Ώρα για σιροπιαστά γλυκά - 5 συνταγές που θα λατρέψεις

Συνταγές για γαλακτομπούρεκο, κανταΐφι, πορτοκαλόπιτα, ραβανί του ονείρου!

Είναι τα παραδοσιακά γλυκά που αγαπάμε. Τα γλυκά, των οποίων η γεύση απογειώνεται όταν το σιρόπι μπαίνει στην κορυφή. Ναι, καλά κατάλαβες! Σήμερα, μπαίνουμε στην κουζίνα και ετοιμάζουμε υπέροχα σιροπιαστά γλυκά!

Κουρκουμπίνια

Υλικά:

 

  • 1 συσκευασία Φύλλο κρούστας για γλυκά
  • 250 γρ. Βούτυρο, 1/2 αιγοπρόβειο και 1/2 αγελάδας
  • Φιστίκια Αιγίνης για το σερβίρισμα

Για το σιρόπι:

  • 250 γρ. Νερό
  • 500 γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 στικ Κανέλας
  • 1/2 Λεμόνι (ξύσμα και χυμό)
  • 1 κ.γλ. Εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση:

Για το σιρόπι:

  • Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από τη βανίλια και βράζουμε για 5 λεπτά αφού ξεκινήσει το νερό να κοχλάζει, σε μέτρια φωτιά.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε.
  • Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη, να κρυώσει.

Για τα κουρκουμπίνια:

  • Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια και αφήνουμε να λιώσει σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας.
  • Σε ένα ταψί 33x40 εκ. αλείφουμε με ένα πινέλο τη βάση και τα τοιχώματα με το λιωμένο βούτυρο.
  • Απλώνουμε ένα φύλλο κρούστας στον πάγκο εργασίας, με τη μικρότερη πλευρά μπροστά μας και ραντίζουμε με το λιωμένο βούτυρο, φροντίζοντας το πινέλο να μην ακουμπάει το φύλλο.
  • Εφαρμόζουμε το δεύτερο φύλλο κρούστας πάνω από το πρώτο και ραντίζουμε με λιωμένο βούτυρο.
  • Πιάνουμε με τα χέρια μας τις άκρες της μικρότερης πλευράς και τυλίγουμε τα δύο φύλλα σφιχτά σε ρολό. 
  • Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για τα υπόλοιπα φύλλα.
  • Μεταφέρουμε τα ρολά το ένα δίπλα στο άλλο στο ταψί, κόβουμε όσα προεξέχουν και τα τοποθετούμε στην επόμενη σειρά, δίπλα από τα υπόλοιπα, ώστε να υπάρχει ομοιομορφία.
  • Με το πινέλο ραντίζουμε τα κουρκουμπίνια με όσο λιωμένο βούτυρο έχει μείνει, φροντίζοντας το πινέλο να μην ακουμπάει τα φύλλα.
  • Καλύπτουμε το ταψί με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 60 λεπτά.
  • Βγάζουμε το ταψί από το ψυγείο και κόβουμε τα ρολά κατά πλάτος, σε μικρά κομμάτια μέχρι 3 εκ. σε πάχος.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, στις αντιστάσεις, για 70-75 λεπτά στη μεσαία σχάρα.
  • Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και με μία κουτάλα περιχύνουμε ομοιόμορφα τα ζεστά κουρκουμπίνια με το κρύο σιρόπι.
  • Αφήνουμε τα κουρκουμπίνια να κρυώσουν για 60 λεπτά.
  • Πασπαλίζουμε με τριμμένα φιστίκια Αιγίνης και σερβίρουμε.

Θεϊκό γαλακτομπούρεκο με μόλις 6€

Υλικά:

Για το σιρόπι

  • 600 γρ. Ζάχαρη
  • 400 γρ. Νερό
  • 1 Λεμόνι (χυμός και ξύσμα)
  • 1 Πορτοκάλι (ξύσμα)
  • 80 γρ. Μέλι
  • Για τα φύλλα
  • 10-12 Φύλλα
  • 225 γρ. Βούτυρο

Για την κρέμα

  • 4 Αυγά
  • 200 γρ. Ζάχαρη
  • 300 γρ. Κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 700 γρ. Γάλα 3,5% λιπαρά, φρέσκο
  • 150 γρ. Σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κ.γ. Μαστίχα σε σκόνη
  • 1 κ.γ. Βανίλια
  • 1/2 κ.γ. Αλάτι
  • 80 γρ. Βούτυρο

Εκτέλεση:

Για το σιρόπι
• Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε για 3 λεπτά, σε μέτρια φωτιά.
• Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Για το γαλακτομπούρεκο
• Προθερμαίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις, στους 180°C.
• Σε δύο ξεχωριστά μπολ χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.
• Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη μισή ποσότητα ζάχαρης, την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε με το σύρμα, μέχρι το γάλα να αρχίσει να αχνίζει.
• Προσθέτουμε βροχηδόν το σιμιγδάλι, καθώς ανακατεύουμε, ώστε να μην κολλήσει στη βάση της κατσαρόλας, μέχρι να πάρει μια βράση και να αρχίσει η κρέμα να σφίγγει, για περίπου 5 λεπτά.
• Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη βανίλια, τη μαστίχα, το βούτυρο, λίγο αλάτι, συνεχίζουμε να ανακατεύουμε, μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως και αφού πέσει λίγο η θερμοκρασία ενσωματώνουμε τους κρόκους.
• Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε τα ασπράδια και μαζί με την υπόλοιπη ζάχαρη τα χτυπάμε, μέχρι να πάρουμε μια ωραία μαρέγκα.
• Ρίχνουμε τη μαρέγκα μέσα στη κρέμα σιγά-σιγά και ανακατεύουμε με μαρίζ κάνοντας κυκλικές απαλές κινήσεις, ώστε να μην χαθεί ο όγκος που δώσαμε.
• Σε μικρή κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά λιώνουμε το βούτυρο για τα φύλλα ή σε μπολ στα μικροκύματα.
• Βουτυρώνουμε με ένα πινέλο το ταψί 25x33εκ. , στρώνουμε ένα φύλλο, αφήνουμε τις άκρες του να προεξέχουν από τα τοιχώματα και ραντίζουμε με ένα πινέλο λίγο λιωμένο βούτυρο σε όλη του την επιφάνεια.
• Επαναλαμβάνουμε την παραπάνω διαδικασία 6 φορές.
• Απλώνουμε από πάνω, με μαρίζ την κρέμα ισόποσα και κλείνουμε διαδοχικά τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα.
• Επαναλαμβάνουμε όπως πριν την ίδια διαδικασία με τα φύλλα και το βούτυρο, ώστε να καλύψουμε την κρέμα, κόβουμε τις άκρες από τα φύλλα που προεξέχουν και με το πινέλο τα γυρνάμε προς τα μέσα.
• Ραντίζουμε το πάνω φύλλο με όσο βούτυρο μας έχει απομείνει και χαράζουμε σε κομμάτια.
• Ψήνουμε στη μέση του φούρνου για περίπου 60 λεπτά, μέχρι τα φύλλα να ροδίσουν.
• Σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι το ζεστό γαλακτομπούρεκο, αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

Κανταΐφι ταψιού με φιστίκι Αιγίνης

Υλικά:

Για το κανταΐφι:

●    500 γρ. Φύλλο κανταΐφι νωπό, σε θερμοκρασία δωματίου
●    600 γρ. Φιστίκι Αιγίνης ωμό, ανάλατο 
●    100 γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική 
●    80 γρ. Βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
●    1/3 της κούπας από το Σιρόπι της συνταγής 
●    1 κ.σ. Βούτυρο για το ταψί 

Για το σιρόπι:

●    600 γρ. Ζάχαρη 
●    350 γρ. Νερό 
●    4 κ.σ. Μέλι 
●    1 κ.σ. Χυμό από λεμόνι 
●    1 κ.γ. Εκχύλισμα βανίλιας 

Εκτέλεση:

●    Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το νερό μαζί με τη ζάχαρη, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει.
●    Αφήνουμε να βράσει για περίπου 10 λεπτά, ενώ ανακατεύουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα. 
●    Προσθέτουμε τον χυμό από το λεμόνι και βράζουμε για ακόμα 1 λεπτό. 
●    Προσθέτουμε το μέλι, το εκχύλισμα βανίλιας και το αφήνουμε για λίγο στην άκρη να κρυώσει. 
●    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις, πάνω κάτω, στους 110°C.
●    Προσθέτουμε στον κάδο του μπλέντερ τμηματικά τα φιστίκια, τα χτυπάμε μέχρι να θρυμματιστούν ελαφρώς και στη συνέχεια τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ.  
●    Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια, 1/3 της κούπας  από το κρύο σιρόπι, φοράμε γάντια και τρίβουμε ελαφρώς τα υλικά ανάμεσα στα χέρια μας, ώστε να ομογενοποιηθούν. (Δεν πιέζουμε πολύ το μείγμα για να μην βγάλουν τα φιστίκια τα έλαιά τους).
●    Αλείφουμε με το βούτυρο ένα στρογγυλό ταψί φούρνου 30 εκ.   και στρώνουμε στη βάση του μισή ποσότητα από το φύλλο καταΐφι.
●    Πατάμε τα στρωμένα φύλλα από πάνω με τις παλάμες μας, ώστε να γίνει επίπεδη η επιφάνειά τους και απλώνουμε το μείγμα με τα φιστίκια, ώστε να την καλύψουμε. 
●    Προσθέτουμε σε ένα μπολ κρύο νερό, βουτάμε το πίσω μέρος από ένα μεγάλο κουτάλι και πιέζουμε όλη την επιφάνεια του μείγματος, ώστε να κολλήσουν μεταξύ τους. 
●    Στρώνουμε ομοιόμορφα πάνω από τη γέμιση το υπόλοιπο φύλλο που έχουμε, ώστε να την καλύψουμε και πατάμε ξανά με τις παλάμες την επιφάνεια των φύλλων, να κολλήσουν με τη γέμιση και να γίνει επίπεδη.
●    Καλύπτουμε το ταψί με μεμβράνη και τοποθετούμε επάνω στην επιφάνεια των φύλλων ένα μικρότερο στρογγυλό ταψί με βάρος, ώστε να φύγει όσος αέρας έχει μείνει ανάμεσα στις στρώσεις των φύλλων.  
●    Μεταφέρουμε για 60 λεπτά το ταψί στο ψυγείο . 
●    Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για περίπου 80 λεπτά. 
●    Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, το τοποθετούμε στον πάγκο και το σιροπιάζουμε ομοιόμορφα με το κρύο σιρόπι που έχουμε κρατήσει. 
●    Το μεταφέρουμε ξανά στον φούρνο για 20 λεπτά. 
●    Το αφήνουμε σκεπασμένο να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 4ώρες. 
●    Σερβίρουμε σε κομμάτια. 

Μεσσηνιακή πορτοκαλόπιτα

Υλικά

  • 280 γρ. πορτοκάλια (πολτοποιήμενα) μόνο σάρκα
  • 4 μέτρια αυγά
  • 140 γρ. σπορέλαιο
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 320 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • Ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκαλι
  • 10 γρ. μπεϊκιν πάουντερ
  • 300 γρ. φύλλο κρούστας
  • 2 αμπούλες Βανιλίνη

Για το σιρόπι:

  • 340 γρ. ζάχαρη
  • 550 γρ. νερό
  • 200 γρ.  χυμό πορτοκαλί
  • Φλούδα πορτοκαλιού

Εκτέλεση

  • Αρχικά, ξεκινάμε παρασκευάζοντας το σιρόπι
  • Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά του σε ένα κατσαρολάκι ,ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη και σιγοβράζουμε για 2-3 λεπτά. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και συνεχίζουμε με την πορτοκαλοπιτα. Χτυπάμε καλά τα αυγά σε ένα μπολ με ενα σύρμα χειρός να αφρατέψουν και να ασπρίσουν και στην συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα φύλλα.
  • Προσθέτουμε και τα ψημένα και σπασμένα φύλλα ανακατεύοντας με τα χέρια προσεκτικά
  • Αδειάζουμε το μίγμα σε ένα ορθογώνιο ταψί 25 περίπου εκατοστών και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 για περίπου 45-60 λεπτά.
  • Σιροπιάζουμε το γλυκό 5 λεπτά αφού βγει από τον φούρνο με το μισό κρύο σιρόπι αρχικά και το υπόλοιπο 10 λεπτά αργότερα. 

Λαχταριστό σιροπιαστό ραβανί

Υλικά

Για το ραβανί

•    6 αυγά
•    320 γρ. ζάχαρη
•    400 γρ. γιαούρτι
•    150 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου) ή ηλιέλαιο
•    5 γρ. βανίλια εσάνς ή 2 βανιλίνες
•    200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•    300 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
•    12 γρ. μπέικιν πάουντερ
•    Ξύσμα από μισό λεμόνι

Για το σιρόπι
•    1 λτ νερό
•    700 γρ. ζάχαρη
•    2 φλούδες λεμονιού

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top