Φορτηγά με αποκαΐδια στον Νέο Βουτζά–«Μας έκαναν χωματερή» λένε οι κάτοικοι

«Κινδυνεύουμε με πλημμύρες αν βρέξει» λένε - Προσωρινό "στοπ" από δασαρχείο

Φορτηγά στο Νέο Βουτζά
Πρώτη δημοσίευση: 13.49

Την έντονη αντίδραση των κατοίκων στον Νέο Βουτζά έχει προκαλέσει η εναπόθεση αποκαϊδιών από την τραγική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου σε οικόπεδο στον οικισμό Νέο Πόντο, κοντά στον Ιερό Ναό της Παναγίας Σουμελά.

Όπως λένε, όχι μόνο ο όγκος της ύλης που εναποτίθεται είναι τεράστιος, αλλά και το υλικό κάθε άλλο παρά θρυμματισμένο είναι, με αποτέλεσμα η περιοχή να έχει αρχίσει να μοιάζει με... χωματερή.

«Σε αυτά που ξεφορτώνουν τα φορτηγά μπορεί να δει κανείς και πλαστικά, σωλήνες και κεραμίδια»

Το εν λόγω οικόπεδο μισθώθηκε από τον δήμο Ραφήνας – Πικερμίου για να χρησιμοποιηθεί ως χώρος υποδοχής για θρυμματισμένο υλικό από κλαδιά.

Ο χώρος υποδείχθηκε από το δασαρχείο Πεντέλης, το οποίο σε επικοινωνία με τη Γενική Διεύθυνση Δασών, ζήτησε μάλιστα να μάθει εάν απαιτείται μελέτη για να ξεκινήσει η μεταφορά του υλικού από τα φορτηγά.

Φορτηγά πετούν αποκαΐδια στον Νέο Βουτζά

Πηγή φωτογραφιών: rpn.gr

«Οι εργασίες αυτές πραγματοποιούνται χωρίς τη σύνταξη ειδικής δασοτεχνικής μελέτης. Έχουν τον χαρακτήρα του επιτακτικού και κατεπείγοντος γεγονότος, αφού πρέπει να πραγματοποιηθούν άμεσα και πριν την εκκίνηση των μηχανισμών φυσικής αποκατάστασης του καμένου δασικού οικοσυστήματος» ήταν η απάντηση της Γενικής Διεύθυνσης Δασών, ξεκαθαρίζοντας ότι πρέπει να γίνεται μετά την εναπόθεση του οργανικού υλικού στο έδαφος και διασκορπισμός του, ώστε να μπορέσει αυτό να «χωνευτεί».

Και κάπως έτσι ξεκίνησε – σύμφωνα με τις καταγγελίες των κατοίκων – η δημιουργία της «χωματερής οργανικού υλικού» στο Νέο Βουτζά.

«Εδώ και μέρες δεν έχουν σταματήσει να έρχονται φορτηγά με τόνους υλικού, τα οποία μάλιστα δεν είναι μόνο κλαδιά και καμένα ξύλα. Σε αυτά που ξεφορτώνονται μπορεί να δει κανείς και πλαστικά, σωλήνες και κεραμίδια» καταγγέλλει ο Γιώργος Κανελλόπουλος, κάτοικος της περιοχής στο star.gr.

Νέος Βουτζάς: Φορτηγό με αποκαΐδια δίπλα από τον ναό της Παναγίας Σουμελά

Όπως εξηγεί, ήδη έχει απλωθεί τόσο υλικό στην περιοχή που ο όγκος έχει ξεπεράσει το ένα μέτρο σε ύψος, ενώ οι εναποθέσεις συνεχίζονται.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να χωνευτεί όλο το πράγμα. Δε γίνεται καν διασκορπισμός, απλά τα πετούν σε μπάλες και φεύγουν τα φορτηγά. Δεν έχει έρθει κανένα άλλο όχημα για να τα απλώσει», εξηγεί.

Υπεύθυνο το δασαρχείο για την επίβλεψη της διαδικασίας

Σε επικοινωνία του star.gr με το δασαρχείο Πεντέλης, ο δασάρχης Αθανάσιος Ρέππας περιέγραψε μια διαδικασία που εκτυλίσσεται όπως έχει προβλεφθεί.

Όπως είπε, το υλικό που μεταφέρουν τα φορτηγά, σύμφωνα με τα όσα γνωρίζει, είναι καθαρά οργανικό (δηλαδή κλαδιά και καμένα ξύλα) και όχι σκουπίδια, σημειώνοντας πως ο όγκος που εναποτίθεται είναι εντός των προβλέψεων.

Νέος Βουτζάς: Για τεράστιο όγκο από αποκαΐδια μιλούν οι κάτοικοι

Πηγή φωτογραφιών: irafina.gr

Η Γενική Διεύθυνση Δασών, από την πλευρά της, έδειξε ως υπεύθυνο το δασαρχείο και τον δήμο για την επίβλεψη της διαδικασίας, ώστε να διασφαλιστεί τόσο η σωστή μεταφορά υλικού όσο και η σωστή ποσότητα.

«Η οδηγία είναι ξεκάθαρη: μεταφέρονται μόνο κλαδιά και τίποτα άλλο. Από εκεί και πέρα είναι ευθύνη της υπηρεσίας που θρυμματίζει να επιβλέπει τη διαδικασία. Δεν πιστεύω ότι γίνεται κάτι τέτοιο, θα ήταν εγκληματικό. Από το δασαρχείο δε μας έχει μεταφερθεί τέτοια εικόνα, ότι έχουν διαγνωστεί "ξένα" αντικείμενα στη διασπορά του υλικού» δηλώνει στο star.gr ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος, Αντώνιος Καπετάνιος.

Όπως εξηγεί, δεν θα πρέπει να υπάρχει και υπερπλήρωση του υλικού στο σημείο, κάτι που οι κάτοικοι καταγγέλλουν πως ήδη έχει συμβεί. Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι το δασαρχείο είναι υπεύθυνο για να μη συμβεί κάτι τέτοιο: «Αν κρίνει ότι η ποσότητα δεν είναι πλέον ανεκτή, πρέπει να υποδείξει άλλη θέση για να συνεχιστεί η εναπόθεση του υλικού».

«Γιατί δεν έγινε μελέτη;»

Παρά τον κατεπείγοντα χαρακτήρα που δίνουν οι υπηρεσίες, οι κάτοικοι της περιοχής αναρωτιούνται για ποιο λόγο δεν έγινε μελέτη για την όλη διαδικασία.

«Αποτίθεται ένας τεράστιος όγκος ύλης χωρίς ουδεμία μελέτη. Δύο μέρες χρειάζεται για να γίνει! Ας την κάνουν ακόμη και τώρα, ενώ είναι σε εξέλιξη η εναπόθεση. Υπάρχει κίνδυνος ακόμη και για τα ίδια φορτηγά, που "πατάνε" πάνω στα καμένα που εναποθέτουν, μπροστά σε μία χαράδρα», δηλώνει στο star.gr ο δημοτικός σύμβουλος Ραφήνας – Πικερμίου και καθηγητής Γεωπληροφορικής, Ανδρέας Βασιλόπουλος.

Όπως τονίζει, «υπάρχει μια προχειρότητα σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που καλούμαστε να διαχειριστούμε. Έχει περάσει πάνω από ένας μήνας απ' την πυρκαγιά, κανείς δεν ήξερε ότι θα χρειαστεί να μεταφερθούν κάπου τα καμένα, ώστε να γίνει μία μελέτη;».

Ο ίδιος, ως υπεύθυνος της ομάδας ομάδα εθελοντισμού και υποστήριξης «RPSOS.gr» που δημιουργήθηκε μετά τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου, είχε αποστείλει έγγραφο στον δήμο αλλά και το δασαρχείο την περασμένη Πέμπτη για το θέμα, επισημαίνοντας τα προβλήματα της διαδικασίας και ζητώντας να ληφθούν αμέσως μέτρα.

Η επιστολή του κ. Βασιλόπουλου προς το δασαρχείο Πεντέλης

Κίνδυνος για πλημμύρες: «Θα φράξουν το ρέμα Ραφήνας τα κλαδιά»

Όπως καταγγέλλει ο κ. Βασιλόπουλος, το υλικό που εναποτίθεται στον Νέο Βουτζά είναι τεμαχισμένο, σε μέγεθος καυσόξυλου, και όχι θρυμματισμένο, όπως προβλέπεται.

Αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο μεγάλα κομμάτια ξύλου, σε μία ραγδαία βροχή, να κατρακυλήσουν προς το ρέμα Ραφήνας. «Αν φρακάρουν σε κάποια σημεία του ρέματος, αυτό θα δημιουργήσει αιτίες πλημμύρας», δηλώνει ο ίδιος.

Σχολιάζοντας, μάλιστα, την πρόθεση του υπουργείου Υποδομών να στείλει νέο θρυμματιστή για να μετατρέψει τα κλαδιά σε πριονίδια, που θα χωνευτούν πιο εύκολα στο έδαφος, ο κ. Βασιλόπουλος μιλά για «αστειότητες».

«Μη μας κοροϊδεύουν ότι θα τα ξαναμαζέψουν. Δε γίνεται αυτό, μιλάμε για πλαγιά που ούτε εργάτης δε μπορεί να κατέβει, πολύ περισσότερο όχημα» σημειώνει.

Εντολή για προσωρινή διακοπή έδωσε το δασαρχείο Πεντέλης

Μετά τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων και τη δημοσιοποίηση του θέματος, το δασαρχείο έδωσε εντολή να διακοπεί η περαιτέρω μεταφορά υλικού στο σημείο, μέχρι να διατεθεί από το υπουργείο και τους δήμους της περιοχής νέος θρυμματιστής, που θα μετατρέπει τα κλαδιά σε πριονίδια.

Η απάντηση του δασάρχη Πεντέλης στους κατοίκους του Νέου Βουτζά

Την ίδια ώρα, ο δασάρχης Πεντέλης, κ. Ρέππας, επισημαίνει σε έγγραφη απάντησή του προς τους κατοίκους της περιοχής ότι θα αναζητηθεί και νέος χώρος για την εναπόθεση του υλικού, για να αντιμετωπιστεί ένα ενδεχόμενο υπερπλήρωσης.

 

 

Πέτρος Κατσαβριάς

pkatsavrias@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top