Σπιτικές κρέπες με κιμά και τυριά στον φούρνο

Ένα υπέροχο «ζεστό» πιάτο διά χειρός Σταύρου Βαρθαλίτη

Ένα διαφορετικό «ζεστό» πιάτο που θυμίζει αρκετά τα λαζάνια μας ετοιμάσει ο Σταύρος Βαρθαλίτης μέσα από την κουζίνα του «Breakfast@Star». Κρέπες με κιμά και τυριά στον φούρνο. Δες τη συνταγή βήμα - βήμα!

Τυρόπιτα, γαλατόπιτα, πατατόπιτα - 4 συνταγές για πίτες χωρίς φύλλο

Υλικά:

Για τη ζύμη κρέπας 

  • 500 γρ. Γάλα 3,5% λιπαρά, φρέσκο
  • 250 γρ. Αλεύρι γ.ο.χ.
  • 3 Αυγά
  • 3 κ.γ. Ηλιέλαιο
  • 1 κ.γ. Ζάχαρη κρυσταλλική
  • Αλάτι
  • 1/2 κ.γ. Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Για τη γέμιση με τον κιμά

  • 1 κιλό Κιμά μοσχαρίσιο και χοιρινό
  • 1 Ξερό κρεμμύδι κόκκινο, μεγάλο
  • 1 Σκελίδα σκόρδο
  • 100 γρ. Ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. Πελτέ ντομάτας
  • 1 Φύλλο δάφνης
  • 1/4 κ.γ. Κανέλα
  • 250 γρ. Ντομάτα κονκασέ
  • 6 φύλλα Φρέσκο βασιλικό
  • 2 κλωνάρια Φρέσκο θυμάρι
  • 150 γρ. Ζωμό
  • 250 γρ. Τυρί φέτα
  • 250 γρ. Γραβιέρα τριμμένη
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σύνθεση του φαγητού

  • 220 γρ. Χυμό ντομάτας
  • 1 κ.γ. Αποξηραμένη ρίγανη
  • 150 γρ. Κρέμα γάλακτος 3,5% λιπαρά
  • 2 κ.σ. Τριμμένη γραβιέρα
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 κ.σ. Βούτυρο για το ταψί

Κοκκινιστός τραχανάς με σύγκλινο και πρόβειο γιαούρτι

Εκτέλεση:

Για τη ζύμη κρέπας
• Σε ένα μπολ προσθέτουμε το γάλα, τα αυγά, το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη, το αλεύρι, το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να έχουμε ένα ρευστό χυλό με λεία υφή.
• Σκεπάζουμε το μείγμα με μεμβράνη και μεταφέρουμε το μπολ στο ψυγείο για 120 λεπτά.
• Σε αντικολλητικο τηγάνι ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο για το τηγάνισμα, σε μέτρια φωτιά.
• Βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο, ρίχνουμε στο κέντρο του τηγανιού μισή κουτάλα από το μείγμα, το απλώνουμε στην επιφάνειά του και ψήνουμε κάθε πλευρά για περίπου 2 λεπτά.
• Μεταφέρουμε την κρέπα σε ένα καθαρό πιάτο και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία, χωρίς να λαδώσουμε άλλο το τηγάνι, μέχρι να ψήσουμε το υπόλοιπο μείγμα.

Για τη γέμιση του κιμά
• Σε κατσαρόλα με πλατιά βάση ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τον κιμά, τον σπάζουμε σε μικρότερα κομμάτια με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να θωρακιστεί από όλες τις πλευρές, χωρίς να τον ανακατεύουμε αρκετά, για 5 λεπτά.
• Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο, τα προσθέτουμε στο τηγάνι, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για ακόμα 4 λεπτά.
• Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, ανακατεύουμε και τσιγαρίζουμε για 1 λεπτό.
• Προσθέτουμε τη ντομάτα κονκασέ, τον ζωμό, το φύλλο δάφνης, την κανέλα, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 25 λεπτά.
• Σβήνουμε τη φωτιά, αφαιρούμε το καπάκι, προσθέτουμε τη φέτα θρυμματισμένη σε μικρά κομμάτια με τα χέρια μας, την τριμμένη γραβιέρα, τα φύλλα βασιλικού μαζί με το φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε.

Για τη σύνθεση
• Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 180°C.
• Αλείφουμε με το βούτυρο τη βάση και τα τοιχώματα του ταψιού 25x30 εκ. , απλώνουμε ομοιόμορφα στη βάση τον χυμό ντομάτας και πασπαλίζουμε με την αποξηραμένη ρίγανη, λίγο αλάτι και πιπέρι.
• Τοποθετούμε στο κέντρο κάθε κρέπας από 3 κ.σ. γέμιση, τις τυλίγουμε σε σφιχτά ρολά και τις τοποθετούμε στο ταψί κολλητά τη μία δίπλα στην άλλη, ώστε να καλύψουμε τη βάση του.
• Περιχύνουμε τις κρέπες ομοιόμορφα από πάνω με την κρέμα γάλακτος και πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο πιπέρι και με την τριμμένη γραβιέρα.
• Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου, μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα το τυρί, για περίπου 15 λεπτά.
• Αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά.
• Σερβίρουμε σε κομμάτια.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top