Η επέλαση του «Ζορμπά» - Μπλακ άουτ στη μισή Αττική

Οι θυελλώδεις άνεμοι πνέουν με 9 και 10 μποφόρ

Πρώτη δημοσίευση: 11:48

Σε ισχύ βρίσκεται από την Πέμπτη το Έκτακτο Δελτίο της ΕΜΥ με τον «Ξενοφώντα» να σαρώνει τη χώρα και όλοι να περιμένουν την επέλαση του κυκλώνα «Ζορμπά». 

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα είναι εδώ και ώρα αρκετές περιοχές στη νότια Αττική, όπως στο Σούνιο, την Ανάβυσσο, την Κερατέα και τον Βαρνάβα εξαιτίας της κακοκαιρίας.  Νωρίς το πρωί της Παρασκευής διακοπές ρεύματος σημειώθηκε επίσης στο Μαρούσι και το Νέο Ηράκλειο, οι οποίες αποκαταστάθηκαν. 

Στο μάτι της κακοκαιρίας η χώρα: Πού θα χτυπήσει ο κυκλώνας

(Η live εικόνα είναι από το windy.com)

Οι θυελλώδεις άνεμοι πνέουν με 9 και 10 μποφόρ, ενώ από το πρωί στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας σημειώνονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες. 

Πότε θα «χτυπήσει» ο κυκλώνας «Ζορμπάς»

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το κέντρο του κυκλώνα «Ζορμπά» αναμένεται να φθάσει στις νότιες ακτές της Πελοποννήσου μεταξύ 15:00 – 18:00 του Σαββάτου. 

Οι άνεμοι ενδέχεται να φτάσουν τα 100 χλμ./ώρα, ενώ το ύψος των κυμάτων μεταξύ Πελοποννήσουν και Κρήτης το μεσημέρι του Σαββάτου μπορεί να ξεπεράσει τα 11 μέτρα. 

Ο «Ζορμπάς» αναμένεται να ακολουθήσει πορεία προς τα ανατολικά, επηρεάζοντας (το πρωί του Σαββάτου) αρχικά την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Στη συνέχεια θα «χτυπήσει» στην Αττική, την Εύβοια και τις Κυκλάδες και το πρωί της Κυριακής θα φτάσει στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και ίσως τα Δωδεκάνησα. 

Κυκλώνας… «μινιατούρα» αυτών που «χτυπούν» στις ΗΠΑ

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος, Μιχάλης Ζορμπάς, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, χαρακτήρισε τον «Ζορμπα» «μινιατούρα» των καταστροφικών κυκλώνων που πλήττουν τις ΗΠΑ. 

«Ας ελπίσουμε ότι θα παραμείνει στο Ιόνιο και δεν θα “επισκεφτεί” περιοχές, στις οποίες μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα», τόνισε ο κ. Πετράκης. 

Όπως είπε οι κυκλώνες αυτοί του είδους «ταξιδεύουν» από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Τα περισσότερα προγνωστικά μοντέλα εκτιμούν ότι θα κινηθεί προς την Κρήτη και μετά θα «ανέβει» το Αιγαίο.

Παρ’ όλ’ αυτά επεσήμανε ότι είναι δύσκολο να διατυπωθεί με ακρίβεια η πορεία που θα ακολουθήσει. 

«Ο Ζορμπάς αυτή τη στιγμή είναι μια μινιατούρα από αυτούς τους κυκλώνες που βλέπουμε στα δελτία ειδήσεων των αμερικανικών καναλιών. Υπάρχει η καλή θεωρία, η οποία λέει ότι λόγω του περιορισμένου όγκου της Μεσογείου και της θερμοκρασίας των νερών, δεν μεγαλώνουν οι κυκλώνες που δημιουργούνται στη Μεσόγειο και την περιοχή του Ιονίου», είπε.

Κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Λιμενικού, κανονικά εκτελούνται σήμερα, Παρασκευή τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια σε Πειραιά, Λαύριο, Ραφήνα. Επίσης εκτελούνται τα δρομολόγια των συμβατικών πλοίων για τον Αργοσαρωνικό, αν και το πρωί δεν έγιναν τα δύο πρωινά δρομολόγια των υδροπτέρυγων. 

Κλειστό ωστόσο παραμένει το πορθμείο Ρίου – Αντιρρίου, η πορθμειακή γραμμή Καβάλας – Πρίνου και Αρκίτσα – Αιδηψός.

Διακοπές ρεύματος

Από την κακοκαιρία χωρίς ρεύμα βρέθηκαν το Μαρούσι, η Αγία Παρασκευή και ο Άγιος Στέφανος, ενώ και στα βόρεια προάστια σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος από πτώσεις δένδρων πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ. 

Την Πέμπτη στο σκοτάδι βυθίστηκαν Πεντέλη, Βριλήσσια, Παλλήνη, Αγία Παρασκευή, Λαγωνήσι, Σαρωνίδα, Γέρακας, Κάτω Κηφισιά, Καπανδρίτι και Άγιος Στέφανος. 

Επίσης χωρίς ρεύμα έμειναν τέσσερα χωριά των Κυθήρων και η Ύδρα. 

Εκατοντάδες κλήσεις για κοπή δένδρων

Ενδεικτικό της κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στην Αττική, λόγω «Ξενοφώντα» είναι το γεγονός ότι μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης η Πυροσβεστική είχε δεχθεί 550 κλήσεις για κοπή δένδρων και απομάκρυνση των ογκωδών αντικειμένων που είχαν πέσει στους δρόμους. 

Με 140 χλμ./ώρα οι άνεμοι στο Κάβο Ντόρο

Οι θυελλώδεις άνεμοι άγγιξαν ακόμα και τα 140 χλμ./ώρα στο Κάβο Ντόρο, ενώ και ο μετεωρολογικός σταθμός στην Πεντέλη κατέγραψε ριπές ανέμων που έφτασαν τα 108 χλμ./ώρα. 

Κλειστά όλα τα σχολεία σε Αττική, Πελοπόννησο Δυτ. Ελλάδα, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα όλα τα σχολεία Α' Βάθμιας και Β' Βάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Αττικής, με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής, λόγω της έντονης κακοκαιρίας,. 

Την ίδια απόφαση έλαβαν η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με αποτέλεσμα να είναι κλειστά τα σχολεία σε Κορινθία, Αρκαδία, Αργολίδα, Μεσσηνία και Λακωνία, Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία. Κλειστά είναι τα σχολεία και σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά. 

Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: λίγες νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και από το βράδυ μεμονωμένες καταιγίδες στα παραθαλάσσια τμήματα.
Άνεμοι: βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά 7 και πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: από 09 έως 23 βαθμούς Κέλσιου. στη δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στέρεα, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στο νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο οπού κατά τόπους θα είναι ισχυρές.
Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 6 με 8 και στο νότιο ιόνιο 9 και τοπικά 10 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: από 14 έως 22 βαθμούς Κέλσιου. στην Ήπειρο 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. τα φαινόμενα στην Πελοπόννησο και από το μεσημέρι στην ανατολική στέρεα 
και την Εύβοια θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Άνεμοι: βορειοανατολικοί 6 με 8 και στα νοτιά 9 και τοπικά 10 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: από 15 έως 20 βαθμούς Κέλσιου. στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές αρχικά στην Κρήτη και βαθμιαία στις Κυκλάδες.
Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 6 με 8 οι οποίοι βαθμιαία θα στραφούν από νότιες διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 16 έως έως 22 βαθμούς Κέλσιου. στη νοτιά Κρήτη η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. στα νοτιά νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 17 έως 26 βαθμούς Κέλσιου. στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες οι οποίες από τις μεσημβρινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: από 14 έως 21 βαθμούς Κέλσιου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: λίγες νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 3 έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 11 έως 23 βαθμούς Κέλσιου.

Ο καιρός το Σάββατο

Το Σάββατο αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική και νότια νησιωτική χώρα θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων στα βορειοδυτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα νότια από νότιες διευθύνσεις 6-7 και τοπικά στο Ιόνιο 8-9 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους-βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν. Στα υπόλοιπα θα φυσούν άνεμοι βορείων διευθύνσεων, εντάσεως 4-6μποφόρ. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top