Αυτά είναι τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων λόγω κορωνοϊού

Διαβάστε αναλυτικά το ενημερωτικό σημείωμα της κυβέρνησης

Δείτε το video από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star που είχε προβληθεί τις προηγούμενες ημέρες για τα μέτρα της κυβέρνησης

Aναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα με τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει μέχρι σήμερα λόγω του κορωνοϊού έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση.

Πρόκειται για μέτρα στήριξης κλειστών και ανοικτών επιχειρήσεων, των εργαζομένων σε αυτές, ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων, ατομικών επιχειρήσεων και του δημόσιου τομέα.

Επίσης παρουσιάζει το δημοσιονομικό κόστος το οποίο φτάνει συνολικά τα 4,7 δις ευρώ που αντιστοιχεί στο 2,5% του ΑΕΠ.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ όλα τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων λόγω κορωνοϊού

Το πακέτο για επιχειρήσεις και εργαζόμενους

Οι Υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, παρουσίασαν τις προηγούμενες ημέρες αναλυτικά το πακέτο μέτρων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού.

Αυτό καλύπτει 600.000 επιχειρήσεις και 500.000 ελεύθερους επαγγελματίες. Η έκτακτη κάλυψη για εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίας ξεπερνάει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Για τους εργαζόμενους στους οποίους έχει γίνει προσωρινή αναστολή της σύμβασης εργασίας από τις επιχειρήσεις (δηλαδή με διοικητική εντολή ή έχουν κλείσει ή έχουν χαρακτηριστεί πληττόμενες) προβλέπεται μεταξύ άλλων:

  • H αποζημίωση των 800 ευρώ, που είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και μη συμψηφιστέα
  • Η αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων και των δόσεων ρυθμίσεων φορολογικών οφειλών
  • Η πλήρης κάλυψη των ασφαλιστικών τους οφειλών, επί του ονομαστικού τους μισθού, για 45 ημέρες
  • Η παροχή έκπτωσης 25% επί των βεβαιωμένων οφειλών ΔΟΥ και των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών εφόσον καταβληθούν στην προβλεπόμενη τους ημερομηνία
  • Η αναστολή πληρωμών χρεολυσίων δανείων προς τις τράπεζες για τους συνεπείς δανειολήπτες
  • Η διασφάλιση της καταβολής του Δώρου Πάσχα για όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα
  • Η καταβολή του 60% του μισθώματος της οικίας τους για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που το κράτος ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία τους, από την στιγμή που αυτή είναι α’ κατοικία
  • Η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, ακόμη και στην περίπτωση εφαρμογής της αναστολής της σύμβασης εργασίας τους, με την απαγόρευση των απολύσεων και τη ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά τι ισχύει για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, και ατομικές επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 5 εργαζόμενους και είναι στους ΚΑΔ, ειδικές περιπτώσεις επιστημονικών κλάδων (οικονομολόγοι και λογιστές, μηχανικοί, δικηγόροι, ιατροί, εκπαιδευτικοί και ερευνητές, αλλά και για όλους όσοι είναι άνεργοι.

Εκδόθηκαν οι ΚΥΑ: Τι προβλέπουν για αναστολή εισφορών και δόσεων ρυθμίσεων 

Για τις επιχειρήσεις που πλήττονται, η κυβέρνηση προβλέπει μεταξύ άλλων αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων φορολογικών οφειλών, αλλά και αναστολή καταβολής ασφαλιστικών υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων ασφαλιστικών οφειλών. Διαβάστε εδώ αναλυτικά τα μέτρα για τις επιχειιρήσεις.

«Πάγωμα» δανείων: Ποιοι δικαιούνται αναστολή πληρωμής δόσεων

«Ανάσα» στους δανειολήπτες – νοικοκυριά, αλλά και επιχειρήσεις – που πλήττονται το τελευταίο διάστημα από τον κορωνοϊό, καλούνται να δώσουν οι τράπεζες, με λύσεις που φτάνουν στο προσωρινό «πάγωμα» των δανείων.

Σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν ένα νέο τσουνάμι «κόκκινων» δανείων, τα αρμόδια τμήματα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων εργάζονται πυρετωδώς αυτές τις ημέρες, προκειμένου να είναι σε θέση να δεχθούν τα αιτήματα όσων πλήττονται από την πανδημία και τίθενται σταδιακά υπό την «ομπρέλα» της κυβέρνησης.

Η αρχή θα γίνει από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, που θα λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ. Δεδομένου, ωστόσο, ότι η επίμαχη λίστα εμπλουτίζεται διαρκώς, οι όποιες αποφάσεις θα καλύπτουν ολοένα και περισσότερους δανειολήπτες, εξετάζοντας, βέβαια, τις επιπτώσεις του ιού στη ρευστότητα, αλλά και στο διαθέσιμο εισόδημα του καθενός», σημειώνει στέλεχος μεγάλης συστημικής τράπεζας. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το πάγωμα δανείων.

Προειδοποίηση για «λουκέτο» σε αεροδρόμια: Φοβούνται διασπορά από εξωτερικό

Επιστροφές φόρων εξπρές έως 30.000 ευρώ

Την άμεση επιστροφή φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ έως 30.000 ευρώ σε επιχειρήσεις, που την περιμένουν, αποφάσισε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Η πληρωμή  των εκκρεμών υποθέσεων θα γίνει άμεσα χωρίς άλλες ελεγκτικές διαδικασίες και καθυστερήσεις.

Σημειώνεται πως ως εκκρεμείς υποθέσεις, νοούνται οι υποθέσεις ελέγχου για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί πράξη προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου μέχρι την 20/3/2020.

Για τις επιστροφές αυτές η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα μπορεί να διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους. Διαβάστε εδώ σε ποια προϊόντα μειώνεται ο ΦΠΑ.

Παράταση και για τις φορολογικές δηλώσεις λόγω κορωνοϊού

Παράταση 2,5 μηνών στις μεταχρονολογημένες επιταγές

Κατά 75 ημέρες αναστέλλονται οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής επιταγών για πληττόμενες επιχειρήσεις (περιλαμβανομένων και επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στους πληττόμενους ΚΑΔ τον Απρίλιο), όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο των μέτρων για τον κορωνοϊό. Διαβάστε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες.

Μονοδρόμηση στα σούπερ μάρκετ εξετάζει η κυβέρνηση – Πώς θα λειτουργεί

Επίδομα 600 ευρώ σε 166.000 γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς

Υπό τη μορφή επιδόματος κατάρτισης θα δοθούν η έκτακτη οικονομική βοήθεια των 600 ευρώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού σε επαγγελματίες των βασικών επιστημονικών κλάδων.

Το μέτρο ανακοινώθηκε την Παρασκευή και καλύπτει περίπου 166.000 επαγγελματίες. Αφορά δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς/αρχιτέκτονες, οικονομολόγους/λογιστές, εκπαιδευτικούς και ερευνητές.

Στους γιατρούς περιλαμβάνονται και οδοντίατροι, ψυχίατροι και λοιπό ιατρικό προσωπικό.

Το συνολικό κονδύλι ανέρχεται σε 180 εκατ. ευρώ, που θα δοθούν μέσω ανοιχτού προγράμματος, με επιταγή κατάρτισης (voucher). Διαβάστε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες για το επίδομα σε γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top