Τι σημαίνουν για την ανθρωπότητα οι ανακαλύψεις της NASA – Αστρονομοί απαντούν στο star.gr

Πιο κοντά στην ανακάλυψη ζωής σε άλλους πλανήτες

Με δέος παρακολούθησε η ανθρωπότητα τις χθεσινές ανακοινώσεις της NASA για την ανακάλυψη των «Επτά αδελφών της Γης», οι οποίοι θεωρούνται ιδανικοί για την αναζήτηση εξωγήινης ζωής, καθώς τουλάχιστον τρεις εξ΄ αυτών μπορεί να διαθέτουν ωκεανούς νερού στην επιφάνειά τους.

Το star.gr επικοινώνησε με τον Γιάννη Τσάπρα,  αστροφυσικό στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, ο οποίος συμμετέχει στη διεθνή διαστημική ομάδα της NASA, που ανακάλυψε έναν εξωπλανήτη στο μέγεθος της Γης στην εύκρατη ζώνη του Εγγύτατου του Κενταύρου και μας εξήγησε τι σημαίνει η νέα ανακάλυψη που ανακοινώθηκε χθες.

(Ο Γιάννης Τσάπρας)

«Ξέρουμε μέχρι σήμερα χιλιάδες εξωπλανήτες. Αυτοί οι 7 που ανακοινώθηκαν χθες έχουν όλοι περίπου τη μάζα της Γης μας και βρίσκονται όλοι στην κατοικήσιμη ζώνη του άστρου τους, το οποίο σημαίνει ότι εάν υπάρχει νερό εκεί θα είναι μάλλον σε υγρή μορφή άρα η πιθανότητα ύπαρξης ζωής είναι μεγαλύτερη», αναφέρει ο κ. Τσάπρας.

Σημειώνει ακόμα ότι οι επτά αυτοί εξωπλανήτες είναι αρκετά κοντά μεταξύ τους και στον ουρανό του κάθε ένα από αυτούς και φαίνονται καθαρά αρκετοί από τους υπόλοιπους.

«Πολύ ενδιαφέρον είναι τέλος ότι ανακαλύφθηκαν με τη μέθοδο των διελεύσεων, δηλαδή περνάνε μπροστά από το άστρο τους και “κόβουν” λίγο απ’ το φως του. Αυτό σημάνει ότι ίσως μπορέσουμε να μελετήσουμε την ατμόσφαιρά τους σύντομα με το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο JWST», κατέληξε.

Πρόκειται λοιπόν για μια σημαντικότατη ανακάλυψη που ανοίγει το δρόμο για να δοθεί τελικά απάντηση στο καίριο ερώτημα της ύπαρξης ή όχι εξωγήινης ζωής.

Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και η συνέχεια αναμένεται άκρως ενδιαφέρουσα.

Της Ευαγγελίας Ντούρου

Email: entourou@star.gr

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top