Συναγερμός για τη γρίπη: «Εμβολιαστείτε» λένε οι γιατροί

Από την επόμενη εβδομάδα τα εμβόλια στα φαρμακεία

Επί ποδός βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές λόγω της έξαρσης της γρίπης, καθώς η Ελλάδα μαζί με τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία είναι οι χώρες, όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα στην Ευρώπη. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 15% των Ελλήνων νοσεί με γρίπη, ενώ ένα εξίσου σημαντικό ποσοστό παρουσιάζει συμπτώματα γρίπης, αλλά έχει προσβληθεί από άλλη ίωση. 

Οι θάνατοι στη χώρα μας από τη γρίπη έχουν φτάσει τους 40, ενώ εκτιμάται ότι οι 56 εισαγωγές σε ΜΕΘ που έγιναν την εβδομάδα 27 Ιανουαρίου – 3 Φεβρουαρίου θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα.

Από την αρχή της φετινής περιόδου έχουν καταγραφεί 173 σοβαρά κρούσματα γρίπης από τα οποία τα 165 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. 

Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 58,7 έτη, ενώ η πλειονότητά τους δεν είχε εμβολιαστεί έναντι της γρίπης παρόλο που ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και για τον λόγο αυτό έπρεπε να έχουν εμβολιαστεί. Ανάμεσά τους έχουν καταγραφεί και εννέα παιδιά, υγιή αλλά και με επιβαρυμένο ιστορικό, επίσης όλα ανεμβολίαστα.

Οι επιστήμονες καλούν όσους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου να σπεύσουν να εμβολιαστούν ακόμα και τώρα που η γρίπη βρίσκεται σε έξαρση, ενώ εκτιμούν ότι ο συναγερμός θα αρθεί μετά τον Απρίλιο. 

Οι ειδικοί συστήνουν επίσης την έγκαιρη, εντός 48ώρου, αναζήτηση ιατρικής βοήθειας ειδικά από ασθενείς που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου και από όσους εμφανίζουν βαριά συμπτώματα και επιπλοκές της νόσου. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως συστήνεται από τους γιατρούς και η χορήγηση αντι-ιικων φαρμάκων. Η αντιμετώπιση της γρίπης περιλαμβάνει λήψη αντιπυρετικών και παυσίπονων, ξεκούραση, πολλά υγρά, αποφυγή του καπνίσματος.

Τα συμπτώματα που θα πρέπει να θορυβήσουν τους ασθενείς

Τα συμπτώματα που θα πρέπει να κινητοποιήσουν τους ασθενείς είναι ο υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός, η δύσπνοια, τα λιποθυμικά επεισόδια, η σύγχυση, οι πολλοί ή παρατεινόμενοι έμετοι και ο πόνος ή το αίσθημα πίεσης στο στήθος. 

Σε ό,τι αφορά στα παιδιά ανησυχητικά συμπτώματα είναι επιπλέον η κυάνωση, η άρνηση για λήψη υγρών ή τροφής, η υπνηλία, η διέγερση ή οι σπασμοί καθώς και η επανεμφάνιση συμπτωμάτων έπειτα από μικρή περίοδο βελτίωσης.

Σε κάθε περίπτωση, οι ασθενείς με γρίπη πρέπει να παραμένουν εντός σπιτιού έως την πλήρη ανάρρωσή τους, να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό και να τηρούν με συνέπεια μέτρα αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών (βήχας και φτάρνισμα με χαρτομάντηλο, συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών).

Έλλειψη εμβολίων

Πάντως οι φαρμακοποιοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις στα εμβόλια κατά της γρίπης. 

Το υπουργείο Υγείας αναγκάστηκε να παραγγείλει 50.000 νέα εμβόλια, τα οποία όμως θα παραδοθούν την επόμενη εβδομάδα. 

Ακόμα κι έτσι όμως, οι ειδικοί συστήνουν σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να σπεύσουν να προλάβουν να κάνουν το εμβόλιο. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top