Στέφανος Ξένος: Ο Έλληνας παγκόσμιος πρωταθλητής του καράτε στο star.gr

«Ό,τι έχω καταφέρει το χρωστάω στον αδελφό μου» εξομολογείται

Το 2019 ήταν σίγουρα η χρονιά του, αφού στα 19 του μόλις χρόνια στέφθηκε με τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στο καράτε, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο και κάνοντας τη χώρα μας περήφανη, τον περασμένο Οκτώβριο. Έγινε ο πρώτος Έλληνας που κερδίζει έναν τόσο σημαντικό τίτλο στο συγκεκριμένο άθλημα, από το 2007.

Ο λόγος για τον Στέφανο Ξένο, έναν σπουδαίο αθλητή και κυρίως έναν ξεχωριστό νέο με ήθος, αρχές και ευγένεια, στοιχεία που δεν μπορείς να παραβλέψεις όταν τον γνωρίσεις.

Το star.gr τον συνάντησε στον «Οδυσσέα» τον αθλητικό σύλλογο των γονιών του στην Πετρούπολη, εκεί όπου έκανε τα πρώτα του βήματα στο καράτε από τρεισήμισι ετών αλλά και όπου προπονείται μέχρι σήμερα.

«Ένα χρυσό στο παγκόσμιο είναι το όνειρο κάθε αθλητή- Ήταν μαγική στιγμή» 

«Ένα χρυσό στο παγκόσμιο είναι το όνειρο κάθε αθλητή. Μπορώ να πω με μεγάλη χαρά ότι το κατάφερα μετά από πέντε πολύ δύσκολα παιχνίδια. Ο εθνικός ύμνος ακούστηκε σε όλο το στάδιο, η ελληνική σημαία υψώθηκε. Ο πατέρας μου που είναι εθνικός προπονητής και η ελληνική κερκίδα, που ήταν εκεί, τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο και ήταν όλοι περήφανοι για μένα. Ήταν μαγική στιγμή» περιγράφει ο Στέφανος Ξένος στο star.gr.

Μια πολύτεκνη οικογένεια… καρατέκων

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής είναι παιδί πολύτεκνης οικογένειας, με γονείς καρατέκα και αδέλφια με σπουδαίες επίσης διακρίσεις στο καράτε, ο καθένας στις κατηγορίες του. Πώς είναι όμως για τον ίδιο να τον προπονούν οι γονείς του;

Οι γονείς του Στέφανου και τα τρία αδέλφια του, Διονύσης, Τζωρτζίνα και Λυδία

«Στην αρχή ήταν περίεργο γιατί οι ρόλοι μπερδεύονται... Όμως είναι πολύ ωραίο να έχεις την οικογένειά σου να σε στηρίζει. Και δεν είναι μόνο οι γονείς μου που είναι προπονητές αλλά και τα αδέλφια μου, τα οποία είναι πρωταθλητές στις δικές τους κατηγορίες».

Ό,τι έχω καταφέρει το χρωστάω στον αδελφό μου

Όπως εξηγεί ο Στέφανος, ο μεγαλύτερος αδελφός του, ο Διονύσης, -δύο φορές πανευρωπαϊκός πρωταθλητής- είναι αυτός που του έμαθε τα πάντα σχετικά με το kumite, το αγώνισμα με το οποίο ασχολείται στο καράτε. Προπονείται μαζί του καθημερινά και τον έχει βοηθήσει σε όλα τα επίπεδα: ψυχολογικό, ηθικό και προπονητικό. 

Με τον αδελφό του, Διονύση

Οι ήττες ενός πραγματικού πρωταθλητή

Για τον Στέφανο, το χρυσό στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ήταν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς. Πριν τη μεγάλη διάκριση, είχε στεφθεί νικητής στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα (Φεβρουάριος του 2019), ενώ μέσα σε περίπου 20 μέρες, ο Στέφανος Ξένος φορώντας τα χρώματα της Ελλάδας κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο προ-Ολυμπιακό τουρνουά Καράτε 1 που έγινε στο Παρίσι, το αργυρό μετάλλιο στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα κάτω των 21 στη Βουδαπέστη και ακόμη ένα χάλκινο μετάλλιο στο προ-Ολυμπιακό τουρνουά στο Ντουμπάι.

Ωστόσο, πριν από τις νίκες και τις χαρές, είχαν προηγηθεί και ήττες. Ο Στέφανος δεν είχε βγει πρώτος για δύο χρονιές στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, ενώ θεωρείτο φαβορί. Ακόμη, προσθέτει: «μία από τις πιο δύσκολες στιγμές μου ήταν το 2018 όταν έχασα τον πρώτο αγώνα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα και μόλις ήρθε η σειρά του επόμενου πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος, έχασα ξανά τον πρώτο αγώνα». 

«Η πιο συγκινητική στιγμή μου ήταν όταν κέρδισα το πανευρωπαϊκό και όχι το παγκόσμιο»

Ο Στέφανος Ξένος κατέκτησε το χρυσό στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα τον Φεβρουάριο του 2019. Ήταν μια επιτυχία που του έδωσε το εισιτήριο να αγωνιστεί στο παγκόσμιο. Ο ίδιος εξομολογείται ότι αυτή η νίκη ήταν η πιο συγκινητική στιγμή του, κι όχι το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο. «Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά η διάκριση στο πανευρωπαϊκό ήρθε μετά από κάποιες αποτυχημένες στιγμές. Οπότε έδειξα σε όλους ότι είμαι ακόμα εδώ, μπορώ να το κάνω και είμαι πρώτος στην Ευρώπη» σημειώνει.

"Show Νo Fear" είναι το μότο μου πριν από κάθε αγώνα

Ο αντίπαλος που δε θα ήθελε να ξανασυναντήσει στον αγωνιστικό χώρο είναι το νο1 της παγκόσμιας κατάταξης, ο Darkhan Assadilov από το Καζακστάν. Τον έχει «συναντήσει» μέχρι τώρα τρεις φορές με όχι επιθυμητά αποτελέσματα. Αν οι δρόμοι τους φέρουν ξανά μαζί σε κάποιο αγώνα «θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο, αν και οι πιθανότητες δε λένε ότι θα κερδίσω» παραδέχεται ο Στέφανος Ξένος.

Η Μαρίζα Σουμπασάκη είναι η μητέρα και προπονήτρια του Στέφανου. Και η ίδια αθλήτρια, -ασχολείται με το καράτε τουλάχιστον 35 χρόνια- προσπαθεί να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις της για το άθλημα στα τέσσερα παιδιά της αλλά και στους αθλητές της. Ο αθλητικός σύλλογος «Οδυσσέας» ξεχωρίζει για τις διακρίσεις των αθλητών του πανελληνίως. Ωστόσο, όπως όπως μας εξηγεί στο star.gr., τα έξοδα για έναν αθλητή υψηλού επιπέδου, τα οποία αναγκάζεται να επωμιστεί η κάθε οικογένεια είναι πολλά...

«Ίσως χρειαστεί να σταματήσω πρόωρα την καριέρα μου»

«Το καράτε είναι ένα δύσκολο άθλημα που χρειάζεται να είσαι συγκεντρωμένος 1.000%. Πρέπει το σώμα σου, η ψυχή σου, το μυαλό σου να είναι εκεί. Μπορώ να πω ότι οι Έλληνες αθλητές αυτή τη στιγμή –ίσως και δικαίως- δεν είναι στο επίπεδο που θα μπορούσαν. Κι αυτό γιατί δεν έχουμε κάποια κρατική οικονομική ενίσχυση, ενώ άλλες χώρες έχουν μαζί τον προπονητή τους, τον φυσικοθεραπευτή τους και τις υποδομές που χρειάζονται» εξηγεί ο Στέφανος και προσθέτει: «Ειδικά για την οικογένειά μου, που είμαστε πολύτεκνη οικογένεια, είναι κάτι πολύ δύσκολο και ίσως χρειαστεί κι εγώ να σταματήσω πρόωρα την καριέρα μου».

Το κίνητρό του... η περηφάνεια που νιώθουν οι άνθρωποι γύρω του

Μπορεί ο 19χρονος Στέφανος να μην ακολουθεί τη ζωή των συνομηλίκων του, όπως μας είπε ο ίδιος, αλλά η αγάπη του για το καράτε είναι πολύ δυνατή. «Κίνητρό μου είναι να αισθάνομαι ότι οι άνθρωποι γύρω μου είναι περήφανοι για μένα. Περήφανοι για ό,τι έχω κατορθώσει είτε στους αγώνες, είτε για τη νίκη μου είτε για όλες τις θυσίες και τη σκληρή δουλειά πριν από τη νίκη μου» καταλήγει.

 

Κάμερα/ Μοντάζ: Λαμπρινή Μπεστεμιώτη

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top