Οι περισσότεροι αν όχι όλοι λιμπίζονται ένα πιάτο ζεστό μουσακά με λαχταριστή μπεσαμέλ αλλά συνήθως αποφεύγουν να τον γεύονται σε καθημερινή βάση καθώς έχει αρκετές θερμίδες(σ.σ: περίπου 500 στα 170 γραμμάρια).
Αν θέλετε να γλιτώσετε κάποιες από αυτές και να τον επιλέγεται χωρίς τύψεις, δοκιμάστε να φτιάξετε τη συνταγή που έδωσε στους τηλεθεατές της εκπομπής Breakfast@Star ο Χρήστος Μοίρας.
Ο σεφ ετοίμασε μουσακά με μπεσαμέλ γιαουρτιού και έδειξε βήμα- βήμα τη διαδικασία.
Yλικά της Συνταγής
- • 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος ή ανάμεικτος
- 2 μελιτζάνες
- 2 πατάτες
- 1 κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 400 γρ. ντομάτα
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- ½ φλ. λευκό κρασί
- ½ κ.γ. κανέλα
- ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
- Αλάτι, πιπέρι
- Ελαιόλαδο
Για τη μπεσαμέλ
• 2 φλ. στραγγιστό γιαούρτι
• 2 αβγά
• ½ φλ. γάλα
• 2 κ.σ. κορν φλάουρ
• ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
• ½ φλ. γραβιέρα ή παρμεζάνα
• Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση της Συνταγής
1. Προετοιμασία λαχανικών:
• Αλείψτε τις μελιτζάνες και τις πατάτες με λίγο ελαιόλαδο και ψήστε τις στον φούρνο στους 200°C για 20-25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
2. Μαγείρεμα του κιμά:
• Σε ένα τηγάνι σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο με λίγο ελαιόλαδο.
• Προσθέστε τον κιμά και σοτάρετε μέχρι να αλλάξει χρώμα.
• Ρίξτε τον πελτέ, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο.
• Σβήστε με το κρασί και αφήστε να εξατμιστεί.
• Προσθέστε την τριμμένη ντομάτα, αλατοπιπερώστε και σιγοβράστε μέχρι να δέσει η σάλτσα (20-30 λεπτά).
3. Προετοιμασία μπεσαμέλ με γιαούρτι:
• Σε ένα μπολ ανακατέψτε το γιαούρτι με τα αυγά, το γάλα και το κορν φλάουρ μέχρι να ομογενοποιηθούν.
• Προσθέστε το μοσχοκάρυδο, το τριμμένο τυρί, αλάτι και πιπέρι.
4. Συναρμολόγηση και ψήσιμο:
• Σε ένα ταψί στρώστε τις πατάτες, από πάνω τις μελιτζάνες και μετά τον κιμά.
• Απλώστε την κρέμα γιαουρτιού και πασπαλίστε με λίγο επιπλέον τυρί.
• Ψήστε στους 180°C για 30-35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Αφήστε τον μουσακά να σταθεί 10-15 λεπτά πριν τον κόψετε. Καλή απόλαυση!