Εγκαταλείψεις βρεφών: Από τις βρεφοδόχους της δεκαετίας του ‘ 60 στα σκαλιά σχολείων και εκκλησιών

Μωρά στην αναμονή για ένα χάδι

Ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Μία εβδομάδα μετά την εγκατάλειψη της μικρής Σαββίνας, για πρώτη φορά, κάμερα τηλεοπτικού σταθμού μπαίνει στη Μονάδα Αναμονής Βρεφών του νοσοκομείου Έλενα.

«Τα αγκαλιάζουμε, τα χαϊδεύουμε.  Θέλουμε να είμαστε μαζί τους. Δεν προσφέρουμε μόνο εμείς στα παιδιά και τα παιδιά προσφέρουν σε εμάς. Εγώ είμαι γιαγιά. Έχω ήδη ένα εγγονάκι, αλλά αισθάνομαι ότι μεγαλώνω και άλλα παιδιά. Το ένστικτο της μητρότητας το εκπληρώνω και με τα παιδιά του κόσμου» δηλώνει μαία στην κάμερα  του Star.   

Οι άνθρωποι της Μονάδας Αναμονής βρεφών «Μ.ΑΝΑ» δεν αγαπούν τον όρο εγκαταλελειμμένα βρέφη, προτιμούν να τα αποκαλούν «φιλοξενούμενα» και στοχεύουν στην «αποκατάστασή»  τους.

«Αποκατάσταση σημαίνει να γυρίσουν στην ευρύτερη οικογένεια. Παππούς, γιαγιά θεία, θείος κατόπιν έρευνας και εισαγγελικής παρέμβασης ή διαφορετικά να δοθούν σε ανάδοχη οικογένεια άμεσα. Στη συνέχεια, το ίδρυμα θα πρέπει να φροντίσει για την υιοθεσία» δηλώνει  στέλεχος της Μονάδας.

Από τις βρεφοδόχους της δεκαετίας του 60 στα σκαλιά των σχολείων και των εκκλησιών

Το 2017 από τα νοσοκομεία Έλενα και Αλεξάνδρα έχουν περάσει 49 εγκαταλελειμμένα βρέφη. Το 2015 είχε δεχθεί 82.

Κάποιοι γονείς εγκαταλείπουν τα παιδιά του, άλλοι πρέπει να τα αποχωριστούν για κοινωνικούς λόγους.

Το 83% των περιπτώσεων είναι άγαμες μητέρες . Εκ των οποίων, το  17% είναι ανήλικες κοπέλες που κατάφεραν να αποκρύψουν  την εγκυμοσύνη τους

Τα στοιχεία πάντως  καταρρίπτουν τα στερεότυπα καθώς δεν πρόκειται μόνο  για γονείς με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, και επιπλέον το 72% είναι Έλληνες.  

Το 11% έχει κάποια ψυχική διαταραχή, ενώ  το 35% είναι χρήστριες ναρκωτικών ουσιών, εξάρτηση με την οποία γεννιούνται κα τα παιδιά

Τα παιδάκια αυτά είναι υπό  μεθαδόνη όπως και η μητέρα,  μέχρι να σταματήσει το στερητικό σύνδρομο και να μην υπάρχει ανάγκη φαρμάκων

Στην αίθουσα αναμονής οι μαίες προσπαθούν να υποκαταστήσουν το μητρικό χάδι.   Κλασσική μουσική, ηχογραφημένοι διάλογοι, χριστουγεννιάτικα τραγουδάκια και πολλά χρώματα είναι μερικές από τις μεθόδους που χρησιμοποιούν.  

Τα οικονομικά προβλήματα παίζουν πρωταρχικό ρόλο, όμως, το ότι η οικονομική κρίση αναγκάζει τους γονείς να εγκαταλείψουν τα παιδιά τους είναι μία απλουστευμένη εξήγηση, καθώς όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, «οι οικονομικές συγκυρίες δεν αποτρέπουν μία μητέρα από το να ανταποκριθεί στον μητρικό της ρόλο. Οι παθολογικές καταστάσεις είναι αυτές».   

Η μονάδα έχει καταφέρει τους λίγους μήνες που λειτουργεί να μειώσει το διάστημα παραμονής των βρεφών στα νοσοκομεία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top