Δύο κρούσματα κορωνοϊού σε δομή αστέγων

Γηροκομεία και δομές αστέγων το επόμενο στοίχημα της κυβέρνησης

Δύο θετικά κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν σε δομή φιλοξενίας απόρων, αστέγων και ανθρώπων με σοβαρά προβλήματα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στις αρχές, που καλούνται να πάρουν μέτρα και γι’ αυτούς τους ανθρώπους. 

Το τέταρτο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης – Σε περισσότερους τα 800 ευρώ

Όπως είπε ο πρόεδρος της UNESCO Πειραιώς και Νήσων, Ιωάννης Μαρωνίτης, στο  Mega, φιλοξενούμενος στη δομή παρουσίασε πυρετό 37,7 και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Αττικόν».

Αμέσως ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα στη δομή και κλήθηκε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ προκειμένου να πάρει δείγματα από 150 άτομα, εργαζόμενους και φιλοξενούμενους στη δομή.

Άλλος ένας νεκρός από κορωνοϊό στην Καστοριά - 40 τα θύματα στη χώρα

Δύο από τα τεστ που έγιναν βγήκαν θετικά στον κορωνοϊό.

«Είχαμε μόνο δύο. Και το λέω μόνο δύο γιατί πραγματικά είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα» δήλωσε ο κ. Μαρωνίτης εξηγώντας ότι εδώ και 15 μέρες εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα, ενώ αστυνομία περιπολεί το κτίριο για να μην βγει κάποιος από τους φιλοξενούμενους έξω.

Καθηγητής λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ: «Πάσχα στο μπαλκόνι – Να μη βγει κανείς»

Στη δομή αυτή, σύμφωνα με τον κ. Μαρωνίτη φιλοξενούνται, μεταξύ άλλων, άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας και είναι κρίσιμη η παραμονή τους εκεί.

Στο μικροσκόπιο των αρχών γηροκομεία και δομές αστέγων

Έντονη ανησυχία επικρατεί στο υγειονομικό επιτελείο για τις δομές αστέγων, προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά του κορωνοϊού.

Εκτός από τις δομές που φιλοξενούν άστεγους, ο ΕΟΔΥ είχε τονίσει εξαρχής την ανάγκη να ακολουθούνται αυστηρά οι κανόνες υγιεινής και σε άλλους χώρους διαμονής πολλών ατόμων, όπως τα κέντρα αποκατάστασης, οι δομές χρόνιων πασχόντων αλλά και οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Κορωνοϊός: Πάνω από 33.000 νεκροί παγκοσμίως!

«Είναι κύριοι χώροι στους οποίους δε θέλουμε να εισχωρήσει ούτε ένα ύποπτο περιστατικό. Τα γηροκομεία όταν δεν τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και οι κανόνες προστασίας, δύο και τρεις φορές πιο αυστηρά, θα γίνουν οι αδύναμοι κρίκοι στη μάχη με τον ιό, στη μάχη για τη ζωή», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, ενώ αναφέρθηκε και στην περίπτωση της Ισπανίας, όπου σε γηροκομεία της χώρας βρέθηκαν εγκαταλελειμμένοι και νεκροί ηλικιωμένοι. 

«Δε θέλω να κάνω αναφορά στην τραγική εικόνα των οίκων ευγηρίας στην Ισπανία και στο τι αντιμετώπισαν εκεί αβοήθητοι οι ηλικιωμένοι και υπέργηροι ασθενείς», είχε πει τότε.

Από τις αρχές του Μαρτίου πάντως τα επισκεπτήρια στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων ανά την Ελλάδα έχουν σταματήσει ως μέτρο προστασίας κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ορόσημο η 10η Μαΐου για την άρση των περιορισμών από κορωνοϊό

Όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, Στέλιος Προσαλίκας που εκπροσωπεί ιδιωτικές και δημόσιες δομές, στις μονάδες που φιλοξενούνται ηλικιωμένοι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα.

«Στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων έχουν ληφθεί μέτρα σε συνεργασία με την Περιφέρεια, τώρα ισχύει καθολική απαγόρευση επισκεπτηρίων, όπως γίνεται και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι κοινό μέτρο», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας τόνισε ότι «μέχρι αυτή τη στιγμή οι μονάδες δεν έχουν παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα αλλά είναι θέμα χρόνου κι έτσι εξετάζουμε τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε δεύτερο στάδιο, και η απόφαση είναι να ξεχωρίζονται τα θετικά κρούσματα και να γίνεται μια απομόνωση. Όλες οι Μονάδες έχουν μάσκες, γάντια και απολυμαντικά, επίσης πολλές μονάδες έχουν προχωρήσει σε συσκευές απολύμανσης, αν χρειαστεί, τηρείται το μέγιστο γιατί όπως καταλαβαίνεται δεν υπάρχει επάγγελμα με πιο ευπαθή πληθυσμό. Παράλληλα, προσπαθούμε μέσα από το διαδίκτυο κι εμείς να δούμε πώς προχωρούν τα κρούσματα σε χώρες όπου μονάδες έχουν προσβληθεί από τον ιό».

Κορωνοϊός: Μέτρα για τους εργαζόμενους

Εκτός από τα άτομα που φιλοξενούνται ωστόσο στις συγκεκριμένες δομές, οι κανόνες υγιεινής οφείλουν να ακολουθούνται και από τους εργαζόμενους σε αυτές ώστε να μην γίνει η διασπορά του κορωνοϊού και από τους ίδιους.

Ο νέος χάρτης του κορωνοϊού: Ποιες περιοχές δεν έχουν ούτε ένα κρούσμα

«Η απόφαση είναι αν υπάρξει κάποιο κρούσμα δεν θα μείνει κρυφό, θα ενημερωθούν οι συγγενείς και το προσωπικό. Και από εκεί και πέρα θα δούμε την ημέρα του συμβάντος σε τι κατάσταση θα βρίσκεται το σύστημα. Κάθε μέρα μιλάμε διαφορετικά και κάνουμε νέα σχέδια και νέους υπολογισμούς. Αν μας προμηθεύσουν με περισσότερα γάντια και μάσκες θα είναι καλύτερα τα πράγματα για τις κοπέλες», είχε δηλώσει επίσης ο κ. Προσαλίκας ενώ πρόσθεσε ότι η Ένωση έχει ζητήσει να υπάρχει προτεραιότητα στα νοσοκομεία και τις κλινικές για τις νοσηλεύτριες των Μονάδων αν συμβεί κάποιο περιστατικό αλλά και να υπάρξει προτεραιότητα στις προμήθειες με υλικά. 

Τόνισε ακόμα ότι αν κάποια νοσηλεύτρια Μονάδας βρεθεί θετική στον ιό, αλλά οι συνάδελφοί της όχι, να μπορέσουν οι υπόλοιπες να συνεχίζουν να εργάζονται και να μην μπαίνουν σε καραντίνα γιατί διαφορετικά θα μείνουν χωρίς προσωπικό, ενώ κάνει έκκληση να υπάρξουν περισσότερα τεστ για να εξετάζεται το προσωπικό.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top