Ανισότητα και αποκλεισμός: Τελευταία στην Ευρώπη η Ελλάδα στην κοινωνική δικαιοσύνη

Έχει αυξηθεί ο αριθμός των παιδιών που στερούνται βασικά αγαθά

Τελευταία στην Ευρώπη η Ελλάδα στην κοινωνική δικαιοσύνη

Βαθύτατα απογοητευτική είναι η εικόνα για το μέλλον και τις προοπτικές της Ελλάδας, μετά την έκθεση για την κοινωνική δικαιοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με την έκθεση του ανεξάρτητου ερευνητικού ινστιτούτου Bertelsmann στη Γερμανία, η Ελλάδα με 3,7 μονάδες βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των κράτη-μέλη της Ε.Ε. στον σχετικό δείκτη.

Με τον Δείκτη Κοινωνικής Δικαιοσύνης (Social Justice Index) το γερμανικό ίδρυμα που εξετάζει εδώ και μια δεκαετία τις εξελίξεις στον τομέα της κοινωνικής δικαιοσύνης με βάση 6 τομείς: α) Aποφυγή φτώχειας, β) Aπασχόληση, γ) Παιδεία, δ) Υγεία, ε) Αποφυγή διακρίσεων και στ) Δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών. Ως κοινωνική δικαιοσύνη ορίζονται οι δυνατότητες συμμετοχής του κάθε πολίτη στην κοινωνία όπου ζει βάσει των ικανοτήτων του, ανεξάρτητα από το κοινωνικό του υπόβαθρο.

Σε υψηλότερη θέση από τη χώρα μας βρίσκονται η Ρουμανία (3,99), η Βουλγαρία (4,19) και η Ιταλία (4,84). Βαθμολογία κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου (5,85) συγκεντρώνουν η Ισπανία (4,96), η Κύπρος (5,31), η Πορτογαλία (5,36) και η Μάλτα (5,79)

Στον αντίποδα, η Δανία, η Σουηδία και η Φινλανδία είναι οι τρεις σκανδιναβικές χώρες που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της σχετικής λίστας, με 7,39, 7,31 και 7,14 μονάδες, αντίστοιχα.

Στην έκθεση τονίζεται ότι στην Ελλάδα έχει αυξηθεί εκ νέου ο αριθμός των παιδιών που στερούνται βασικά υλικά αγαθά, όπως θέρμανση, φθάνοντας το 26,7% από το 9,7% το 2007. Συνολικά, το 15,2% του ελληνικού πληθυσμού στερείται βασικών υλικών αγαθών, ενώ διευρύνεται το οικονομικό χάσμα μεταξύ νέων και ηλικιωμένων.

Εξάλλου, υψηλός είναι ο κίνδυνος της φτώχειας στην Ελλάδα για τις επόμενες γενιές. Το 37,5% του πληθυσμού των ανηλίκων και των νέων στην Ελλάδα κινδυνεύει από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top