Μία νόστιμη συνταγή για μελομακάρονα έδωσε ο Σταύρος Βαρθαλίτης στους τηλεθεατές της εκπομπής Breakfast@star.
Ο Πάνος Κουμουνδούρος μας ετοιμάζει τα πιο απολαυστικά μελομακάρονα!
Υλικά για τα μελομακάρονα
· 1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ
· 200γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
· 1κ.γ μπέικιν πάουντερ
· 1κ.γ κανέλα
· 1κ.γ γαρύφαλλο
· ξύσμα από 1 πορτοκάλι
· ξύσμα από 1/2 λεμόνι
· 1κ.γ σόδα μαγειρική
· 200γρ. φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
· 500γρ. φυτικό έλαιο με άρωμα βουτύρου
· 100γρ. μέλι
· 200 γρ. καρύδια
Υλικά για το σιρόπι
· 500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
· 500 γρ. μέλι
· 500 γρ. νερό
· 1 ξυλάκι κανέλας
· ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
· χυμός από 1/2 λεμόνι
Εκτέλεση της Συνταγής
· Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
· Αναμειγνύουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού και το ξύσμα λεμονιού
· Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και τη ρίχνουμε στο μείγμα του μπολ.
· Προσθέτουμε το φυτικό έλαιο και ζυμώνουμε ελαφρά με τα χέρια μας μέχρι να ομογενοποιηθούν.
· Πλάθουμε μικρά μελομακάρονα 30γρ. και τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα.
· Κάνουμε στην επιφάνεια τους το χαρακτηριστικό σχέδιο με το πιρούνι.
· Ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά.
· Βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως, για περίπου 30 λεπτά.
Εκτέλεση για το σιρόπι
· Βράζουμε όλα μαζί τα υλικά, σε μέτρια φωτιά, για 4-5 λεπτά από τη στιγμή που πάρει μια βράση.
· Βουτάμε τα κρύα μελομακάρονα στο καυτό σιρόπι για 20 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά. Χρησιμοποιούμε τρυπητή κουτάλα.
· Τακτοποιούμε τα μελομακάρονα σε πιατέλα, τα μελώνουμε με μέλι και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα καρύδια.