Παρέμβαση της Ακαδημίας Αθηνών για το Σκοπιανό

Καλεί το Κράτος των Σκοπίων να εγκαταλείψει τις αλυτρωτικές διεκδικήσεις του

Παρέμβαση της Ακαδημίας Αθηνών για το Σκοπιανό

Σε μια σπάνια παρέμβαση για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων προχώρησε η Ακαδημία Αθηνών με ανακοίνωση που εξέδωσε, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «ο τόπος εγκατάστασης ενός λαού -και μόνον- δεν είναι προσδιοριστικός της ταυτότητάς του».

Η Ακαδημία Αθηνών ξεκαθαρίζει ότι παρακολουθεί στενά το θέμα και υπογραμμίζει πως προϋπόθεση για την οποιαδήποτε συμφωνία στο όνομα των Σκοπίων είναι η τροποποίηση του συντάγματος της γειτονικής χώρας.

Η διανόηση της χώρας, στην ανακοίνωσή της αποκαλεί τη γειτονική χώρα «Κράτος των Σκοπίων» και την καλεί να εγκαταλείψει τις αλυτρωτικές της διεκδικήσεις.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ακαδημίας Αθηνών αναφέρει:

«Η Ακαδημία Αθηνών παρακολουθούσα αδιαλείπτως το εθνικής σημασίας αυτό θέμα, έχει κατ’ επανάληψη διατυπώσει δημοσία τις θέσεις της με βάση αδιάσειστα ιστορικά, πολιτιστικά και αρχαιολογικά δεδομένα.

Επισημαίνει ότι απαραίτητη προϋπόθεση οποιασδήποτε συμφωνίας για την ονομασία του κράτους των Σκοπίων πρέπει να είναι η τροποποίηση του Συντάγματός του, η εγκατάλειψη των αλυτρωτικών διεκδικήσεων (σχολικά βιβλία, γεωγραφικοί χάρτες, αγάλματα Μ. Αλεξάνδρου, κλπ.) και της οικειοποίησης της ιστορίας, του πολιτισμού και των συμβόλων της χώρας μας.

Ο τόπος εγκατάστασης ενός λαού -και μόνον- δεν είναι προσδιοριστικός της ταυτότητάς του. Η παρατεινόμενη εκκρεμότητα δεν είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top