Απαγόρευση κυκλοφορίας: Τα 16 νέα μέτρα της επόμενης φάσης

Τι προβλέπει η τέταρτη φάση του περιορισμού της κυκλοφορίας

Δείτε το ρεπορτάζ από το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star για το σε ποια φάση βρίσκεται η πανδημία αυτή τη στιγμή στη χώρα μας

Σε επιφυλακή για τις επόμενες δύο κρίσιμες εβδομάδες για την πανδημία του κορωνοϊού βρίσκεται η Πολιτεία.

Όπως επισημαίνεται, με κάθε ευκαιρία δε, από κυβερνητικά στελέχη, αν τα αποτελέσματα από την εφαρμογή των μέτρων αποδειχθούν ανεπαρκή, τότε σύντομα θα ενεργοποιηθεί – τμηματικά ή εξ ολοκλήρου – η τέταρτη φάση της εκστρατείας κατά του κορωνοϊού.

Απομακρύνεται το «σενάριο Ιταλίας» για την Ελλάδα

Θα επεκταθεί και μετά τις 6 Απριλίου η απαγόρευση κυκλοφορίας

Το επικρατέστερο σενάριο, στη χώρα μας – αν κριθεί απαραίτητο – είναι να εφαρμοστούν μέτρα που έχουν ήδη δοκιμαστεί σε άλλες χώρες της Ευρώπης ή του κόσμου. Μέτρα που ενισχύουν τον κοινωνικό περιορισμό, που προβλέπουν ακόμη αυστηρότερη επιτήρηση και εισάγουν σκληρές ποινές για παραβάτες.

Χαρδαλιάς: Το δεύτερο μισό του Απριλίου η κορύφωση του ιού

Η ενίσχυση των μέτρων κοινωνικής απομόνωσης σε συνδυασμό με μια δραστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας συνιστούν, άλλωστε, σύμφωνα με τους ειδικούς, το μοναδικό μέσο ελέγχου της διασποράς του ιού και μετριασμού της καταστροφής που αφήνει στο πέρασμά του.

Ποια είναι τα μέτρα για την απαγόρευση της κυκλοφορίας που προβλέπονται για την επόμενη φάση

1.    Ολική απαγόρευση της κυκλοφορίας όπως έχει επιβληθεί στην Αλβανία. Οι πολίτες έχουν δικαίωμα μετακίνησης από τις 5 το πρωί ως τη 1 το μεσημέρι, ώρες κατά τις οποίες παραμένουν ανοιχτά σουπερμάρκετ, φαρμακεία και τράπεζες.

Βιταμίνη D: Μας προστατεύει από τον κορωνοϊό;

2.    Δυνατότητα εξόδου για σωματική άσκηση ή σε περιορισμένη απόσταση από το σπίτι για περιορισμένο χρόνο και μόνο μία φορά την ημέρα. Στη Γαλλία επτρέπεται άσκηση σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου από την οικία, για έως μία ώρα. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μία φορά την ημέρα όπως και στη Βρετανία. Οποιος θέλει να ασκηθεί, θα πρέπει να είναι μόνος. Στη Λομβαρδία και την Εμίλια Ρομάνα η σωματική άσκηση – ακόμη και ο περίπατος – έχει απαγορευτεί πλήρως.

3.    Κλείσιμο επιχειρήσεων και πλήρης αναστολή κάθε μη κομβικής παραγωγικής δραστηριότητας.

4.    Απαγόρευση μετακίνησης από δήμο σε δήμο. Εφαρμόζεται στην Ιταλία με εξαίρεση περιπτώσεις «απολύτου ανάγκης» και για «λόγους υγείας».

5.    Διακοπή λειτουργίας μέσων μαζικής μεταφοράς. Εφαρμόζεται ήδη στη Σερβία, είχε εφαρμοστεί και σε κάποιες πόλεις της Κίνας.

6.    Απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας όπως συμβαίνει ήδη σε περισσότερες από 15 χώρες του κόσμου, όπως την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία, και σε τουλάχιστον 35 πόλεις της Γαλλίας.

7.    Αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών, εκτός από τις περιοχές όπου αυτές αποτελούν τη βασική πηγή τροφοδοσίας του πληθυσμού. Αποφασίστηκε στη Γαλλία.

8.    Κλείσιμο εκκλησιών και λοιπών θρησκευτικών τεμενών, όπως ισχύει στο Λος Άντζελες, την Κύπρο και αλλού.

9.    Αναστολή οικοδομικής δραστηριότητας.

10.    Μειωμένος αριθμός πρατηρίων καυσίμων εν λειτουργία και περιορισμός του ωραρίου τους.

11.    Προμήθεια των πολιτών με μάσκες και αντισηπτικά μόνο με συνταγή γιατρού, όπως στο Βέλγιο.

12.    Δικαίωμα μετακίνησης μόνο για ένα μέλος της οικογένειας για εφοδιασμό. Στην Ουχάν, στην επαρχία Χουμπέι και στις υπόλοιπες περιοχές της Κίνας που είχαν τεθεί σε καραντίνα έβγαινε μόνο ένας άνθρωπος από κάθε οικογένεια, μία φορά ανά διήμερο, και αυτό μόνο για να μεταβεί στο σουπερμάρκετ. Στην είσοδο των καταστημάτων γινόταν θερμομέτρηση.

13.    Φυλάκιση για όποιον είναι διαπιστωμένας φορέας του COVID-19 και σπάει την καραντίνα. Στην Ιταλία επιβάλλεται φυλάκιση από ένα ως πέντε χρόνια.

14.    Τσουχτερά πρόστιμα για παραβίαση της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Αυτή τη στιγμή στη Γαλλία το πρόστιμο είναι 135 ευρώ και 1.500 ευρώ για κατ’ επανάληψη παραβάτες, με σκέψεις να αυξηθεί περαιτέρω, ενώ η Ιταλία εξετάζει το ενδεχόμενο να διαμορφώσει το πρόστιμο στα 3.000 ευρώ.

15.    Αναστολή όλων των αεροπορικών πτήσεων από το εξωτερικό προς την Ελλάδα και αντίστροφα. Σε κάποιες χώρες όπου δεν διεκόπη πλήρως η αεροπορική τους διασύνδεση  εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα ελέγχου όσων εισέρχονται στη χώρα, όπως το βραχιολάκι παρακολούθησης που φορούν υποχρεωτικά, ώστε να ελέγχονται σε πραγματικό χρόνο όσοι φτάνουν στο Χονγκ Κονγκ.

16.    Επιτήρηση της εφαρμογής των μέτρων από ένοπλους στρατιώτες, όπως συμβαίνει ήδη στη Γαλλία και στην Ισπανία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top