Το τέταρτο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης – Σε περισσότερους τα 800 ευρώ

Θα καταβληθεί στο ακέραιο το δώρο Πάσχα

Το τέταρτο πακέτο των μέτρων για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας.

Οι υπουργοί έκαναν λόγο για ένα «συγκροτημένο σχέδιο» στήριξης της οικονομίας.

 Η συνολική επιβάρυνση όλων των μέτρων, που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. ανέρχεται στα 6,8 δισ. ευρώ (ποσοστό 3,5% του ΑΕΠ), μόνο για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Σε περισσότερους τα 800 ευρώ – Ακέραιο το δώρο Πάσχα

Όπως ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας:

Ορόσημο η 10η Μαΐου για την άρση των περιορισμών από κορωνοϊό

1.    Επεκτείνεται σε περισσότερους μισθωτούς η ενισχυση των 800 ευρώ. Συνολικά θα καλυφθούν 17 εκατομμύρια εργαζόμενοι, ενώ θα καλυφθούν και οι ασφαλιστικές εισφορές τους επί του ονομαστικού μισθού τους για 45 ημέρες.

2.    Επεκτείνεται σε περισσότερες επιχειρήσεις η λήψη μέτρων για την προστασία τους. Συνολικά θα καλυφθούν 800.000 επιχειρήσεις, ενώ προβλέπεται αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων οφειλών προς την εφορία.

3.    Καλύπτονται 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.

4.    Θεσπίζεται το χρηματοδοτικό σχήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

JP Morgan: Ίσως έχουμε τη συντομότερη και βαθύτερη ύφεση στην ιστορία

Αυτά είναι τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων λόγω κορωνοϊού

5.    Το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο από όλες τις επιχειρήσεις προς όλους τους εργαζόμενους. Για όσες δεν εντάσσονται στα μέτρα πρέπει να καταβληθεί εντός της προθεσμίας, που ορίζει ο νόμος, δηλαδή πριν το Πάσχα. Αν μια επιχείρηση τεθεί σε προσωρινή αναστολή, το τμήμα του δώρου για το διάστημα αυτό θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Τα 16 νέα μέτρα της επόμενης φάσης

6.    Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων θα διευκολύνουν την αποπληρωμή δόσεων ενήμερων δανείων πληττόμενων, με βάση τα σημερινά μέτρα.

Τρίμηνη αναστολή πληρωμής χρεών σε όσους πλήττονται

Για «μεγάλη προσπάθεια να επαναφέρουμε την οικονομία», όταν περάσει η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού, έκανε λόγο ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να υπάρξει συνείδηση ότι η ζημία στην οικονομία είναι μεγάλη.

Ο υπουργός Ανάπτυξης είπε πως το κράτος αναλαμβάνει για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιουνιο, την αποπληρωμή όλων των επιτοκίων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων.

Παράλληλα, ανακοίνωσε όσοι είναι σε προστασία, οι δικαιούχοι των 800 ευρώ και οι επιχειρήσεις με ΚΑΔ, που εντάσσονται σε προστασία, δικαιούνται από τις τράπεζες αυτόματη τρίμηνη αναστολή της πληρωμής των χρεών τους.

Για το θέμα των επιταγών, είπε πως αναζητείται λύση καθώς υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας κυρίως εξαγωγικών επιχειρήσεων. 

Τέλος, σημείωσε πως στις αρχές Απριλίου θα κατατεθεί 1 δισ. ευρώ ως εγγύηση για δάνεια σε πληττόμενες επιχειρήσεις.

Αποζημίωση 800 ευρώ από τον Μάιο σε επιστήμονες

Εκπαιδευτικό επίδομα 600 ευρώ για το τρέχον διάστημα, αλλά αποζημίωση 800 ευρώ από το μήνα Μάιο, ανακοίνωσε για το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.

Μέσα από πόρους του ΕΣΠΑ θα καταβληθεί σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους εκπαιδευτικό επίδομα - αποζημίωση ύψους 600 ευρώ για το μήνα Απρίλιο, μέσα από ανοιχτό πρόγραμμα τηλεκατάρτισης.

Η πρώτη δόση των 400 ευρώ θα αρχίσει να καταβάλλεται μετά τις 15 Απριλίου, ενώ τα πρώτα 200 ευρώ θα καταβληθούν μέσα στο Μάρτιο.

Στην περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί, τότε από το μήνα Μάιο και για το επόμενο διάστημα οι ειδικές κατηγορίες των έξι επιστημονικών κλάδων θα ενταχθούν στο προστατευτικό καθεστώς που έχουν ενταχθεί και οι μισθωτοί εργαζόμενοι και αυτοπασχολούμενοι - ελεύθεροι επαγγελματίες. Δηλαδή από το μήνα Μάιο θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.

O κ. Βρούτσης είπε επίσης πως από σήμερα για πρώτη φορά οι άνεργοι θα μπορούν να εγγράφονται και εξυπηρετούνται από τον ΟΑΕΔ ηλεκτρονικά.

Ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι από σήμερα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα βρίσκεται η νέα διευρυμένο πλατφόρμα υποβολής του αιτήματος στήριξης εμπλουτισμένη με τους νέους ΚΑΔ, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top