Βάζει τέλος στις βιντζότρατες ο Σταύρος Αραχωβίτης

Ο υπουργός προχώρησε σε απαγόρευση του εργαλείου σε 11 περιοχές

Χωρίς να υπάρχουν πλήρη αλιευτικά δεδομένα, ξεκίνησε το καταστροφικό της έργο η βιντζότρατα. Ο  υπουργός προχώρησε σε απαγόρευση του εργαλείου σε 11 περιοχές και επιφυλάσσεται για νομοθετική ρύθμιση στο τέλος του χρόνου, όπως βλέπετε στο ρεπορτάζ του Λάμπρου Δεμερτζή για το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του STAR. 

«Εμείς είχαμε ζητήσει την πλήρη κατάργηση του εργαλείου. Δεχόμαστε όμως ότι όταν θα υπάρξει αστυνόμευση, γιατί δεν υπάρχει αστυνόμευση, σύρεται στη θάλασσα» λέει ο εκπρόσωπος αλιέων πατραϊκού κόλπου, Κουμούτσος Κωνσταντίνος. 

Το δίκαιο αίτημα των παράκτιων αλιέων για την καταστροφική δράση της βιντζότρατας επιβεβαιώνει και ο αρμόδιος υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης, που ήδη αποφάσισε την απαγόρευση σε 11 περιοχές σε όλη την Ελλάδα.

«Από ότι δείχνουν τα δεδομένα δεν έχει μέχρι τώρα κάτι θετικό.  Είναι ένα εργαλείο το οποίο επηρεάζει την επάρκεια των αποθεμάτων. Τα δεδομένα μέχρι τώρα είτε αρνητικά είναι είτε ουδέτερα» εξηγεί ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης. 

Η καυτή πατάτα από τον υπουργό περνά όμως στο ΕΛΚΕΘΕ που χρηματοδοτείται για το πρόγραμμα συλλογής αλιευτικών δεδομένων  με κονδύλια της Ε.Ε να  κάνει τις μετρήσεις. Με ποιο τρόπο γίνονται αυτές; Με κάποιες ανεπαρκείς δειγματοληψίες και με στοιχεία που δίνουν οι ίδιοι οι ψαράδες της βιντζότρατας. Μέχρι πότε θα διαρκέσουν; Μέχρι τον Μάρτιο όπου ολοκληρώνεται η αλιευτική περίοδος και το έγκλημα που λέγεται βιτζότρατα. Ουσιαστικά το υπουργείο τρενάρει την κατάργησή του φονικού εργαλείου.

«Η έρευνα όσον αφορά τις επιπτώσεις της Βιτζότρατας και των αλιευμάτων και τις επιπτώσεις στα οικοσυστήματα είναι ανεπαρκείς. Αν δεν υπάρξει ένας σοβαρός σχεδιασμός και οι καταγραφή δε γίνεται από ςπιστημονικούς φορείς, και όχι από τα λιμεναρχεία και όχι τυχαία, κάνουμε μια τρύπα στο νερό» λέει η Αναστασία Μήλιου, διευθύντρια ερευνών του ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος».

Κανείς δεν ξέρει που γίνονται ουσιαστικές μετρήσεις, δείτε το μπαχαλο που επικρατεί στις ελληνικές θάλασσες. Αυτός είναι ο χάρτης της Ρόδου. Οι κόκκινες κουκίδες είναι η Ποσειδωνία. Οι ψαράδες της βιντζότρατας και το λιμενικό θα πρέπει να έχουν μοιρογνωμόνιο μαζί τους, οι πρώτοι για να ξέρουν που να συνεχίζουν το έγκλημα και οι δεύτεροι για να ξέρουν που απαγορεύεται.

«Αλιεύει πάνω στο πιο παραγωγικό μέρος που υπάρχει ανά τη Μεσόγειο, εκεί που γεννιέται το 90% των αλιευμάτων, στην Ποσειδωνία» εξηγεί ο Παναγιώτης Μόσχος, εκπρόσωπος αλιέων Λήμνου. 

Ο  υπουργός  οφείλει να ζητήσει έκτακτη έκθεση τον Δεκέμβρη, αν θέλει πραγματικά να ρίξει άγκυρα στην καταστροφική δράση του συγκεκριμένου εργαλείου.

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του STAR με τη Μάρα Ζαχαρέα

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top