Φονική πυρκαγιά - Μάτι: Από Μάρτιο οι απολογίες λόγω νέων στοιχείων

Στο γραφείο του ανακριτή έφτασαν 19 κούτες με νέα στοιχεία για την υπόθεση

Το Μάτι μετά τη φονική πυρκαγιά

Ενάμιση χρόνο μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, με τους 102 νεκρούς, τις ανυπολόγιστες ζημιές και τις ανατριχιαστικές- ακόμη νωπές- μνήμες των επιζώντων, οι δικαστικές αρχές δεν έχουν καταφέρει να περατώσουν την προδικασία.

Μάτι: Νέα μήνυση από τη χήρα Φύτρου - Αναζητά ακόμα δικαίωση

Παράλληλα, οι κατηγορούμενοι μεταξύ αυτών η Ρένα Δούρου, ο Ηλίας Ψινάκης, ο Ευάγγελος Μπουρνούς, στελέχη της Περιφέρειας Αττικής, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας δεν έχουν βρεθεί ακόμη στα δικαστήρια της Ευελπίδων για να απολογηθούν.

Η Ρένα Δούρου απαντάει στο STAR για το προεκλογικό σποτ με το Μάτι

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2019, η σύγκληση της Ολομέλειας των Εφετών απέρριψε το αίτημα να οριστεί ειδικός εφέτης – ανακριτής. Οι πληροφορίες έλεγαν πως ο ανακριτής στον οποίο είχε χρεωθεί η δικογραφία βρισκόταν στην τελική ευθεία και πως θα είχε καλέσει τους κατηγορούμενους προς απολογία μέχρι το τέλος του 2019. 

Τραγωδία στο Μάτι: To «φονικό» κοκτέιλ που έκανε ανεξέλεγκτη την πυρκαγιά

Νέα στοιχεία

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος, από το Πρωτοδικείο Αθηνών αναφέρουν πως υπάρχει εξήγηση γι’ αυτήν την καθυστέρηση. Λίγα 24ωρα μετά την Ολομέλεια Εφετών, που έκρινε πως η δικογραφία παραμένει στο Πρωτοδικείο, στο γραφείο του ανακριτή στα δικαστήρια της Ευελπίδων έφτασαν ούτε μία, ούτε δύομ αλλά 19 κούτες με νέα στοιχεία, τα οποία σχετίζονται με την υπόθεση. 

Φονική πυρκαγιά- Μάτι: Απορρίφθηκε η ανάθεση της υπόθεσης σε εφέτη ανακριτή

Δικαστικές πηγές εύλογα δε διευκρινίζουν για τι ακριβώς πρόκειται, σημειώνουν όμως πως η πληθώρα νέων στοιχείων βρίσκονται στο μικροσκόπιο για να βρεθεί η αλήθεια.

Η νομική αξιολόγηση των στοιχείων μπορεί να είναι χρονοβόρα διαδικασία, αφού ενδεχομένως να απαιτούν ειδικές τεχνικές γνώσεις, οπότε και ο ανακριτής διορίζει πραγματογνώμονες προκειμένου να τα αξιολογήσουν. «Άλλωστε παρά τις πολλές πρόσφατες αναθεωρήσεις σε Ποινικό Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, κανείς δεν προέβλεψε να δημιουργηθεί ένα Σώμα Πραγματογνωμόνων που να είναι μονίμως στα δικαστήρια, ώστε να προχωρούν ταχύτερα οι υποθέσεις και να μην υπάρχει χρονοτριβή σε διαδικασίες τυπικές, όπως το να ορίζουμε κάθε φορά διαφορετικούς επιστήμονες για να μας επικουρούν» προσθέτουν πηγές του Πρωτοδικείου στην εφημερίδα. 

Πάντως, ό,τι κι αν αφορούν τα νέα στοιχεία, φαίνεται πως ο ανακριτής έχει στραφεί προς πάσα κατεύθυνση για να διερευνήσει την αλήθεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» πριν από μία εβδομάδα εκπρόσωπος της δικαστικής αρχής, συνοδευόμενος από άνδρες της Ασφάλειας Αττικής, μετέβη στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», προκειμένου να ζητήσει στοιχεία από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Κατά τις ίδιες πηγές, η ανακριτική αρχή πήρε στοιχεία από τον Πύργο Ελέγχου και συγκεκριμένα από τις ενδοεπικοινωνίες των αεροπλάνων και ελικοπτέρων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κατά την αποφράδα ημέρα της 23ης Ιουλίου 2018.

Από Μάρτιο οι απολογίες

Από το Πρωτοδικείο Αθηνών σημειώνουν πάντως πως ο ανακριτής, παρά την εισροή πληθώρας νέων στοιχείων, θα είναι έτοιμος να καλέσει τους κατηγορούμενους προς απολογία στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, πιθανότατα στις αρχές Μαρτίου. Από τη μέχρι στιγμής συλλογή στοιχείων πάντως, θα κληθούν να καταθέσουν στο δικαστήριο τουλάχιστον 180 μάρτυρες, στοιχείο που μαρτυρά τον τεράστιο όγκο της υπόθεσης.

Μετά το πέρας των απολογιών που αναμένεται μέσα στον Μάρτιο, η δικογραφία θα διαβιβαστεί στο Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο μετά από πρόταση του αρμόδιου εισαγγελέα θα κρίνει πόσοι και ποιοι από τους κατηγορούμενους θα παραπεμφθούν σε δίκη και ποιοι θα απαλλαγούν. Δεδομένου του τεράστιου μεγέθους της δικογραφίας, δικαστικές πηγές προσδιορίζουν την ολοκλήρωση των διαδικασιών και την έναρξη της δίκης για το Μάτι περίπου στις αρχές του 2021.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top