Παιδοκτονία Πετρούπολη: Ένοχες και η μάνα και η γιαγιά του βρέφους

Αφέθηκαν ελεύθερες μέχρι το Εφετείο με περιοριστικούς όρους

Δείτε στο βίντεο του star.gr όσα είπε ο δικηγόρος της μητέρας και της γιαγιάς, Σπύρος Δημητρίου

Ολοκληρώθηκε η δίκη της 19χρονης παιδοκτόνου της Πετρούπολης και της μητέρας της. Οι γυναίκες κρίθηκαν ένοχες και αφέθηκαν ελεύθερες μέχρι το Εφετείο.  Ως περιοριστικούς όρους, ο Εισαγγελέας πρότεινε για τη 19χρονη την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και για την 56χρονη μητέρα της, την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και την υποχρεωτική εμφάνιση στο Α.Τ. κάθε 15 μέρες.

Η 19χρονη κρίθηκε ομόφωνα ενοχή για παιδοκτονία με το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας (αρχικά είχε κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία). Αποφασίστηκε ποινή κάθειρξης 5 ετών. Ο εισαγγελέας πρότεινε την τυχόν αναστολή της κάθειρξης με περιοριστικούς όρους. 

Η μητέρα της κρίθηκε ενοχή για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας, με ψήφους 5-2. Της επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 12 ετών. Ο εισαγγελέας είχε προτείνει ποινή κάθειρξης 12 ετών και απορρίφθηκε ομόφωνα η αναγνώριση ελαφρυντικών, όπως αυτό του προτέρου έντιμου βίου που ζήτησε ο συνήγορος της. 

Δείτε στο βίντεο του star.gr την έξοδο της γιαγιάς από το Δικαστήριο

«Δε σκότωσε μόνη το βρέφος» 

Καταπέλτης ήταν ο Εισαγγελέας στην αγόρευσή του, ο οποίος εκτιμά ότι η μητέρα της κοπέλας ήταν αυτή που έπνιξε το βρέφος και στη συνέχεια το πέταξε στα σκουπίδια. Πρότεινε για τη 19χρονη την ενοχή της για παιδοκτονία και αναγνώριση ελαφρυντικού μετεφηβικής ηλικίας, ενώ για τη μητέρα της και γιαγιά του βρέφους πρότεινε την ενοχή της για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

«Για την πρώτη κατηγορούμενη προτείνω να της αποδοθεί η κατηγορία της παιδοκτονίας, αμέσως μετά τον τοκετό, με το ελαφρυντικό της ηλικίας της. Σε αυτή την περίπτωση η νέα μητέρα παραμένει σε συνολική διαταραχή, ψυχική, πνευματική και σωματική. Επίσης, όλο το υπόβαθρο και το παρελθόν της πρώτης κατηγορούμενης δείχνει ότι δεν έχει πλήρη αντίληψη των όσων διέπραττε.  Είναι ένα άνθρωπος που δυστυχώς ακόμα κρατιέται από τη μητέρα της, έχοντας την τύχη να μείνει ορφανή από πατέρα. Και δεν είδα μία μάνα να προσπαθεί να την υποστηρίξει. Από τα αποδεικτικά στοιχεία δεν προκύπτουν τα όσα ισχυρίστηκε εδώ η πρώτη κατηγορούμενη» είπε στην αγόρευσή του ο Εισαγγελέας και συνέχισε:

«Δε σκότωσε μόνη το βρέφος. Αυτό πιστοποιείται και από το χαρτί που έβαλε στο στόμα του παιδιού,  για να σταματήσει την αιμορραγία. Το είχε άκουσε λέει από τη μητέρα της και να το λένε στο χωριό της στην Αλβανία. Το κορίτσι βρισκόταν σε απόλυτη σύγχυση».

«Αντίθετα για τη δεύτερη κατηγορούμενη θεωρώ πως πρέπει να διατηρηθεί η ποινή της ανθρωποκτονίας από πρόθεση από κοινού γνωρίζοντας πολύ σωστά τι έπραξε. Ήξερε ότι γέννα η κόρη της, τη βοήθησε να το κάνει. Θεωρώ πως είναι αυτή που έδεσε το σχοινί και τον ομφάλιο λώρο στον λαιμό του παιδιού και το πέταξε στα σκουπίδια. Επιπλέον, εδώ θέλησε να τα φορτώσει όλα στο παιδί της. Η πρώτη κατηγορούμενη είναι άτυχη που την έχει μητέρα, αλλά κατανοώ την πράξη της βάσει του κοινωνικού περίγυρου στον οποίο έζησε κατά το παρελθόν».

Ο συνήγορος από τη μεριά του ζήτησε να γίνει δεκτή η πρόταση του εισαγγελέα για την πρώτη κατηγορούμενη χαρακτηρίζοντάς την ως έναν άνθρωπο που δεν είχε πλήρη συνείδηση του εγκλήματος της. Επίσης, κάνεις ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε πραγματικά για τον ψυχικό της κόσμο στο παρελθόν και τα προβλήματα που είχε. 

Η απολογία της 19χρονης 

Η κοπέλα κατά την απολογία της ενώπιον του δικαστηρίου δε σταμάτησε να κλαίει. «Θα ήθελα πολύ να αλλάξω αυτό που έγινε. Τώρα που έχω καταλάβει τι έγινε, βλέπω συνέχεια εφιάλτες. Θέλω να ζητήσω συγγνώμη. Δεν μπορώ να κοιτάξω κανέναν στα μάτια» υποστήριξε. 

Η ανατριχιαστική περιγραφή της 

«Είχα δει στο ίντερνετ πώς μπορεί να γεννήσει μία γυναίκα μόνη της και προσπάθησα να τα κάνω και εγώ. Είχα κάτσει με την πλάτη στην πόρτα του μπάνιου. Η μητέρα μου χτυπούσε την πόρτα, αλλά δεν μπορούσε να μπει μέσα. Το κεφάλι μου ήταν έτοιμο να εκραγεί. Γεννάω. Ακουμπάω το παιδί στη γωνία και προσπάθησα να σηκωθώ» περιέγραψε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Όταν τα κατάφερα ακούμπησα το παιδί πάνω στο πλυντήριο. Θυμάμαι ότι είχα πολλά χαρτιά στα χέρια. Εγώ το έκανα (σ.σ. το σκότωσα, ήμουνα μόνη μου).  Μετά, είπα στη μητέρα μου πάρε αυτή τη σακούλα και πέτα τη. Εγώ το έκανα, το τύλιξα με ένα σεντόνι και το έβαλα μετά στη σακούλα».

Παιδοκτόνος Πετρούπολης: Ξέσπασε σε κλάματα όταν είδε τη μάνα της στη δίκη

Πετρούπολη:«Σκότωσα το μωρό λόγω ψυχικής νόσου που προέκυψε από τον τοκετό»

Πετρούπολη: «Δεν ήμουν εγώ όταν σκότωνα το μωρό μου, ζητώ συγγνώμη»

Υπενθυμίζεται ότι η δίκη της παιδοκτόνου που πέταξε το μωρό της σε κάδο απορριμμάτων, είχε ξεκινήσει στις 23 Σεπτεμβρίου με τις καταθέσεις μαρτύρων. Η γιατρός που κατέθεσε σήμερα, είναι αυτή η οποία εξέτασε τη 19χρονη και διαπίστωσε ότι πάσχει από βαριά ψυχική νόσο και χρόνιο υποθυρεοειδισμό. 

«Δεν είχα καταλάβει από την αρχή ότι ήμουν έγκυος. Με τον πατέρα ήταν μια πρόσκαιρη σχέση και διακόψαμε. Το έμαθε αργότερα από την τηλεόραση. Κατάλαβα ότι ήμουν έγκυος όταν ένα βράδυ που είχα ξαπλώσει, είδα κάτι να κουνιέται στην κοιλιά μου. Κατάλαβα ότι κάτι συνέβαινε μετρώντας και το χρονικό διάστημα της σχέσης μου»

Η ημέρα της γέννας

«Την ημέρα της γέννας ήταν σαββατοκύριακο. Σηκώθηκα το βράδυ να πάω να πιω νερό και άρχισα να πονάω. Όσο περνούσε η ώρα άρχισα να πονάω περισσότερο. Πήρα τον αδελφό μου γύρω στις 12 το μεσημέρι, ουρλιάζοντας. Όταν όμως μου είπε ότι έρχεται με γιατρό τότε βρήκα μια δικαιολογία και του είπα ότι πέρασαν οι πόνοι»

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε και ο αδελφός της στην κατάθεση του στο δικαστήριο ισχυριζόμενος ότι δεν ήξερε τίποτα. 

«Επιβαρύνετε τη θέση σας για να καλύψετε τη μητέρα σας»

Στη συνέχεια ο Εισαγγελέας είπε «Λέτε ότι είχατε μαζί χαρτί, ψαλίδι, πετσέτα. Αν κρίνω ότι υποστηρίζετε ότι δεν ανοίξατε την πόρτα στη μητέρα σας, τότε είχατε προαποφασίσει το έγκλημα. Αντίθετα σε όλα τα στάδια της προανάκρισης λέγατε ότι η πόρτα ήταν ανοιχτή. Νομίζω ότι προσπαθείτε να την καλύψετε. Όσο και αν προσπαθείτε μόνη σας να επιβαρύνετε τη θέση σας και να καλύψετε τη μητέρα σας δε σας πιστεύω. Την αγαπάτε το καταλαβαίνω, αλλά πρέπει στον καθένα α αποδοθούν ευθύνες» 

Ήμουν για όλους η κόρη της Αλβανίδας που παντρεύτηκε τον Έλληνα

«Θέλω όλη η οικογένεια μου να ενωθεί. Αλλάξαμε γειτονιά και θέλω να κάνουμε μια νέα αρχή. Να τελειώσω το σχολείο και να βρω μια δουλειά. Να ξεπεράσω την ντροπή που νιώθω απέναντι στους δικούς μου, στο σχολείο μου.  Από την ώρα που γεννήθηκα για όλους ήμουν η κόρη της Αλβανίδας που παντρεύτηκε τον Έλληνα. Με έχουν πει και “μπασταρδη”»

Η κατηγορούμενη είπε επίσης ότι το χρονικό διάστημα που έμενε με την οικογένεια της στη Λήμνο, είχε μείνει ξανά έγκυος κι είχε κάνει έκτρωση.

Η συγκλονιστική περιγραφή της μητέρας της: «Νόμιζα ότι είχε κόψει τις φλέβες της γιατί δεν είδα το μωρό» 

«Δε μου είχε πει τίποτα. Το κατάλαβα τη μέρα που γέννησε. Την προηγούμενη φορά κατάλαβε μόνη της ότι ήταν έγκυος. Αυτή τη φορά δεν είχα καταλάβει τίποτα» είπε κατά την απολογία της η 56χρονη μητέρα της παιδοκτόνου, η οποία αντιμετωπίζει και η ίδια βαρύτατες κατηγορίες. 

Υποστήριξε ότι κατάφερε να μπει στο μπάνιο και βρήκε την κόρη της ν’ακουμπά στο πλυντήριο και το πάτωμα να είναι γεμάτο αίματα. Της φώναξε «τι έκανες;». Μετά όπως είπε: «Τη βοήθησα να σηκωθεί και την πήγα στο δωμάτιο. Δεν κατάλαβα όμως ότι είχε γεννήσει νόμιζα ότι είχε κόψει τις φλέβες της, γιατί δεν είδα το μωρό. Μου το είπε μόνη της».

«Μπήκα μέσα και βρήκα στο μπάνιο το βρέφος μέσα σε μια σακούλα και τυλιγμένο στο σεντόνι, πάνω στο πλυντήριο. Την άνοιξα και είδα τα πόδια. Όμως δεν κουνιόταν. Ήταν μαύρο σε κάποια σημεία του σώματος, στο πόδι. Δεν είδα αν είχε κάτι γύρω από τον λαιμό του ή χαρτιά το στόμα, γιατί δεν το έβγαλα από τη σακούλα. Μόνο την άνοιξα μαζί με το σεντόνι. Δεν είδα το κεφάλι καθαρά, παρά μόνο την κοιλιά του. Ο κάδος δεν ήταν μακριά από το σπίτι, μόλις λίγα μέτρα. Το μωρό δεν το είδα νωρίτερα».

Εισαγγελέας: «Είπατε ότι δεν ξέρατε ότι είναι έγκυος και τι έκανε στην τουαλέτα. Έχετε κάνει τρία παιδιά.  Μπαίνει μέσα και γεννά χωρίς νάρκωση. Αθόρυβα;». Η 56χρονη απαντά: «άκουσα ότι πονούσε ότι ούρλιαζε αλλά νόμιζα ότι ήταν η μέση της. Δεν πήγε το μυαλό μου ότι ήταν έγκυος»

Εισαγγελέας: «Οι πόνοι της γέννας είναι αφόρητοι, επιμένετε ότι δεν το καταλάβατε; Το μωρό γεννήθηκε ζωντανό. Έκλαιγε προφανώς. Ούτε αυτό το ακούσατε; Άρα το μωρό ανέπνευσε πριν το πνίξει ή πριν το πνίξετε».

«Δεν το έχω κάνει εγώ κύριε πρόεδρε. Δε θα μπορούσα ποτέ να το κάνω αυτό» απάντησε η μάνα της παιδοκτόνου.

 «Δύο ημέρες κρατούσατε το χέρι της. Έρχεστε όμως σήμερα εδώ και της τα φορτώνετε όλα.  Αυτό κάνατε μια ζωή για αυτό την οδηγήσατε μέχρι εδώ» ήταν η αποστομωτική απάντηση του εισαγγελέα. 
 

Γυμναστής σχολείου: Έπεφτε συχνά θύμα bullying

Ο γυμναστής της στο σχολείο που κατέθεσε, τη χαρακτήρισε «χαμογελαστό αλλά κλειστό παιδί» που έπεφτε συχνά θύμα bullying από τους συμμαθητές της λόγω του σωματικού του βάρους.

«Δεν είχε αντίληψη του τι συμβαίνει» 

Η ψυχίατρος – πραγματογνώμων υποστήριξε στο δικαστήριο ότι η 19χρονη δεν είχε συναίσθηση του νοσηρού. Δεν είχε αντίληψη του τι συμβαίνει και πού βρίσκεται. Η ίδια έκανε λόγο για ψυχωσική συμπεριφορά, τύπου Θεία Δίκη.

Τι κατέθεσε ο αδελφός της παιδοκτόνου

«Μακάρι να ήξερα ότι η αδελφή μου ήταν έγκυος. Τα κορίτσια μου θα ήταν στο σπίτι και όχι εδώ» κατέθεσε ο αδελφός της κοπέλας, ο οποίος υποστήριξε ότι δε γνώριζε τίποτα για την εγκυμοσύνη.

Έγκλημα στην Πετρούπολη: «Η αδελφή μου μπήκε φυλακή και λυτρώθηκε»

Πετρούπολη: «Με έθαψαν κι έμενα ζωντανό», λέει ο αδελφός της 18χρονης

Το χρονικό 

Τον Φεβρουάριο του 2018 ένας ρακοσυλλέκτης εντόπισε σε κάδο σκουπιδιών στην Πετρούπολη ένα νεκρό νεογέννητο αγοράκι μέσα σε πλαστική σακούλα. Κάλεσε την αστυνομία κι αμέσως ξεκίνησε η έρευνα. Η είδηση προκάλεσε σοκ στους κατοίκους της γειτονιάς. Η ΕΛ.ΑΣ έφτασε στα ίχνη της 19χρονης λίγους μήνες μετά και συνέλαβε την ίδια και την 56χρονη μητέρα της. 

Η 19χρονη υποστήριξε στις αρχές ότι γέννησε στην μπανιέρα του σπιτιού της και θήλασε το μωρό της, το οποίο μετά εμφάνισε αιμορραγία. Εκείνη προσπάθησε να τη σταματήσει, του έβαλε χαρτιά μέσα στο στόμα του και τύλιξε ένα σχοινί γύρω από τον λαιμό του για να το κάνει να αντιδράσει. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια τη μητέρα της πέταξαν το μωρό σε κάδο σκουπιδιών. Είπε ακόμη, ότι δε γνώριζε ότι είναι έγκυος μέχρι και τον 7ο μήνα της κύησης, ενώ περιέγραψε το δράμα της, καθώς ήταν ορφανή από πατέρα και συντηρούσε την οικογένειά της. Ισχυρίστηκε επίσης ότι έβλεπε το μωρό αυτό σαν απειλή κι αισθανόταν ότι έπρεπε να το εξαφανίσει.

Η παιδοκτόνος και η μητέρα της κρίθηκαν προφυλακιστέες. Το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών ανέφερε ότι «οι δύο κατηγορούμενες μητέρα και κόρη τέλεσαν την πράξη ανθρωποκτονίας με πρόθεση. Όλα τα ευρήματα δεν επιτρέπουν καμία αμφιβολία στο ότι ο θάνατος του βρέφους προκλήθηκε με πρόθεση». Τον Νοέμβριο του 2018 η 19χρονη αποφυλακίστηκε επικαλούμενη επιλόχειο κατάθλιψη. Η μητέρα της παραμένει κρατούμενη.
 

Ρεπορτάζ: Μιχάλης Λαγάνης 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top