Ανοίγουν τα διαγνωστικά - Από την τσέπη τους θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι

Ξανθός: «Η γραμμή των μεγάλων διαγνωστικών είναι αδιέξοδη και παράνομη»

Τα διαγνωστικά μετά από 4,5 ώρες σύσκεψης αποφάσισαν να ανοίξουν αύριο, όμως ο ασφαλισμένος να πληρώνει από την τσέπη του το 85% της τιμής της εξέτασης και το διαγνωστικό να του «χαρίζει» το 15% της συμμετοχής. Αυτό σημαίνει κόστος και ταλαιπωρία για τους ασθενείς που θα υποχρεωθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Εξαιρούνται οι καρκινοπαθείς και οι χρόνια πάσχοντες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΕΟΠΥΥ κάνει λόγο για «καταπάτηση της σύμβασης».

Ξανθός: «Η γραμμή των μεγάλων διαγνωστικών είναι αδιέξοδη και παράνομη»

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, έριξε την ευθύνη στα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα, που κατάφεραν να επιβάλουν αυτή τη γραμμή, η οποία είναι «αδιέξοδη» σε προεκλογική περίοδο, αφού δε μπορεί να γίνει καμία νομοθετική ρύθμιση για τον πρυπολογισμό του 2018 μιας και η Βουλή είναι ήδη κλειστή.

«Η λύση των Διαγνωστικών έχει κοινωνικό κόστος και είναι παράνομη», τόνισε ο υπουργός λέγοντας πως οι πολίτες θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν από τις 20 δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Αθήνας με την ενίσχυση του Κεντικού Διαγνωστικού Εργαστηρίου. 

Νωρίτερα είχε προηγηθεί συνάντηση 40 εκπροσώπων διαγνωστικών στον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας, προκειμένου να αποφασίσουν ποια θα είναι τα επόμενά τους βήματα.

Τα εργαστήρια θα λειτουργήσουν σήμερα από τις 5 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ, για να δίνουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων ενώ θα απέχουν από τα λοιπά καθήκοντά τους.

Απεργία στα διαγνωστικά: Θετικό το κλίμα αλλά χωρίς συμφωνία

Τι συζήτησαν εκπρόσωποι των διαγνωστικών με τον Υπουργό Υγείας

Χθες Τρίτη, είχε προηγηθεί συνάντηση του Συντονιστικού Οργάνου των Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.

«Παρουσιάσαμε μια βελτιωμένη δέσμη προτάσεων για την άμβλυνση του προβλήματος» δήλωσε ο Α. Ξανθός μετά τη συνάντηση και τόνισε: «Εκτός από τα 9 εκατ. ευρώ που έχουμε δώσει ως προσαύξηση για το 2019, θα ενισχύσουμε με επιπλέον 30 εκατ. ευρώ τον κλειστό προϋπολογισμό για το τρέχον έτος. Για το 2018 δεν μπορεί να γίνει κάτι ανάλογο καθώς απαιτείται νομοθετική ρύθμιση κι η Βουλή έχει κλείσει»

Ουσιαστικά στη συνάντηση το υπουργείο πρότεινε ανακατανομή του clawback για το 2018, καθώς υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να γίνει ενισχυση του προϋπολογισμού του περασμένου έτους, κάτι που απαιτεί νομοθετική ρύθμιση από τη Βουλή η οποία είναι ήδη κλειστή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συζήτηση που έγινε στο υπουργείο Υγείας υπήρξαν και έντονες διαφωνίες από την πλευρά εκπροσώπων των διαγνωστικών εργαστηρίων οι οποίοι έκαναν λόγο για «νομικές ρυθμίσεις που πρέπει να εξεταστούν σε βάθος»

Μετά τη χθεσινή συζήτηση που έγινε στο υπουργείο Υγείας ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης δήλωσε ότι ο υπουργός Υγείας αναγνώρισε το πρόβλημα που έχει προκύψει με τα διαγνωστικά κέντρα και πρόσθεσε: «Έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση την οποία θα μεταφέρουμε στα μέλη μας και θα λάβουμε υπόψιν μας και την περίοδο που διανύουμε. Δεν υπάρχει Βουλή και δεν μπορούν να ικανοποιηθούν κάποια αιτήματα, αλλά μπορούν να γίνουν από τώρα κάποιες κινήσεις».

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top