Mενδώνη για Joker: Η καταγγελία έγινε από ανταγωνιστική εταιρεία διανομής

Επτά ανήλικοι οδηγήθηκαν στο Α.Τ Αμαρουσίου επειδή έβλεπαν την ταινία

Δείτε στο video όλα όσα δήλωσε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη

Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει το περιστατικό απομάκρυνσης ανηλίκων με την παρέμβαση της ΕΛ.ΑΣ από κινηματογράφους, στους οποίους προβαλόταν η ταινία "Joker", ακατάλληλοι για άτομα κάτω των 18 ετών. 

Αρχικά, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, οι δύο γυναίκες που το περασμένο Σάββατο έκαναν καταγγελία υποστήρικξαν ότι ενεργούσαν ως υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού με εντολή της υπηρεσίας τους. Η υπουργός Πολιτισμού που δίνει συνέντευξη τύπου για το θέμα, παρουσιάζει την ανατροπή... αποκαλύπτοντας ότι η καταγγελία για συγκεκριμένους κινηματογράφους έγινε από ανταγωνιστική(;) εταιρεία διανομής και πως είναι κάτι που δεν έχει συμβεί τα προηγούμενα 15 χρόνια. 

Η Λίνα Μενδώνη σημείωσε ότι καταδικάζει απερίφραστα τον χειρισμό της υπόθεσης και τόνισε ότι η υπάλληλος που ζήτησε τον αστυνομικό έλεγχο έχει αρμοδιότητα και κινήθηκε εντός του νόμου, χωρίς ωστόσο να ενημερώσει κάποιον ανώτερό της ή να λάβει σχετική εντολή.

Το χρονικό 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Σάββατο το απόγευμα από το εμπορικό κέντρο Mall στο Μαρούσι και χτες το απόγευμα από τον κινηματογράφο «ΑΕΛΛΩ», στην Κυψέλη, επικοινώνησαν με την Άμεση Δράση οι δύο γυναίκες, χρησιμοποιώντας την ιδιότητα τους, ανέφεραν ότι ανήλικοι έβλεπαν την ταινία που είναι ακατάλληλη και ζήτησαν την παρέμβαση της Αστυνομίας για να εφαρμοστούν τα νόμιμα.

Χρυσοχοΐδης: Θα δω τον Joker με τον 15χρονο γιο μου - Το τρολάρισμα Τσίπρα

Καταγγελία για Joker: Πυρ και μανία η Υπουργός Πολιτισμού

Στα σημεία μετέβησαν αστυνομικοί των τοπικών τμημάτων, οι οποίοι μπήκαν στις αίθουσες την ώρα της προβολής και διαπίστωσαν την αλήθεια των καταγγελιών. Ειδικότερα στο Mall, βρέθηκαν επτά ασυνόδευτοι ανήλικοι, ενώ στην Κυψέλη βρέθηκαν οκτώ ασυνόδευτοι ανήλικοι και τέσσερις με τους γονείς τους.

Οι επτά ανήλικοι του Mall οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Αμαρουσίου, όπου κλήθηκαν οι γονείς τους και τους παρέλαβαν. Στο Τμήμα οδηγήθηκε και ο υπεύθυνος του κινηματογράφου, μαζί με την υπάλληλο του Υπουργείου, η οποία έδωσε κατάθεση.

Όπως ισχυρίζεται στην κατάθεση της η υπάλληλος, υπήρχαν στην υπηρεσία της καταγγελίες από πολίτες ότι τα παιδιά πηγαίνουν και βλέπουν την συγκεκριμένη ταινία. Για τις καταγγελίες αυτές ενημερώθηκε εισαγγελέας, ο οποίος έδωσε εντολή να γίνουν έλεγχοι. Και οι δύο υπάλληλοι ανέφεραν ότι στο πλαίσιο αυτό πήραν εντολή από την προϊσταμένη τους να προχωρήσουν στους ελέγχους.

Στην περίπτωση του Mall, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του υπευθύνου, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με προφορική εντολή του εισαγγελέα.

Στη δεύτερη περίπτωση, η υπάλληλος, η οποία ανέφερε τα ίδια στους αστυνομικούς που κάλεσε, δε ζήτησε να προχωρήσει το θέμα, γι’ αυτό έγινε μόνο καταγραφή του περιστατικού και των ανηλίκων και κλήθηκαν οι γονείς τους οι οποίοι τους παρέλαβαν.

Εκνευρισμένη η Υπουργός Πολιτισμού: «Δεν έλαβαν καμία εντολή»

Σήμερα μετά τον σάλο που προκλήθηκε, η Λίνα Μενδώνη μίλησε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» και καταδίκασε το γεγονός, ξεκαθαρίζοντας πως οι δύο γυναίκες είναι υπάλληλοι του Υπουργείου, ανήκουν στο προσωπικό της γενικής διεύθυνσης σύγχρονου πολιτισμού και είναι  μέλη επιτροπής, η οποία εξετάζει την ακαταλληλότητα των ταινιών.

«Η επιτροπή αυτή είναι γνωμοδοτική. Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, έχουν δικαίωμα ελέγχου αποκλειστικά στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους. Δηλαδή στο πλαίσιο του γνωμοδοτικού τους ρόλου. Όταν λέμε έλεγχο, δε σημαίνει φωνάζω αστυνομία και εισαγγελέα, δημιουργώντας πρόβλημα σε οικογένειες και ανηλίκους» ξεκαθάρισε η Υπουργός Πολιτισμού.

Μάλιστα αναρωτήθηκε για τα κίνητρα των δύο γυναικών, προσθέτοντας πως «δεν είναι δυνατόν κανείς να δημιουργεί τέτοιο κοινωνικό πρόβλημα, επικαλούμενος τι; Μία υπαλληλική ιδιότητα; Ό,τι και να είχαν, δεν είχαν καμία αρμοδιότητα καταστολής. Καμία αρμοδιότητα να καλέσουν την αστυνομία».

Διεμήνυσε ακόμα πως «θα εξαντλήσουμε όλη τη δυνατότητα που μας δίνει η αρμοδιότητά μας, τονίζοντας ότι οι συγκεκριμένες δύο υπάλληλοι «δεν ενημέρωσαν ούτε για τις προθέσεις τους ούτε για το τι έκαναν, όλη η ιεραρχία το αγνοούσε και υπερέβησαν τις όποιες αρμοδιότητες είχαν και γι΄αυτό θα κινηθεί αυτομάτως όλη η διαδικασία την οποία προβλέπει ο ποινικός κώδικας για την τιμωρία τους».


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top