Η Τσικνοπέμπτη έρχεται! Δείτε μία νόστιμη συνταγή για μαρινάδα

Δύο εύκολες συνταγές διά χειρός Σταύρου Βαρθαλίτη

Τα κρεατικά για το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης τα βρήκες. Ώρα να ετοιμάσεις τα συνοδευτικά! Τζατζίκι και τυροκαυτερή διά χειρός Σταύρου Βαρθαλίτη από την κουζίνα του «Breakfast@Star».

Τσικνοπέμπτη: Πώς να φτιάξεις την τέλεια μαρινάδα για την πανσέτα 

Υλικά

500 γρ. πανσέτα, χοιρινή χωρίς κόκαλο κομμένη σε φέτες 1cm
250 γρ. αλάτι χοντρό
4 κλωναράκια δεντρολίβανο
1 κουτ.γλυκού σκόρδο σκόνη
4-5 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1 κουτ.γλυκού σπόρους κόλιανδρου
80 γρ. ζάχαρη καστανή
Ξύσμα από ένα λεμόνι

Εκτέλεση της Συνταγής 

Στον κάδο του μπλέντερ χτυπάμε αλάτι χοντρό, καστανή ζάχαρη, τη σκόνη σκόρδου, τους σπόρους κόλιανδρου, πιπέρι, θυμάρι, δεντρολίβανο και το ξύσμα από 1 λεμόνι.
Κόβουμε την πανσέτα σε φέτες, περίπου 1 δάχτυλο χοντρές ή μπορούμε να το πούμε στο χασάπη μας να το κάνει.
Σε ένα πυρίμαχο σκεύος, ρίχνουμε τη μισή μαρινάδα και από πάνω τις πανσέτες. Τέλος, ρίχνουμε από πάνω και την υπόλοιπη μαρινάδα και πατάμε ελαφρώς με τα χέρια μας να καλυφθούν πλήρως.
Τοποθετούμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Στη συνέχεια, τοποθετούμε τις πανσέτες σε ένα μπολ και τις βάζουμε κάτω από τη βρύση και τις ξεπλένουμε να φύγει η μαρινάδα.
Τοποθετούμε τις πανσέτες μας σε χαρτί κουζίνας και βάζουμε και από πάνω να ρουφήξουν την υγρασία. Ρίχνουμε ελαιόλαδο αφου τις έχουμε στεγνώσει καλά και ανακατεύουμε.
Τοποθετούμε την γκριλιέρα ή το ταψί μας σε δυνατή φωτιά και μόλις κάψει ρίχνουμε τις πανσέτες για 3 λεπτά από την κάθε πλευρά.

Τσικνοπέμπτη: Συνταγή για τυροκαυτερή με πιπεριά Φλωρίνης

Υλικά 

3 Πιπεριές Φλωρίνης
400 γρ. Φέτα
200 γρ. Γιαούρτι στραγγιστό
2 Πιπεριές τσίλι αποξηραμένες
1 Σκελίδα σκόρδο
100 γρ. Ελαιόλαδο
1 κ.γλ. Πάπρικα καπνιστή
1 κ.σ. Ξίδι
1 Κλωνάρι φρέσκια ρίγανη

Για το σερβίρισμα:

2 Πίτες για σουβλάκι
2 κ.σ. Ελαιόλαδο
1/2 κ.γλ. Πάπρικα καπνιστή
1 Κλωνάρι φρέσκια ρίγανη

Εκτέλεση της Συνταγής 

Σε ένα ταψί τοποθετούμε τις πιπεριές.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στον αέρα, για 25 λεπτά από τη μία πλευρά και 20 λεπτά ακόμη από την άλλη πλευρά, στη μεσαία σχάρα.
Αποσύρουμε το ταψί από το φούρνο, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά.
Ξεφλουδίζουμε τις πιπεριές και αφαιρούμε το κοτσάνι και τα σπόρια.
Στον κάδο του μπλέντερ τοποθετούμε τις πιπεριές και τα υπόλοιπα υλικά για την τυροκαυτερή και χτυπάμε μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή υφή.
Δοκιμάζουμε τη γεύση και συμπληρώνουμε λίγο ξίδι, αν χρειάζεται.
Μεταφέρουμε την τυροκαυτερή σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη για 60 λεπτά, να κρυώσει.
Για το σερβίρισμα

Κόβουμε τις πίτες σε κομμάτια και τις μεταφέρουμε σε ένα ταψί.
Mε ένα πινέλο ραντίζουμε τις πίτες με ελαιόλαδο, τις πασπαλίζουμε με την πάπρικα, τη φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη το αλάτι και ανακατεύουμε.
Απλώνουμε τις πίτες ομοιόμορφα στο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στον αέρα, για 4 λεπτά.
Τοποθετούμε την τυροκαυτερή σε ένα σκεύος σερβιρίσματος με τις ψημένες πίτες δίπλα και σερβίρουμε.

Τσικνοπέμπτη: Συνταγή για τζατζίκι

Υλικά:

400 γρ. Γιαούρτι στραγγιστό
1 Αγγούρι
1 Σκελίδα σκόρδο
2 κ.σ. Ξίδι
100 γρ. Ελαιόλαδο
100 γρ. Φρέσκο άνηθο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα:

2 Πίτες για σουβλάκι
2 κ.σ. Ελαιόλαδο
1/2 κ.γλ. Πάπρικα καπνιστή
1 Κλωνάρι φρέσκια ρίγανη

Εκτέλεση της Συνταγής 

Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αφήνουμε να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά για 2 λεπτά, μέχρι να φτάσει στους 60°C.
Στο μπλέντερ προσθέτουμε τον άνηθο και το ζεστό ελαιόλαδο και χτυπάμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να πολτοποιηθεί ο άνηθος και να ενσωματωθεί με το ελαιόλαδο.
Σε μία σίτα στραγγίσματος εφαρμόζουμε ένα φίλτρο καφέ ή ένα φύλλο χαρτί και τη στηρίζουμε στα τοιχώματα ενός μπολ.
Αδειάζουμε στη σίτα το λάδι με τον άνηθο και αφήνουμε να γίνει απόσταξη 1 για 60 λεπτά.
Με ένα μαχαίρι κόβουμε στη μέση κατά μήκος το αγγούρι και αφαιρούμε τα σπόρια από το εσωτερικό του με ένα κουτάλι.
Τρίβουμε το αγγούρι στο χοντρό μέρος του τρίφτη και μεταφέρουμε σε ένα σουρωτήρι.
Προσθέτουμε στο αγγούρι αλάτι, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά, να αποβάλει τα υγρά του.
Στραγγίζουμε με τα χέρια μας το αγγούρι ώστε να χάσει όση υγρασία έχει απομείνει και μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε στο μπολ με το αγγούρι, το σκόρδο πολτοποιημένο, το γιαούρτι, το ξίδι και πιπέρι.
Προσθέτουμε 2 κ.σ. από το αποσταγμένο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται προσθέτουμε αλάτι.
Για το σερβίρισμα

Κόβουμε τις πίτες σε κομμάτια και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί.
Με ένα πινέλο ραντίζουμε τις πίτες με το ελαιόλαδο, τις πασπαλίζουμε με την πάπρικα, τη φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη και αλάτι και ανακατεύουμε.
Απλώνουμε τις πίτες ομοιόμορφα στο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στον αέρα, για 4 λεπτά.
Σε ένα σκεύος σερβιρίσματος μεταφέρουμε το τζατζίκι, ραντίζουμε με λίγο αρωματικό ελαιόλαδο, τοποθετούμε δίπλα τις ψημένες πίτες και σερβίρουμε.
 

Πανσέτα, τζατζίκι, τυροκαυτερή, πατάτες - Όσα νοστιμίζουν την Τσικνοπέμπτη!

 

Τσικνοπέμπτη: Συνταγή για τραγανές τηγανητές πατάτες

Υλικά:

  • 5 πατάτες μέτρτιες
  • Χοντρό αλάτι
  • 1 κ.σ. πάπρικα καπνιστή
  • ½ κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • ½ κ.γ. σκόνη σκόρδου
  • 4 κλ. Θυμάρι φρέσκο, μόνο τα φύλλα του ψιλοκομμένα
  • Αλάτι και πιπέρι
  • ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C στον αέρα. Ξεπλένουμε πολύ καλά τις πατάτες μας.
  • Σε ένα ταψί ρίχνουμε χοντρό αλάτι μέχρι να καλύψει όλη την επιφάνεια του.
  • Προσθέτουμε μέσα τις πατάτες ολόκληρες. Ψήνουμε για 50 λεπτά με 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν.
  • Οι πατάτες μέχρι να έχουν το ίδιο μέγεθος για να ψηθούν μαζί.
  • Όταν είναι έτοιμες, αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν για 15 λεπτά.
  • Τινάζουμε τις πατάτες με τα χέρια μας να φύγει το επιπλέον αλάτι που θα έχει κολλήσει πάνω τους.
  • Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες. Πρώτα τις κόβουμε στη μέση και μετά στα τρία κάθε μισή πατάτα.
  • Βάζουμε σε μία κατσαρόλα λάδι και περιμένουμε να κάψει καλά.
  • Μόλις είναι έτοιμο δηλαδή κοντά στους 185 βαθμούς, προσεχτικά τοποθετούμε τις πατάτες μέσα στο λάδι.
  • Τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και να γίνουν τραγανές εξωτερικά.
  • Ψιλοκόβουμε το φρέσκο θυμάρι.
  • Σε ένα μπολ ετοιμάζουμε τη μαρινάδα, βάζουμε τη καπνιστή πάπρικα, το θυμάρι, το σκορδο, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Με μία τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τις πατάτες και έτσι όπως είναι καυτές τις ρίχνουμε μέσα στο μπολ και ανακατεύουμε για να κολλήσει πάνω η μαρινάδα μας.
  • Σερβίρουμε δίπλα σε κρέας ιδανικά.

 

 

 

 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top