Γκρέμισαν το σπίτι του Νίκου Καζαντζάκη στο Ηράκλειο για να κάνουν πάρκινγκ; (φώτο)

Τι καταγγέλλει με ανάρτηση του στο Facebook ο συγγραφέας, Άρης Σφακιανάκης / Νέα ενημέρωση 03-01-2018 14:33

Έκαναν πάρκινγκ το σπίτι του Νίκου Καζαντζάκη

Σάλο έχει προκαλέσει η είδηση ότι το σπίτι του Νίκου Καζαντζάκη στο Ηράκλειο γκρεμίστηκε, προκειμένου τη θέση του να πάρει ένα… πάρκινγκ.

Φώτο από το Facebook του συγγραφέα Άρη Σφακιανάκη

Μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook ο συγγραφέας, Άρης Σφακιανάκης, καταγγέλλει στο μέρος όπου κάποτε έμενε ο Νίκος Καζαντζάκης, έχουν δημιουργηθεί χώροι στάθμευσης.

Για του λόγου το αληθές μάλιστα, έχει αναρτήσει και τη σχετική φωτογραφία.

«Εδώ ήταν κάποτε το σπίτι του Νίκου Καζαντζάκη στο Ηράκλειο. Το γκρέμισαν για να κάνουν πάρκινγκ. (Τα σχόλια δικά σας)», έγραψε ο συγγραφέας.

Η είδηση αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις, ενώ πολλά είναι και τα σχόλια στα social media.

Ωστόσο, οι ιστοσελίδες iscreta και kairatos.com, αναφέρουν πως το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Νίκος Καζαντζάκης γκρεμίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950, πριν τον θάνατό του.

Μάλιστα λίγους μήνες πριν τον θάνατό του, το καλοκαίρι του 1955 ή 1956 (ο Καζαντζάκης απεβίωσε στις 26 Οκτωβρίου 1957), ο Δήμος Ηρακλείου και ο δήμαρχος Γιώργος Γεωργιάδης οργάνωσαν μια σεμνή τελετή για την τοποθέτηση μιας αναμνηστικής πλάκας με την ένδειξη «ΕΔΩ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΤΟ 1881 Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ».

Σʼ αυτή την αναφορά υπήρχε λαθεμένη αναγραφή για την ημερομηνία γέννησης του Καζαντζάκη, αφού ήλθε στο φως το 1883, στις 18 Φεβρουαρίου με το παλιό ημερολόγιο. Παλιότερα αναγραφόταν λαθεμένα ότι ο χρόνος γέννησής του ήταν το 1881, κι όχι ο πραγματικός, δηλαδή το 1883.

Το σπίτι καταστράφηκε από βομβαρδισμό στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Αργότερα το σπίτι ανακατασκευάστηκε και η αυλή έγινε πλέον εσωτερικός χώρος. Η αναμνηστική πλάκα, ξεθωριασμένη πλέον, παρέμεινε για πολλά χρόνια να θυμίζει κάτι από το ένδοξο παρελθόν του χώρου.

Η ιστοσελίδα ellinikahoaxes, αναφέρει πως το σπίτι που χτίστηκε στο οικόπεδο όπου υπήρχε το πατρικό του Καζαντζάκη, ξαναπουλήθηκε και το γκρέμισαν τουλάχιστον πριν μια δεκαετία. Στη θέση του υπάρχει το πάρκινγκ που είδατε στις παραπάνω φωτογραφίες.

 

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ

 

Ο Νίκος Καζαντζάκης (Ηράκλειο Κρήτης, 18 Φεβρουαρίου/3 Μαρτίου1883[1] – Φράιμπουργκ, 26 Οκτωβρίου 1957) ήταν Έλληναςσυγγραφέας, δημοσιογράφος, πολιτικός, μουσικός, ποιητής και φιλόσοφος , με πλούσιο λογοτεχνικό, ποιητικό και μεταφραστικό έργο.

Αναγνωρίζεται ως ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες λογοτέχνες και ως ο περισσότερο μεταφρασμένος παγκοσμίως. Έγινε ακόμα γνωστότερος μέσω της κινηματογραφικής απόδοσης των έργων του Ο Χριστός ξανασταυρώνεται, Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά και Ο Τελευταίος Πειρασμός. Ήταν ένας από τους πιο σεβαστούς από το λαό και από τους πλέον αναγνωρισμένους στο εξωτερικό συγγραφείς. Από το 1945 ως το 1948 ήταν πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top