Στη θέση του παλιού «Παπασωτηρίου» άνοιξε ένα βιβλιοπωλείο που θα σας μαγέψει

Το star.gr περιηγήθηκε στους χώρους του «Book Plus/Art Coffee» με κάμερα 360°/Πρώτη ανάρτηση: 31-03-2017 18:52

Στη θέση του "Παπασωττηρίου" το "Book Plus"

Όσοι είστε λάτρεις του βιβλίου, τότε σίγουρα θα πρέπει να περάσετε μια βόλτα από το παλιό «Παπασωτηρίου», στη θέση του οποίου δυο επίμονοι και παλαιοί βιβλιοπώλες, η Κατερίνα Μπατουδάκη και ο Βασίλης Παπαγιάννης, έφτιαξαν το «Book Plus/ Art&Coffee».

Διατηρώντας την αίγλη του παλιού, και «εισάγοντας» την φρεσκάδα του νέου, το «Book Plus», το οποίο βρίσκεται στην οδό Πανεπιστημίου 37,  δεν θυμίζει σε τίποτα τα «κλασικά» βιβλιοπωλεία, καθώς στην ουσία αποτελεί έναν πολυεπίπεδο πολυχώρο, «λουσμένο» από φως, στον οποίο μπορεί κανείς να περιηγηθεί μέσα σε χιλιάδες βιβλία, και να βρει τα πάντα, και όλα αυτά ενώ επικρατεί η ησυχία που αρμόζει σε ένα βιβλιοπωλείο.

Απο την άλλη αν κάποιος θέλει να ξαποστάσει ή βρίσκεται σε δίλημμα και δεν ξέρει ποιο βιβλίο να διαλέξει, στο «πατάρι» τον περιμένει ο χώρος του «Art&Coffee», τον οποίο σχεδίασε η Φλώρα Σαρτζετάκη. Εκεί ο εκάστοτε βιβλιόφιλος μπορεί να χαλαρώσει, να πιει τον ωραιότερο καφέ της πόλης και να δοκιμάσει γευστικά γλυκά από τις Κυκλάδες, αλλά και αλμυρά από διάφορα μέρη της Ελλάδας, διαβάζοντας παράλληλα το βιβλίο που έχει επιλέξει.

Και φυσικά, αποκλείεται να μην του τραβήξει την προσοχή η «Γωνία της Τέχνης», όπου εκτίθενται μικρά και μεγαλύτερα αντικείμενα τέχνης από παλιούς και νέους σχεδιαστές, τα οποία μπορείτε να κάνετε δικά σας.  

Η Φλώρα Σαρτζετάκη μας ξενάγησε στη Γωνία της Τέχνης: Κάθε αντικείμενο που βλέπετε, είναι χειροποίητο, από γνωστούς Έλληνες καλλιτέχνες, όπως ο Στέλιος Σταματέρης, που έχει δημιουργήσει πολλά από τα έργα τέχνης που βρίσκονται στο "πατάρι" του "Book Plus". Πολλά εξ΄αυτών, μπορεί κανείς αν επιθυμεί να τα αγοράσει κιόλας.

Πάνω σε κάθε τραπέζι του cafe θα βρει κανείς και από ένα διαφορετικό βιβλίο για να διαβάσει όσο πίνει το ρόφημά του ή απολαμβάνει το γλυκό του. Και αν δεν του αρέσει το συγκεκριμένο βιβλίο, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, καθώς μπορεί να διαλέξει όποιο θέλει!

Στους τοίχους που βλέπετε, κατά καιρούς φιλοξενούνται έργα τέχνης πολύ γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών-Την περίοδο που πήγαμε εμείς, το "πατάρι" του "Book Plus" φιλοξενούσε εικαστική έκθεση της Σχολής Καλών Τεχνών για τον καρκίνο του μαστού

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον μαγικό κόσμο του παιδικού βιβλίου,των εκπαιδευτικών παιχνιδιών αλλά και των ειδών ζωγραφικής και χαρτικών: Όλα αυτά θα τα βρει κανείς στο υπόγειο του βιβλιοπωλείου

Το star.gr περιηγήθηκε στους χώρους του «Book Plus/Art&Coffee» με κάμερα 360, ώστε να πάρετε και εσείς μια ιδέα για τον πολυχώρο που αποκλείεται να μην σας «κερδίσει» από την πρώτη στιγμή που θα πατήσετε το πόδι σας.

Και φυσικά, μιλήσαμε με την Κατερίνα Μπατουδάκη, η οποία στο παρελθόν έχει εργαστεί εργαστεί ως διευθύντρια και στον Πατάκη και στον Ιανό, ενώ με τον πρώην σύζυγό της είχαν τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και το βιβλιοπωλείο Κέδρος.

Όταν την ρωτήσαμε αν «φοβήθηκε» να πάρει το ρίσκο, ήταν «κάθετη»:

«Για μας δεν ήταν ρίσκο. Ήταν μονόδρομος. Είμαστε και οι δυο βιβλιοπώλες όλη μας τη ζωή και οι άνθρωποι που στάθηκαν κοντά μας σαν συνεργάτες και συνεχίζουν να στέκονται, είναι επίσης βιβλιοπώλες στην πλειοψηφία τους, από μεγάλα βιβλιοπωλεία που έχουν κλείσει. Άλλωστε η ειρήνη θέλει ρίσκο, και αυτή την στιγμή επικρατεί η ανάγκη να προχωρήσουμε και να γυρίσουμε την πλάτη μας -όσο γίνεται- σε ο,τι συμβαίνει».

Πώς προέκυψε όμως η συνεργασία με τον Βασίλη Παπαγιάννη;

«Γνωριζόμαστε πάνω από 20 χρόνια, δεν είχαμε μαζί κάποιο βιβλιοπωλείο, αλλά γνωριζόμαστε μέσα από το βιβλίο. Είχαμε χαθεί για κάποιο διάστημα, τα τελευταία χρόνια ξαναβρεθήκαμε, το συζητήσαμε, σκεφτόμασταν κάποιες κινήσεις αλλά δεν είχαμε προχωρήσει γιατί δεν ήταν ώριμες οι συνθήκες και δεν μας ενέπνεε κάτι. Βρέθηκε όμως αυτό στο οποίο δεν υπήρχε περίπτωση να κάνουμε πίσω και προχωρήσαμε» μας εξηγεί η κα Μπατουδάκη.

Μπαίνοντας στο βιβλιοπωλείο, αυτό που θα σου τραβήξει αμέσως την προσοχή, είναι η υπέροχη ταπετσαρία («κληρονομιά») από «Παπασωτηρίου» εποχή, έργο του Ραφαήλ με τίτλο «Η Σχολή των Αθηνών» την οποία οι δυο ιδιοκτήτες διατήρησαν μαζί με πολλά άλλα εκπληκτικά στοιχεία του βιβλιοπωλείου:

«Δεν είμαστε της άποψης ότι ξηλώνεις οτιδήποτε υπάρχει από το παρελθόν. Τα εξαιρετικά στοιχεία που αντιπροσώπευαν και εμάς, όπως το υπέροχο ξύλινο δάπεδο με την παλαιότητα του, η θαυμάσια ξύλινη σκάλα που σχεδιάστηκε από τον Μανώλη τον Κολοκυθά…Πώς να τα αλλάξεις αυτά! Κάναμε τις παρεμβάσεις που θεωρούσαμε πως είναι απαραίτητες. Δηλαδή τα χρώματα που τα θέλαμε ανοιχτά, ώστε να έχει αίσθηση φωτός ημέρας. Θέλαμε να είναι ήσυχο και ανήσυχο ταυτόχρονα. Δεν έχουμε πουθενά φωτεινή σήμανση ή ταμπέλες για το πού είναι π.χ, οι Επιστήμες, η Φιλοσοφία κτλ. Κάναμε τις αλλαγές που μιλούσαν στην ψυχή μας. Διατηρήσαμε στοιχεία του βιβλιοπωλείου που δεν μπορούσαμε να τα φτιάξουμε καλύτερα, ο προηγούμενος τα είχε φτιάξει άριστα!» μας λέει η Κατερίνα Μπατουδάκη και συνεχίζει:

«Όταν έχει περάσει ένας τόσος μεγάλος αρχιτέκτονας από εδώ όπως ο Μανώλης ο Κολοκυθάς, θεωρήσαμε ότι είναι απρέπεια να το αποκαθηλώσεις απλά για να αναπαραστήσεις ότι φτιάχνεις κάτι καινούργιο. Τα πράγματα μπορούν να παντρεύονται και ταυτόχρονα είναι και οικονομία, όχι μόνο χρήματος. Θεωρήσαμε ότι είναι υπερβολή να το αλλάξεις μόνο για να το αλλάξεις, ή να έχεις πρόταση για κάτι καλύτερο. Εμείς δεν είχαμε πρόταση για κάτι καλύτερο οπότε κρατήσαμε το προηγούμενο».

Πλέον, το «Book Plus/ Art&Coffee» βρίσκεται στον 5ο μήνα λειτουργίας του, και η ανταπόκριση του κόσμου είναι κάτι παραπάνω από θετική:

«Έρχονται γιατί ξέρουν ότι είναι καινούργιο και συμμετέχουν. Τους αρέσει που διατηρήθηκε ο χώρος. Μας λένε “καλορίζικο”, “μπράβο”. Πρώτα απ΄όλα είναι βιβλιοπωλείο. Ακόμα και το καφέ, είναι καφέ βιβλιοπωλείου! Είναι κομμάτι του ίδιου του βιβλιοπωλείου. Είμαστε καταπάνω του σαν ένα καινούργιο μωρό. Αλλαγές θα κάνουμε συνεχώς. Ο χώρος είναι ζωντανός. Θα μπαίνουν και θα βγαίνουν πράγματα» καταλήγει η Κατερίνα Μπατουδάκη.

 

Της Χριστίνας Βεργιώτη
E-mail: chvergioti@star.gr

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top