Νέους χάρτες για τα λιβάδια Ποσειδωνίας ετοιμάζει το υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης

Ως «ημίμετρα» τα χαρακτηρίζουν οι ψαράδες

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προχωρά σε επιπλέον μέτρα για να χτυπήσει την παράνομη αλιεία. Επεκτείνει τις περιοχές  Πoσειδωνίας, εκεί δηλαδή όπου αναπαράγονται τα ψάρια. Ως «ημίμετρα», όμως τα χαρακτηρίζουν οι ψαράδες, όπως βλέπετε στο ρεπορτάζ του Λάμπρου Δεμερτζή για το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του STAR.

Ασπιρίνη στο καρκίνωμα της παράνομης αλιείας  χαρακτηρίζουν πολλοί ψαράδες την οριοθέτηση  νέων περιοχών Ποσειδωνίας από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Είναι το χάπι στον καρκίνο που λέμε. Με τις παλιές Ποσειδωνίες τραβάνε πάνω στις χαρτογραφήσεις που είχαν κάνει» λέει ο Πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Ωρωπού, λέει ο Αλέξανδρος Τσαγκαράκης. 

Δείτε για παράδειγμα  τον χάρτη  Ποσειδωνίας της  Εύβοιας. Στα χρωματιστά σημεία το ψάρεμα απαγορεύεται αυστηρά, καθώς σε αυτές τις περιοχές αναπαράγονται πολλά είδη ψαριών.

Οι παράκτιοι αλιείς θεωρούν ότι οι χαρτογραφημένες περιοχές είναι ασαφείς, με αποτέλεσμα να μπαίνουν μέσα εργαλεία, όπως η Βιντζότρατα και να αλωνίζουν.

«Από Ποσειδωνία ειδικά στον Νότιο Ευβοϊκό που γνωρίζω εγώ, έχουν απαγορεύσει δυο τρεις περιοχές Νέα Μάκρη, ενώ είναι Ποσειδωνία όλη η περιοχή, δεν έχει απαγορευθεί, δεν έχουν χαρτογραφηθεί πουθενά. Ειδικά για τα συρόμενα εργαλεία που είναι τα πιο καταστροφικά» εξηγεί ψαράς.

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγους τονίζουν ότι χάθηκε χρήμα και χρόνος εις βάρος του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

«Μας πήρε 1 εκατ. ευρώ το 2015  και οι χάρτες αυτοί εξαφάνισαν πολλά λιβάδια Ποσειδωνίας.  Το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος προσπαθεί να αναδείξει το θέμα,. όπως το Αγαθονήσι,  οι Φούρνοι, όπου στους επίσημους χάρτες είχαν 0%» λέει η διευθύντρια Ερευνών του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» Αναστασία Μηλιού. 

«Αν περάσουν τέτοια εργαλεία καταστράφηκε η Ποσειδωνία. Τα μεγάλα εργαλεία δεν υπολογίζουν  τίποτα» εξηγεί ψαράς.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τους νέους χάρτες που θα εκδώσει, θέλει να κλειδώσει τις περιοχές για όλα τα εργαλεία και ιδιαιτέρως για την Βιντζότρατα που ψαρεύει κοντά στον γυαλό. Οι νέοι χάρτες  θα αποσταλούν στο υπουργείο ναυτιλίας όπου θα ελέγχει όλες τις περιοχές που μέχρι σήμερα, μπαίνουν εργαλεία, καταστρέφοντας τον θαλάσσιο πλούτο.

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του STAR
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top