Χρόνια πολλά Μητέρα, Μάνα, Μαμά! Τι γιορτάζουμε σήμερα

Από την αρχαιότητα, στη γιορτή της Υπαπαντής και στη σημερινή ημέρα

Ποια είναι η ιστορία πίσω από τη γιορτή της μητέρας;

Μάνα, μητέρα, μαμά… Όπως και να την αποκαλούμε, γιορτάζει σήμερα, όπως κάθε δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, η οποία είναι αφιερωμένη στις μητέρες και στη μητρότητα.   

Η συγκεκριμένη ημέρα καθιερώθηκε όταν στις 9 Μαΐου του 1914 ο τότε αμερικανός πρόεδρος Γούντροου Γουίλσον υπέγραψε διάταγμα σύμφωνα με το  οποίο η Ημέρα της Μητέρας καθιερωνόταν ως εθνική εορτή τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Προηγουμένως, η Αμερικανίδα Ann Maria Reeves Jarvis διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers' Friendship Day και συναντήσεις με το όνομα Mother's Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις κι εμπειρίες.

Η γιορτή της μητέρας ή ημέρα της μητέρας είναι εορτή προς τιμήν της μητέρας και της μητρότητας.

(Πίνακας Γ. Ιακωβίδη "Η μητρική στοργή").  

Οι πρώτες αναφορές για Γιορτή της Μητέρας και της μητρότητας έρχονται από την αρχαία Ελλάδα, όπου η μητέρα Γη (Γαία), σύζυγος του Ουρανού, είναι η προσωποποίηση της φύσης, που γεννά όλοn τον κόσμο και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα. Η λατρεία περνά στη συνέχεια στην κόρη της Ρέα, σύζυγο και αδερφή του Κρόνου. Η Ρέα λατρεύεται σαν η "Μητέρα των Θεών", καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη, καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας.

Στην Ελλάδα η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Τότε η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40 ημερών Ιησού στον Ναό για ευλογία. Ο παράλληλος εορτασμός της μητέρας ξεκίνησε το 1929 με προφανή τον συμβολισμό. Όμως κατά την δεκαετία του 1960, ο εορτασμός ατόνησε κι ενισχύθηκε η συνήθεια εορτασμού της δεύτερης Κυριακής του Μαΐου, αν και η  εκκλησία εξακολουθεί να τιμά με εκδηλώσεις  την παλαιά ημέρα εορτασμού.

Μαμάδες, Χρόνια Πολλά λοιπόν! 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top