«Διακινητές εμποδίζουν τους Σύρους πρόσφυγες και σαμποτάρουν το άσυλο»

Καταγγελίες από τον γ.γ του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και από Σύρο πρόσφυγα

«Διακινητές εμποδίζουν τους Σύρους πρόσφυγες και σαμποτάρουν το άσυλο»

​Για διακινητές που προσπαθούν με κάθε τρόπο να μπλοκάρουν την διαδικασία του πολιτικού ασύλου για τους Σύρους πρόσφυγες, έκανε λόγο ο γ.γ Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του Υπουργείου Εσωτερικών, Άγγελος Συρίγος.

Στο ίδιο μήκος κύματος, και ο Σύρος πρόσφυγας που διέφυγε πριν λίγο καιρό από τον πόλεμο στη χώρα του.

Σε συνέντευξη που παραχώρησαν το μεσημέρι, ανέφεραν πως το βράδυ του Σαββάτου νέα άτομα εμφανίσθηκαν στην πλατεία Συντάγματος, η οποία επρόκειτο να αδειάσει το μεσημέρι της Κυριακής από τους διαμαρτυρόμενους πρόσφυγες που εν τέλει εντάσσονται στη διαδικασία πολιτικού ασύλου (μεταξύ των οποίων και διακινητές).

Ο στόχος ήταν όπως αναφέρθηκε, να δημιουργηθεί ένταση, να προκληθεί επέμβαση της Αστυνομίας και να δοθεί ευρέως η εντύπωση ότι δεν υπάρχει δυνατότητα νόμιμης απόδοσης πολιτικού ασύλου στην Ελλάδα.

Για την ακρίβεια ο κ. Συρίγος είπε πως «νέα άτομα εμφανίσθηκαν, που τα μετέφεραν διακινητές προκειμένου να τινάξουν στον αέρα τη διαδικασία ασύλου», με στόχο να κερδίσουν χρήματα και να εκμεταλλευθούν τη δικαιολογημένη σύγχυση των προσφύγων για να δημιουργήσουν θέμα.

Από την μεριά του, ο Σύρος αναφερόμενος στην εμπειρία του ως πρόσφυγας, είπε πως οι διακινητές προσπαθούσαν από την πρώτη ημέρα της διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα να σπάσουν τη συμφωνία και την καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ ελληνικού κράτους και προσφύγων - για την οποία εργάσθηκαν ο κ. Συρίγος και άλλα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών. Γι' αυτό και έφεραν νέες οικογένειες.

«Δεν ήμασταν στο Σύνταγμα εναντίον του ελληνικού κράτους, αλλά εναντίον των διακινητών», οι οποίοι «όλες τις ημέρες που ήταν οι πρόσφυγες στο Σύνταγμα τσακώνονταν με τον κόσμο, έκλεβαν, απειλούσαν».

Τέλος τόνισε πως «οι διακινητές ζητούν από 4.000 - 10.000 ευρώ το άτομο για να μεταφέ��ουν πρόσφυγες» και κατέληξε ότι «ο διακινητής μπορεί να σε στείλει στο θάνατο για 100 ευρώ».

Σε ό,τι αφορά τον 15χρονο που ήταν έτοιμος να αυτοκτονήσει εντός της πλατείας, εξήγησε ότι «το παιδί φοβήθηκε ότι κάτι γίνεται από πίσω και δεν θα πάρει τελικά χαρτιά». Ο νεαρός έχει ήδη μεταφερθεί με τη μητέρα του σε στεγασμένο χώρο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top