Καταγγελία για Joker: Πυρ και μανία η Υπουργός Πολιτισμού

Υπάλληλοι του Υπουργείου ο δύο γυναίκες - «Αναρωτιέμαι για τα κίνητρά τους»

Δείτε στο video όλα όσα δήλωσε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη

Ένταση επικράτησε το Σάββατο και την Κυριακή σε δύο κινηματογράφους στην Αθήνα στους οποίους παίζεται η ταινία «Joker», όταν παρενέβησαν αστυνομικοί για να απομακρύνουν ανήλικους που την παρακολουθούσαν, καθώς έχει χαρακτηριστεί «ακατάλληλη (για ανηλίκους) κάτω των 18 ετών»

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόσο το Σάββατο στο εμπορικό κέντρο Mall στο Μαρούσι όσο και χθες Κυριακή στον κινηματογράφο «ΑΕΛΛΩ» στην Κυψέλη, η παραπάνω ενέργεια έγινε μετά από κλήση στην Άμεση Δράση δύο γυναικών, που δήλωσαν υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού και είπαν πως υπήρχαν ανήλικοι στους κινηματογράφους. 

Πάντα με την υπόδειξη των δύο γυναικών, οι αστυνομικοί εντόπισαν τους ανήλικους, ειδοποίησαν τους γονείς τους και τους παρέδωσαν σε εκείνους.

Στην περίπτωση του κινηματογράφου στο Μαρούσι ο υπεύθυνος του κινηματογράφου οδηγήθηκε στο τμήμα μαζί με την υπάλληλο του Υπουργείου, η οποία έδωσε κατάθεση. Σε βάρος του υπεύθυνου σχηματίστηκε δικογραφία, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με προφορική εντολή του εισαγγελέα.

Στη δεύτερη περίπτωση στην Κυψέλη, η υπάλληλος, η οποία ανέφερε τα ίδια στους αστυνομικούς που κάλεσε, δεν ζήτησε να προχωρήσει το θέμα, γι’ αυτό έγινε μόνο καταγραφή του περιστατικού και των ανηλίκων και κλήθηκαν οι γονείς τους οι οποίοι τους παρέλαβαν.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Πολιτισμού διαψεύδει κατηγορηματικά ότι έχει δώσει εντολή για τέτοιους ελέγχους και διέταξε έρευνα για να διευκρινιστεί τι έχει συμβεί. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με ανακοίνωση που εξέδωσε ξεκαθαρίζει ότι οι αναφορές για παρουσία αστυνομικών της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (Ε.Κ.Α.Μ.), δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα.

Λίνα Μενδώνη: «Σωστά αντέδρασε ο κόσμος. Ανοίκειο αυτό που έγινε»

Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλλάδα». η Υπουργός Πολιτισμού, επιβεβαίωσε ότι οι κυρίες που έκαναν την καταγγελία στον κινηματογράφο στο Μαρούσι είναι όντως υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού, καταδικάζοντας το περιστατικό και τονίζοντας πως κινήθηκαν αυτοβούλως «χωρίς να έχουν ενημερώσει κανέναν και χωρίς να έχουν λάβει καμία εντολή». Η Υπουργός δεν έκρυψε τον εκνευρισμό της. Όπως είπε «οι κυρίες αυτές δεν ενημέρωσαν ούτε για τις προθέσεις τους ούτε για το τι έκαναν, όλη η ιεραρχία το αγνοούσε και υπερέβησαν τις όποιες αρμοδιότητες είχαν και γι΄αυτό θα κινηθεί αυτομάτως όλη η διαδικασία την οποία προβλέπει ο ποινικός κώδικας για την τιμωρία τους».

Η Λίνα Μενδώνη εξήγησε ότι οι δύο γυναίκες εργάζονται πολλά χρόνια στο Υπουργείο, και ανήκουν στο προσωπικό της γενικής διεύθυνσης σύγχρονου πολιτισμού, όντας μέλη επιτροπής η οποία εξετάζει την ακαταλληλότητα των ταινιών. «Η επιτροπή αυτή είναι γνωμοδοτική. Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, έχουν δικαίωμα ελέγχου αποκλειστικά στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους. Δηλαδή στο πλαίσιο του γνωμοδοτικού τους ρόλου. Όταν λέμε έλεγχο, δε σημαίνει φωνάζω αστυνομία και εισαγγελέα, δημιουργώντας πρόβλημα σε οικογένειες και ανηλίκους» ξεκαθάρισε η Υπουργός Πολιτισμού.

Παράλληλα αναρωτήθηκε για τα κίνητρά τους, λέγοντας πως «θα εξαντλήσουμε όλη τη δυνατότητα που μας δίνει η αρμοδιότητά μας» και αναρωτήθηκε: «Δεν είναι δυνατόν κανείς να δημιουργεί τέτοιο κοινωνικό πρόβλημα, επικαλούμενος τι; Μία υπαλληλική ιδιότητα; Ό,τι και να είχαν, δεν είχαν καμία αρμοδιότητα καταστολής. Καμία αρμοδιότητα να καλέσουν την αστυνομία».

Φωτογραφία: Δημήτρης Καπαντάης/InTime

Φωτογραφία: Δημήτρης Καπαντάης/InTime
 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top