Το 2018 σε εικόνες

Οι στιγμές που σφράγισαν τη χρονιά που φεύγει σε Ελλάδα και εξωτερικό

κολλάζ φωτογραφιών  2018

21 Ιανουαρίου:  Μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη με συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών. Διαφωνούν  με την παραχώρηση του  δικαιώματος στα Σκόπια να χρησιμοποιούν τον όρο " Μακεδονία" στις υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις των δύο ΥΠΕΞ (Κοτζιά – Ντιμιτρόφ). Τον Φεβρουάριο δεκάδες χιλιάδες διαδηλώνουν και στην Αθήνα κατά του ενδεχομένου παραχωρήσεων της ελληνικής κυβέρνησης στην ΠΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας. Κεντρικός ομιλητής ο Μίκης Θεοδωράκης.  


9-25 Φεβρουαρίου: Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2018 στη Πιόνγκτσανγκ της Νότιας Κορέας.   Οι αθλητές της Νότιας και της Βόρειας Κορέας παρελαύνουν μαζί στην τελετή έναρξης με τη σημαία της Κορεατικής Ενοποίησης.


4 Μαρτίου: 90ή απονομή Βραβείων Όσκαρ.  Η κινηματογραφική ταινία «Η Μορφή του Νερού» του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο  κερδίζει 4 Όσκαρ , ανάμεσα στα οποία και το Όσκαρ καλύτερης ταινίας, ακολουθούμενη από τη «Δουνκέρκη», η οποία απέσπασε 3 βραβεία.


8 Μαρτίου: Δολοφονούνται με δηλητηρίαση οι Σεργκέι και της Γιούλια Σκριπάλ στη Μεγάλη Βρετανία. Το καθεστώς Πούτιν της Ρωσίας θεωρείται ύποπτο για την εξόντωση των αντιφρονούντων.  Λίγες ημέρες αργότερα η  Ρωσία απελαύνει 23 Βρετανούς διπλωμάτες και κλείνει το γενικό προξενείο στην Αγία Πετρούπολη, σε απάντηση της βρετανικής απέλασης ισάριθμων Ρώσων δ ιπλωματών.

12 Απριλίου: Από την πτώση μαχητικού αεροσκάφους τύπου Μιράζ 2000-5 στα νοτιοανατολικά της Σκύρου κατά την επιστροφή του από αναχαίτιση τουρκικών αεροσκαφών στο κεντρικό Αιγαίο, σκοτώνεται ο πιλότος του, σμηναγός Γεώργιος Μπαλταδώρος.

12 Μαΐου: Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision 2018 στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας. Νικητής η ισραηλινή Netta με το Toy. 

   

19 Μαΐου: O Πρίγκιπας Χάρι, ο οποίος έλαβε τον τίτλο του δούκα του Σάσεξ, παντρεύεται την πρώην ηθοποιό Μέγκαν Μαρκλ στο Λονδίνο, σε ένα από τα μεγάλα κοσμικά γεγονότα της χρονιάς. 

12 Ιουνίου: Η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ καταλήγουν σε συμφωνία όσον αφορά την ονομασία της δεύτερης. Η ΠΓΔΜ συμφωνεί να αλλάξει το όνομά της σε "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας". Η χώρα καλείται να αλλάξει την συνταγματική της ονομασία για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων. Στις 16 Ιουνίου καταψηφίζεται η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα που κατατέθηκε από τη ΝΔ,  αναφορικά με τη συμφωνία, ενώ στις 17 Ιουνίου υπογράφεται στις Πρέσπες η συμφωνία.   

t

24 Ιουνίου: Στη Σαουδική Αραβία επιτρέπεται πλέον στις γυναίκες να οδηγούν.

15 Ιουλίου: Ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλου Ποδοσφαίρου στη Ρωσία. Νικητής της διοργάνωσης η Γαλλία που νικά στον τελικό την Κροατία με σκορ 4-2.   


23 Ιουλίου: Εθνική τραγωδία στο Μάτι. Πυρκαγιές κατακαίνε την Ανατολική Αττική, με τελικό απολογισμό 100 νεκρούς και πολλούς τραυματίες από τους οποίους αρκετοί είναι  παιδιά. Την επόμενη ημέρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κηρύσσει τριήμερο εθνικό πένθος στην Ελλάδα αλλά δέχεται σφοδρή κριτική για τη διαχείριση της πυρκαγιάς από τους αρμόδιους υπουργούς και τους κρατικούς φορείς.   

27 Ιουλίου: Το «ματωμένο φεγγάρι» θα βρεθεί στον Ουρανό. Θα κρατήσει 103 λεπτά και θα είναι το μεγαλύτερο ματωμένο φεγγάρι του αιώνα. 

14 Αυγούστου: Απελευθερώνονται με απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου  οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί Μητρετώδης και Κούκλατζης,  που παρέμεναν κρατούμενοι στην Αδριανούπολη από τον περασμένο Μάρτιο. Κατά λάθος είχαν βρεθεί οριακά στο τουρκικό έδαφος, στη συνοριακή γραμμή. Οι εικόνες της προσαγωγής τους με κουκούλες και χειροπέδες είχαν σοκάρει προηγουμένως τους Έλληνες.   

30 Σεπτεμβρίου: Δημοψήφισμα στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Με ποσοστό 91,5% οι πολίτες υπερψηφίζουν τη συνταγματική  αλλαγή, όμως η συμμετοχή είναι μόλις 36,9%, κάτω από το όριο του 50% για να είναι το αποτέλεσμα έγκυρο. Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ υπόσχεται να θέσει την αλλαγή σε ψηφοφορία στη Συνέλευση της Δημοκρατίας.



17 Οκτωβρίου: Παραιτείται ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς έπειτα από διαφωνία του με τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνει και υπουργός Εξωτερικών. 

Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2018: Αναταραχή από τα Κίτρινα Γιλέκα στη Γαλλία.  Οι μαζικές διαδηλώσεις  που ξεκίνησαν από την περιφέρεια εναντίον της απόφασης του προέδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν να αυξήσει τους φόρους στα καύσιμα επεκτείνονται στο Παρίσι, όπου σημειώνονται μεγάλα επεισόδια και καταστροφές. Παρότι η γαλλική κυβέρνηση  ανακοινώνει ότι τα σχέδια αυτά αναβάλλονται για τουλάχιστον ένα εξάμηνο, αλλά οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται.  

 

Του Αλέξη Διακόπουλου (adiakopoulos@star.gr) 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top