Αυτοψία Star: Οι πολίτες «ψάχνουν» τον οικογενειακό τους γιατρό

Ο ΙΣΑ καταγγέλλει ότι οι ΤΟΜΥ είναι ένα φιάσκο

Δείτε εδώ ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Η μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας, με τις γνωστές πλέον ΤΟΜΥ, οι οποίες αντικατέστησαν τα παραρτήματα του ΠΕΔΥ, βρίσκει ενάντιους τους γιατρούς και ανενημέρωτους τους πολίτες. 

Σε αυτοψία που πραγματοποίησε το Star και η Κατερίνα Παπακωστοπούλου στο Κέντρο υγείας Καλλιθέας, οι μισοί πολίτες από όσους ρωτήθηκαν δεν γνώριζαν καν τις είναι ο «οικογενειακός γιατρός».

Κάποιοι από αυτούς εξετάστηκαν για ραντεβού που είχαν κλείσει πριν ένα μήνα και κάποιοι άλλοι είχαν καταφέρει να εντοπίσουν τον «οικογενειακό τους γιατρό» στο ίντερνετ, χωρίς να ταλαιπωρηθούν. 

Κι όμως οι πολυδιαφημισμένες ΤΟΜΥ σύμφωνα με τον ΙΣΑ είναι ουσιαστικά ένα φιάσκο!

«Όχι μόνο αποτελέσματα δε δημιουργήσαν, αλλά πλέον οι ασθενείς δεν μπορούν να βρουν τον γιατρό τους», δήλωσε στο Star ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης.

Το υπουργείο υγείας πάντως διαφωνεί με τις αιτιάσεις των γιατρών και υποστηρίζει πως υπάρχει επάρκεια σε ιατρικό προσωπικό τόσο στις ΤΟΜΥ όσο και στους συμβεβλημένους γιατρούς, οι οποίοι συνολικά φτάνουν τους 1.070. 

Σ’ αυτούς συμπεριλαμβάνονται ως οικογενειακοί γιατροί , και οι γιατροί που υπηρετούν στα κέντρα υγείας και στα περιφερειακά ιατρεία, άρα σύμφωνα με το Υπουργείο στο σύνολο φτάνουμε στους 3.000 γιατρούς.

Μέχρι στιγμής λειτουργούν 96 ΤΟΜΥ, οι οποίες έχουν δεχθεί 160.000 περιστατικά. Από αυτά, μόνο τα 1.860 παραπέμφθηκαν σε νοσοκομεία, ενώ στο σύστημα για την ΠΦΥ έχουν εγγραφεί 120.000 πολίτες.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top