιατρεία και στα διαγνωστικά κέντρα.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη χθεσινή ενημέρωση εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την πρώτη μέρα εφαρμογής της δεύτερης φάσης του σχεδίου για επιστροφή στην κανονικότητα. Ωστόσο υπογράμμισε πως δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός.

Κορωνοϊός: Πώς θα γίνονται οι επισκέψεις στον οδοντίατρο

«Στη φάση που ξεκίνησε πριν από μερικές ώρες, θα έχουμε και νέα κρούσματα και νέες περιπτώσεις νοσηλείας και δυστυχώς απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Όπου χρειάζεται να παίρνουμε μέτρα σε συγκεκριμένους χώρους και περιοχές, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού, θα το κάνουμε», είπε, ανακοινώνοντας ότι παρατείνεται για επτά ακόμα μέρες η καραντίνα στο Κρανίδι. 

Πάντως ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι από εδώ και στο εξής επιτρέπεται και πάλι το ερασιτεχνικό ψάρεμα, όχι όμως το κολύμπι σε πισίνες συγκροτημάτων πολυκατοικιών. 

Σύψας: «Το καλοκαίρι θα είναι έτοιμο το φάρμακο για τον κορωνοϊό»

Μοναδική παραφωνία ίσως χθες ήταν ο συνωστισμός που παρατηρήθηκε στην παραλία του Φλοίσβου, όπου χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας, η οποία ζητούσε την αποχώρηση των πολιτών από το σημείο. 

Ωστόσο, όπως έχουν πει τόσο ο κ. Τσιόδρας, όσο και ο κ. Χαρδαλιάς η άρση των περιοριστικών μέτρων είναι ένας μαραθώνιος και όχι ένας αγώνας ταχύτητας και μέρα με τη μέρα, ανάλογα με την εικόνα της πανδημίας στη χώρα μας θα επαναξιολογούνται τα μέτρα. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top