Σουτζουκάκια με αρωματικό ρύζι - Το ζεστό πιάτο της ημέρας

Μία μαμαδίσια συνταγή διά χειρός Πάνου Κουμουνδούρου

Ένα ζεστό, παραδοσιακό, μαμαδίσιο πιάτο μας ετοιμάζει σήμερα ο Πάνος Κουμουνδούρος από την κουζίνα του «Breakfast@Star». Σουτζουκάκια με αρωματικό ρύζι και φιδέ. Ιδού η συνταγή!

Κιλτιρίτσια ή αλλιώς ποντιακά γιουβαρλάκια με τσιγαριστές μακαρούνες

Υλικά:

Για τα σουτζουκάκια:

  • 500 γρ. κιµά βοδινό (ή µισό-µισό βοδινό και χοιρινό) διπλοπερασµένο από τη µηχανή
  • 2 σκελίδες σκόρδο τριµµένο
  • 4 φέτες µπαγιάτικο ψωµί φόρµας για τοστ (sliced), χωρίς κόρα,
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
  • ½ κουταλάκι σκόνη κύµινο
  • Αλάτι, πιπέρι, κόκκινο κρασί, λάδι για το τηγάνισµα.
  • Για τη σάλτσα ντοµάτας
  • 1 κρεµµύδι ψιλοκοµµένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκοµµένη
  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 700 γρ. (6 περίπου µέτριες) ώριµες ντοµάτες, αλεσµένες στο πολυµίξερ
  • 1 κουταλιά ντοµατοπελτέ
  • 1 κοφτό κουταλάκι ζάχαρη
  • 1 κοφτό κουταλάκι κύµινο
  • 2 κουταλιές ψιλοκοµµένο µαϊνταν

Για το ρύζι:

  • 2 φλιτζάνια (400 γρ.) parboiled
  • Νερό
  • 1 φλιτζάνι (100 γρ.)  χοντρό φιδέ
  • 2½ κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • ½ (70-80 γρ.) φλιτζάνι καβουρδισμένο κουκουνάρι

Ποντιακά πισία με δύο διαφορετικές γεμίσεις

Εκτέλεση:

  • Τεµαχίζετε το ψωµί, το βάζετε σε ένα µπολ, το µουσκεύετε µε κόκκινο κρασί και ύστερα το στύβετε ελαφρά (να µη γίνει ζυµάρι!) και πετάτε το κρασί που βγάζει.
  • Ζυµώνετε καλά τον κιµά µε το ψωµί, το ελαιόλαδο, το κύµινο, το σκόρδο και αλατοπίπερο και πλάθετε κυλινδρικά σουτζουκάκια. Τα βάζετε σε µια πιατέλα και τα κρατάτε στο ψυγείο σκεπασµένα µε πλαστική µεµβράνη για ½ ώρα. Ζεσταίνετε λάδι σε ένα τηγάνι και τα τηγανίζετε τµηµατικά, µέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Τα βγάζετε πάνω σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.
  • Ετοιµάζετε τη σάλτσα ντοµάτας: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε µια κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεµµύδι και το σκόρδο. Ρίχνετε µέσα την αλεσµένη ντοµάτα και τον ντοµατοπελτέ διαλυµένο σε ½ φλιτζάνι νερό, ανακατεύετε µέσα το µαϊντανό, το κύµινο, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Αφήνετε τη σάλτσα να βράσει σε µέτρια φωτιά µέχρι να αρχίσει να δένει, για 15-20 περίπου λεπτά. Βάζετε µέσα τα σουτζουκάκια και τα αφήνετε να βράσουν µέσα στη σάλτσα, για 10 περίπου λεπτά, γυρίζοντάς τα προσεχτικά µια φορά. Τα σερβίρετε ζεστά.
  • Για το ρύζι: Ξεπλένεις, πολύ καλά, το ρύζι και βάλτο σε ένα μεγάλο μπολ με χλιαρό ή ζεστό νερό για 20 λεπτά με μισή ώρα. Τσεκάρεις αν βάζοντας ένα κόκκο ρυζιού ανάμεσα στα δάχτυλα σπάει. Σουρώνεις πολύ καλά.   
  • Σε μια μέτρια (καλύτερα αντικολλητική) κατσαρόλα ζεσταίνεις το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί ρίχνεις τα vermicelli (ή όποιο άλλο είδος pasta βρεις) και σοτάρεις, ανακατεύοντας μέχρι να ροδίσουν. Προσοχή γιατί καίγονται πολύ γρήγορα – αν σου καούν θα τα πετάξεις και θα κάνεις άλλα γιατί θα καταστρέψεις το αποτέλεσμα.
  • Προσθέτεις το ρύζι και συνεχίζεις να σοτάρεις μέχρι να δεις ότι το ρύζι έχει ενσωματωθεί και οι κόκκοι έχουν καλυφθεί με το λάδι.  
  • Προσθέτεις 3½ φλιτζάνια (840 ml.) νερό (καλύτερα να το έχεις μετρημένο από πριν σε ένα δοσομετρικό δοχείο και να προσέχεις γιατί μόλις αδειάσεις το νερό στο ρύζι θα φουσκώσει πολύ και θα πεταχτεί από την κατσαρόλα – εγώ αποσύρω την κατσαρόλα για λίγο από τη φωτιά και ρίχνω το νερό λίγο-λίγο). 
  • Χαμηλώνεις τη φωτιά (όσο να βράζει πολύ ελαφρά), σκεπάζεις την κατσαρόλα, και μαγειρεύεις για 15-20 λεπτά.  Αφού μαγειρευτεί το ρύζι (θα δεις που θα κάνει τρύπες στην επιφάνεια και θα έχει ρουφήξει όλο το νερό) σβήνεις τη φωτιά και το αφήνεις, χωρίς να το αποσύρεις από την εστία και χωρίς να ανοίξεις την κατσαρόλα για 10-15 λεπτά.  Στη συνέχεια ξεσκεπάζεις και αερίζεις το ρύζι με τη βοήθεια ενός πιρουνιού για να αφρατέψει.
  • Μεταφέρεις σε μια πιατέλα, πασπαλίζεις με το καβουρδισμένο κουκουνάρι και σερβίρεις.
Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top