Τι είναι το wall cloud που «καταπλάκωσε» την Αττική – Έπεσαν 7.500 κεραυνοί

Μέχρι πότε θα συνεχιστεί η κακοκαιρία

Η σημερινή νεροποντή ήταν αρκετή για πλημμυρήσουν δρόμοι, αυτοκίνητα μέχρι και λεωφορεία. Το ρεύμα κόπηκε σε πολλές περιοχές, ενώ η πυροσβεστική δέχτηκε πάνω από 30 κλήσεις για απεγκλωβισμούς και απαντλήσεις υδάτων. 

Παρακολουθήστε καθημερινά την πρόγνωση του καιρού σύμφωνα με την Ε.Μ.Υ. από το Star

Ξαφνικά ο ουρανός σκοτείνιασε και η ορατότητα περιορίστηκε στα πενήντα μέτρα. Βαριά συννεφιά, το λεγόμενο wall cloud, καταπλάκωσε όλο το λεκανοπέδιο όπως θα δείτε και στο video, από την κάμερα που είναι τοποθετημένη στην κορυφή των εγκαταστάσεων του Star. 

Κακοκαιρία στην Αθήνα: Πλημμύρες, μπλακ άουτ και κυκλοφοριακό χάος - Προειδοποίηση για επικίνδυνα φαινόμενα από την ΕΜΥ

Δρόμοι-ποτάμια στη Νέα Ερυθραία

Μια απλή φθινοπωρινή νεροποντή ήταν αρκετή για να γίνουν οι δρόμοι ποτάμια, να καταστραφούν αυτοκίνητα, να κινδυνέψουν ακόμη και άνθρωποι. Στη Νέα Ερυθραία οι διερχόμενοι εξαφανίστηκαν για να σωθούν από τα ορμητικά λασπόνερα

Στα Σπάτα οι οδηγοί βγήκαν κολυμπώντας από τα οχήματά τους. Οι ίδιοι τη γλίτωσαν. Τα αυτοκίνητά τους γέμισαν νερά και ζημιές..

Λεωφόρειο έγινε… βάρκα στον Ασπρόπυργο

Στον Ασπρόπυργο είδαμε την πιο απίστευτη εικόνα. Λεωφορείο γέμισε νερά, οι επιβάτες κρεμάστηκαν στις χειρολαβές και ανέβηκαν στα καθίσματα για να μην γίνουν λούτσα. 

Δείτε στo video από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, την πρόγνωση του μετεωρολόγου Θοδωρή Κολυδά για τις επόμενες ημέρες

Διακοπές ρεύματος στο κέντρο της Αθήνας και στον Πειραιά

Στην Ελλάδα του 2019 με την πρώτη βροχή πλημμυρίζει ο τόπος. Όμως αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Για άλλη μια φορά είχαμε διακοπές ρεύματος λόγω της κακοκαιρίας. Στην Αθήνα τα Ιλίσια, το Παγκράτι, του Ζωγράφου και η Καισαριανή είχαν διακοπές ρεύματος λόγω των έντονων φαινομένων. Το ίδιο και στον Πειραιά. Από την Αγία Σοφία μέχρι τα Μανιάτικα, τα Ταμπούρια και το Κερατσίνι. 

Ξύπνησαν οι μνήμες της Μάνδρας

Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι της Μάνδρας σε αρκετά σημεία της πόλης δεν έχουν γίνει ακόμη αντιπλημμυρικά έργα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η οδός Κοροπούλη στη συμβολή της με την Παυσανία. Με τις πρώτες βροχές πλημμύρισαν οι δρόμοι.

Όπως κάθε φορά που βρέχει έτσι και σήμερα, η νεροποντή της μισής ώρας φράκαρε τις βασικές λεωφόρους προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος.  Όσοι δεν είχαν ομπρέλα προμηθεύτηκαν αδιάβροχα μιας χρήσης και οι λιγότερο προνοητικοί έγιναν μούσκεμα.

Έπεσαν 7.500 κεραυνοί

Σύμφωνα με το meteo, το σύστημα καταγραφής κεραυνών «ΖΕΥΣ» να «μέτρησε» περίπου 7.500 κεραυνούς έως το απόγευμα. 

Το  δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως το απόγευμα στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου (53 χιλιοστά), στο Καστρίτσι Αχαΐας (36 χιλιοστά), στο Ρωμανό Πάτρας (33 χιλιοστά) και στην Παλλήνη Αττικής (32 χιλιοστά). Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η κατανομή του ολικού υετού, οι κεραυνοί που καταγράφηκαν από την αρχή της ημέρας (κόκκινες κουκίδες) καθώς και τα μεγαλύτερα ύψη βροχής.

Πηγή φωτογραφίας: meteo.gr

Καταιγίδες έως το Σάββατο

Από τις πρώτες ώρες της Παρασκευής 1/11 έως το μεσημέρι της ίδιας ημέρας βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο. Στη συνέχεια και έως το μεσημέρι του Σαββάτου 2/11 τα φαινόμενα θα επηρεάσουν εξασθενημένα εκ νέου το σύνολο της χώρας, με τα ισχυρότερα αυτών να αναμένονται στη Ανατολική Θεσσαλία και Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, και την Πελοπόννησο.
Χαλαζοπτώσεις αναμένονται έως και τις πρώτες ώρες της Παρασκευής 1/11 κατά κύριο λόγο στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά, την Πελοπόννησο, το Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη. Στη συνέχεια και έως το απόγευμα της Παρασκευής 1/11 πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει για το Ιόνιο και τη Δυτική Πελοπόννησο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους μόνο σε πολύ μεγάλα υψόμετρα των ορεινών όγκων της χώρας. Πιθανότητα εμφάνισης υδροσιφώνων υπάρχει από το απόγευμα της Πέμπτης 31/10 έως το πρωί της Παρασκευής 1/11 στο Νότιο Αιγαίο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top