Κουρκουμπίνια - Το παραδοσιακό γλυκό που αγαπάμε

Μία γλυκιά συνταγή διά χειρός Σταύρου Βαρθαλίτη

Αν θέλετε να φτιάξετε ένα ξεχωριστό σιροπιαστό γλυκό φέτος το καλαοκαίρι, μία καλή επιλογή είναι να ετοιμάσετε κουρκουμπίνια. Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε μία συνταγή του Σταύρου Βαρθαλίτη που το σίγουρο είναι πως θα την λατρέψετε! 

Κανταΐφι ταψιού με φιστίκι Αιγίνης - Το σιροπιαστό γλυκό που αγαπάμε

Υλικά:

  • 1 συσκευασία Φύλλο κρούστας για γλυκά
  • 250 γρ. Βούτυρο, 1/2 αιγοπρόβειο και 1/2 αγελάδας
  • Φιστίκια Αιγίνης για το σερβίρισμα

Για το σιρόπι:

  • 250 γρ. Νερό
  • 500 γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 στικ Κανέλας
  • 1/2 Λεμόνι (ξύσμα και χυμό)
  • 1 κ.γλ. Εκχύλισμα βανίλιας

Θεϊκό γαλακτομπούρεκο με μόλις 6€

Εκτέλεση:

Για το σιρόπι:

  • Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από τη βανίλια και βράζουμε για 5 λεπτά αφού ξεκινήσει το νερό να κοχλάζει, σε μέτρια φωτιά.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε.
  • Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη, να κρυώσει.

Για τα κουρκομπίνια:

  • Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια και αφήνουμε να λιώσει σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας.
  • Σε ένα ταψί 33x40 εκ. αλείφουμε με ένα πινέλο τη βάση και τα τοιχώματα με το λιωμένο βούτυρο.
  • Απλώνουμε ένα φύλλο κρούστας στον πάγκο εργασίας, με τη μικρότερη πλευρά μπροστά μας και ραντίζουμε με το λιωμένο βούτυρο, φροντίζοντας το πινέλο να μην ακουμπάει το φύλλο.
  • Εφαρμόζουμε το δεύτερο φύλλο κρούστας πάνω από το πρώτο και ραντίζουμε με λιωμένο βούτυρο.
  • Πιάνουμε με τα χέρια μας τις άκρες της μικρότερης πλευράς και τυλίγουμε τα δύο φύλλα σφιχτά σε ρολό. 
  • Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για τα υπόλοιπα φύλλα.
  • Μεταφέρουμε τα ρολά το ένα δίπλα στο άλλο στο ταψί, κόβουμε όσα προεξέχουν και τα τοποθετούμε στην επόμενη σειρά, δίπλα από τα υπόλοιπα, ώστε να υπάρχει ομοιομορφία.
  • Με το πινέλο ραντίζουμε τα κουρκουμπίνια με όσο λιωμένο βούτυρο έχει μείνει, φροντίζοντας το πινέλο να μην ακουμπάει τα φύλλα.
  • Καλύπτουμε το ταψί με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 60 λεπτά.
  • Βγάζουμε το ταψί από το ψυγείο και κόβουμε τα ρολά κατά πλάτος, σε μικρά κομμάτια μέχρι 3 εκ. σε πάχος.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, στις αντιστάσεις, για 70-75 λεπτά στη μεσαία σχάρα.
  • Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και με μία κουτάλα περιχύνουμε ομοιόμορφα τα ζεστά κουρκουμπίνια με το κρύο σιρόπι.
  • Αφήνουμε τα κουρκουμπίνια να κρυώσουν για 60 λεπτά.
  • Πασπαλίζουμε με τριμμένα φιστίκια Αιγίνης και σερβίρουμε.
     
Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top