«Πάγωμα» δανείων: Ποιοι δικαιούνται αναστολή πληρωμής δόσεων

Ανάσα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται

Βάζο με κέρματα

«Ανάσα» στους δανειολήπτες – νοικοκυριά, αλλά και επιχειρήσεις – που πλήττονται το τελευταίο διάστημα από τον κορωνοϊό, καλούνται να δώσουν οι τράπεζες, με λύσεις που φτάνουν στο προσωρινό «πάγωμα» των δανείων.

Σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν ένα νέο τσουνάμι «κόκκινων» δανείων, τα αρμόδια τμήματα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων εργάζονται πυρετωδώς αυτές τις ημέρες, προκειμένου να είναι σε θέση να δεχθούν τα αιτήματα όσων πλήττονται από την πανδημία και τίθενται σταδιακά υπό την «ομπρέλα» της κυβέρνησης.

Επιστροφές φόρων εξπρές έως 30.000 ευρώ

«Η αρχή θα γίνει από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, που θα λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ. Δεδομένου, ωστόσο, ότι η επίμαχη λίστα εμπλουτίζεται διαρκώς, οι όποιες αποφάσεις θα καλύπτουν ολοένα και περισσότερους δανειολήπτες, εξετάζοντας, βέβαια, τις επιπτώσεις του ιού στη ρευστότητα, αλλά και στο διαθέσιμο εισόδημα του καθενός», σημειώνει στέλεχος μεγάλης συστημικής τράπεζας.

Όπως εξηγει, για τις μεν επιχειρήσεις οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί να αναστείλουν έως τέλη Σεπτεμβρίου την υποχρέωση καταβολής των δόσεων κεφαλαίου (χρεωλύσια). Για τα δε φυσικά πρόσωπα (εργαζομένους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις) θα ισχύσει η τρίμηνη παύση πληρωμών. Σε κάθε περίπτωση, στόχος μας είναι οι επίμαχες αιτήσεις να τίθενται προς αξιολόγηση εντός ενός εύλογου διαστήματος, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να λάβουν άμεσα τις όποιες διευκολύνσεις συμφωνηθούν».

Δάνεια επιχειρήσεων: Παγώνουν για 6 μήνες σε όσες πλήττονται λόγω κορωνοϊού

Οσον αφορά στον ορίζοντα των διευθετήσεων, το ίδιο στέλεχος απαντά: «Εάν χρειαστεί να δώσουμε παράταση, προφανώς και θα το πράξουμε. Ολα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι. Πρόκειται για μία δυναμική κατάσταση, όπως πολλάκις έχουν αναφέρει κυβερνητικά στελέχη, την οποία εξετάζουμε ανά τακτά διαστήματα».

Οι λύσεις για τους δανειολήπτες

Επικοινωνία με τους δανειολήπτες, με πρώτο και άμεσο στόχο να καταγραφούν τα πληττόμενα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, έχουν ήδη ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες και οι εταιρείες, που έχουν αναλάβει τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών.

Οπως εξηγεί στέλεχος μίας εξ αυτών, οι λύσεις που προτείνουν είναι οι εξής:

Για τους δανειολήπτες, που τεκμηριωμένα δοκιμάζονται από την αιφνίδια μεταβολή στην οικονομική δραστηριότητα, προτείνονται η δυνατότητα μείωσης ή αναστολής καταβολής των δόσεων για τρεις μήνες.

Ειδικά για όσους πιστούχους δικαιούνται την κρατική ενίσχυση των 800 ευρώ, προχωρούν άμεσα στην αναστολή καταβολής των δόσεων για τρεις μήνες.

«Οι παραπάνω πρωτοβουλίες αφορούν σε ενήμερους δανειολήπτες, ενώ κάθε εταιρεία θα εξειδικεύσει περαιτέρω την πολιτική εφαρμογής των ανωτέρω, ανάλογα με τις δυνατότητές της και τα δεδομένα κάθε πιστούχου», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top