Προβλήματα σε όλη τη χώρα δημιούργησε ο Βίκτωρ-Κορύφωση των καιρικών φαινομένων τις επόμενες ώρες

ΔΕΙΤΕ ποιες περιοχές πνίγηκαν στο χιόνι

Έχοντας ήδη προκαλέσει σημαντικές χιονοπτώσεις, βροχοπτώσεις και καταιγίδες, ο Βίκτωρ, ετοιμάζεται να κορυφώσει την επίδρασή του στη χώρα μας τις επόμενες ώρες.

Πιο συγκεκριμένα:

Την Πέμπτη, 19/1 έως και το μεσημέρι αναμένονται χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, και της Πελοποννήσου, χιονοπτώσεις ή χιονόνερο σε αρκετές πεδινές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, και βροχές και καταιγίδες στα υπόλοιπα πεδινά της ηπειρωτικής χώρας και στις νησιωτικές περιοχές. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, τα φαινόμενα κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς Πέμπτη θα είναι ισχυρά στη Θεσσαλία, στην κεντρική και δυτική Μακεδονία, στη Στερεά, στις Σποράδες και στην Εύβοια, ενώ από τις πρώτες πρωινές ώρες και έως το μεσημέρι τα ισχυρά φαινόμενα θα εντοπίζονται στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στο βόρειο Αιγαίο.

Οι παρακάτω χάρτες δίνουν την κατανομή της πίεσης και του υετού (βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις) το βράδυ της Τετάρτης 18/01 και το ξημέρωμα της Πέμπτης 19/01 (πατήστε πάνω τους για μεγέθυνση).

Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από το απόγευμα της Πέμπτης 19/1.

Προβλήματα που προκάλεσε ο Βίκτωρ σε όλη τη χώρα

Ήπειρος

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και την ύδρευση προκάλεσε η πυκνή χιονόπτωση σε ορεινούς δήμους των Ιωαννίνων και της Άρτας.

Το χιόνι φτάνει στο ένα μέτρο στη Μηλιά Μετσόβου, τη Βωβούσα στο Ζαγόρι και το Ματσούκι στα Τζουμέρκα, ενώ στα χωριά των Τζουμέρκων, η κακοκαιρία έχει προκαλέσει ζημιές στα δίκτυα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης. Παράλληλα, έχουν παγώσει οι πηγές του Βρυζοκάλαμου που δίνουν νερό στην περιοχή.

Με νέα απόφαση του δημάρχου Ζαγορίου Βασίλη Σπύρου, κλειστά θα παραμείνουν και την Πέμπτη τα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία.

Η αστυνομική διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας εξέδωσε απαγορευτικό στην κίνηση των φορτηγών και λεωφορείων πάνω από 3,5 τόνους κατά μήκος της Εγνατίας οδού, από τον κόμβο της Σιάτιστας στην Κοζάνη έως τον Κόμβο του Κατσικά στα Ιωάννινα.

Απαγόρευση της κίνησης των φορτηγών και λεωφορείων ισχύει και από το 1ο έως το 40ο χλμ. της Εθνικής Οδού Γρεβενών - Τρικάλων. Η απαγόρευση ισχύει έως και τις 08:00 το πρωί της Πέμπτης.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στο υπόλοιπο Εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή ειδικού τύπου χειμερινά ελαστικά:

από το 23ο χλμ. έως 34ο χλμ. της επαρχιακής Οδού Καστοριάς - Αμυνταίου,
από το 18ο χλμ. έως 28ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου),
από το 28ο χλμ. έως 55ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Καστοριάς - Ιωαννίνων (μέσω Κοτύλης) .
από το 12ο χλμ. έως 24ο χλμ. της Επαρχιακής οδού Πτολεμαΐδας - Βλάστης.

Επίσης, η κυκλοφορία των οχημάτων από το 4ο έως το 18ο χλμ. κατά μήκος της Νέας Εθνικής Οδού Φλώρινας - Θεσσαλονίκης, έχει διακοπεί λόγω καταστροφής του οδοστρώματος και η κίνηση των οχημάτων γίνεται μέσω της παλαιάς Εθνικής Οδού.

Μεγάλος  αριθμός   οχημάτων άνω των 3,5 τόνων παρέμεινε ακινητοποιημένος στον κόμβο του Κουτσελιού, μέχρι   να κοπάσουν  οι έντονες χιονοπτώσεις που σημειώνονται κατά μήκος της Εγνατίας Οδού στο νομό Ιωαννίνων  και να επιτραπεί η είσοδος και η κυκλοφορία  τους στην Εγνατία Οδό .

Μακεδονία

Ισχυρή χιονόπτωση σημειώθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο έπειτα από τα προγνωστικά του καιρού, το βράδυ της Τετάρτης 18 Ιανουαρίου, στην πόλη της Κοζάνης αλλά και σε όλες σχεδόν τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας.

Το τοπίο μέσα στην πόλη κατάλευκο, με το χιόνι να έχει στρωθεί για τα καλά σε δρόμους και πεζοδρόμια.

Δείτε το βίντεο του KOZANILIFE.GR τραβηγμένο τα ξημερώματα της Πέμπτης 19 Ιανουαρίου:

Προβλήματα προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ωρών στην Κέρκυρα, η οποία πλήττεται από ισχυρούς ανέμους, αλλά και στην Ιθάκη, όπου δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους λόγω της δυνατής βροχόπτωσης.

Στην Κέρκυρα οι άνεμοι ξερίζωσαν δένδρα. Υλικές ζημιές προκλήθηκαν σε σταθμευμένο Ι.Χ. αυτοκίνητο στη Γαρίτσα, από πτώση δένδρου.

Στην Ιθάκη, η νεροποντή προκάλεσε προβλήματα στους περιφερειακούς δρόμους του Σταυρού, Φρικών και Πλατρειθίας, οι οποίοι παρέμειναν κλειστοί για αρκετό χρονικό διάστημα, ενώ ρέματα πλημμύρισαν, διακόπτοντας την κυκλοφορία των οχημάτων.

Επιχειρούν συνεχώς τα εκχιονιστικά μηχανήματα στην ορεινή Αιτωλοακαρνανία - Που χρειάζονται αλυσίδες

«Προσπαθούμε συνεχώς να κρατούμε ανοικτούς τους δρόμους και να μην αποκλειστεί καμία κοινότητα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του τμήματος πολιτικής προστασίας Αιτωλοακαρνανίας, Ιωάννης Τέγας, με αφορμή τις χιονοπτώσεις που σημειώνονται στο νομό.

Όπως είπε ο κ.Τέγας, συνεχίζει να χιονίζει σε περιοχές με υψόμετρο από 600 μέτρα και άνω και για αυτό το λόγο όλος ο μηχανισμός είναι ετοιμότητα και επιχειρεί συνεχώς για να κάνει αποχιονισμό και αποπαγοποίηση.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην ορεινή Ναυπακτία, όπου οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στην επαρχιακή οδό από Πλάτανο προς 'Αγιο Δημήτριο, Αράχοβα και Ψηλό Σταυρό, καθώς και στην επαρχιακή οδό από Λιμνίστα προς Ελατού, 'Ανω Χώρα, Αμπελακιώτισσα, Κάτω Χώρα και Κρυονέρια.

Επίσης, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα που κινούνται στην επαρχιακή οδό από Καλλιθέα προς Προυσσό και συγκεκριμένα από την τοπική κοινότητα Λαμπιρίου, έως την θέση «Αραποκέφαλα».

Στο μεταξύ ο Ιωάννης Τέγας είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή τα τελευταία κύματα κακοκαιρίας, ότι «καταφέραμε να κρατήσουμε ανοικτό όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «ρίξαμε στους δρόμους περισσότερους από 500 τόνους αλάτι».

Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων σε οδικά τμήματα της περιφερειακής ενότητας Τρικάλων

Στην απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων σε οδικά τμήματα της περιφερειακής ενότητας Τρικάλων, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, προχώρησε η γενική περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνσης Θεσσαλίας.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, για την βελτίωση της οδική κυκλοφορίας και ασφάλειας και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, με απόφαση της διεύθυνσης Αστυνομίας Τρικάλων, από σήμερα (18-01-2017) και ώρα 19:00΄ μέχρι αύριο (19-01-2017) και ώρα 08:00, απαγορεύθηκαν προσωρινά:

Η κυκλοφορία όλων των φορτηγών αυτοκινήτων μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και λοιπών βαρέων οχημάτων (λεωφορείων κ.λπ.) και στις δύο κατευθύνσεις κυκλοφορίας, ως ακολούθως:
στην Εθνική Οδό Τρικάλων - Ιωαννίνων, από το 28ο χλμ. (κόμβος Μουργκανίου) έως το 65ο χλμ. (κόμβος Παναγίας - είσοδος Εγνατίας Οδού).
στην Εθνική Οδό Τρικάλων - Γρεβενών, από το 1ο χλμ. (κόμβος Μουργκανίου) έως το 24ο χλμ.

Η κυκλοφορία όλων των οχημάτων και στις δύο κατευθύνσεις κυκλοφορίας:
στην Επαρχιακή Οδό Καλαμπάκας - Ασπροποτάμου από το 35ο χλμ έως το 58ο χλμ..

Επιπλέον, η κυκλοφορία όλων των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης - παγετού, θα διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων και στις δύο κατευθύνσεις κυκλοφορίας:
στην Εθνική Οδό Τρικάλων - Ιωαννίνων, από το 28ο χλμ. (κόμβος Μουργκανίου) έως το 65ο χλμ. (κόμβος Παναγίας - είσοδος Εγνατίας Οδού).
στην Εθνική Οδό Τρικάλων - Γρεβενών, από το 1ο χλμ. (κόμβος Μουργκανίου) έως το 24ο χλμ.
στην Εθνική Οδό Τρικάλων - Άρτας, από το 23ο χλμ. (διασταύρωση Πύλης - Μεσοχώρας) έως το 75ο χλμ (Γέφυρα Αλεξίου).
στην Επαρχιακή Οδό Πύλης - Μεσοχώρας, από το 1ο χλμ (Έξοδος Πύλης) έως το 55ο χλμ (Μεσοχώρα).
στην Επαρχιακή Οδό Καλαμπάκας - Ασπροποτάμου από το 11ο χλμ έως το 35ο χλμ..
στην Επαρχιακή Οδό Καλαμπάκας - Χρυσομηλιάς, από το 11ο χλμ έως το 40ο χλμ.
στην Επαρχιακή Οδό Θεόπετρας - Κονίσκου - Μαυρελίου, από το 16ο χλμ. έως το 40ο χλμ. και
στο λοιπό επαρχιακό οδικό δίκτυο ορεινών τοπικών κοινοτήτων δήμων Καλαμπάκας και Πύλης.

Τονίζεται επίσης, πως όλοι οι οδηγοί που κινούνται στο οδικό δίκτυο της περιφέρειας, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα σημεία που επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις και τις οδηγίες των τροχονόμων.

Επιπλέον, υπενθυμίζεται στους οδηγούς και στους χρήστες του οδικού δικτύου, χρηστικές συμβουλές.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top