Κιλτιρίτσια ή αλλιώς ποντιακά γιουβαρλάκια με τσιγαριστές μακαρούνες

Μία απολαυστική συνταγή διά χειρός Πάνου Κουμουνδούρου

Ένα ιδιαίτερο, αλλά άκρως λαχταριστό πιάτο μας ετοιμάζει ο Πάνος Κουμουνδούρος στο Breakfast@Star. Ποντιακά κιλτιρίτσια ή αλλιώς γιουβαρλάκια με πληγούρι αντί για ρύζι και κόκκινη σάλτσα, τα οποία συνοδεύει με μακαρούνες. Δείτε τη συνταγή!

Ποντιακά πισία με δύο διαφορετικές γεμίσεις

Υλικά:

Για τα κιλτιρίτσια:

  • 1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς, από ελιά
  • 1 φλιτζ. τσαγιού πλιγούρι
  • 4 μέτρια ξερά κρεμμύδια, τριμμένα, μαζί με τα υγρά τους
  • 1/4 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 6 ώριμες μεγάλες ντομάτες, τριμμένες, μαζί με το ζουμί τους
  • 1 κουτ. γλυκού (κοφτό) πάπρικα γλυκιά
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τις μακαρούνες:

  • 1 πακέτο μακαρόνια χοντρά για παστίτσιο 
  • 300 γραμμάρια μυζήθρα ξηρή 
  • 200 γρ Λάδι για το κάψιμο 
  • 1 κουτάλια βούτυρο αγελαδινό 
  • Αλάτι, πιπέρι 

Φαρφάλες με μανιτάρια και ρικότα

Εκτέλεση:

  • Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά με το πλιγούρι, 2 από τα 4 κρεμμύδια, τον μαϊντανό, το μισό λάδι και αλατοπίπερο. Τα ζυμώνουμε μέχρι να προκύψει ένα αφράτο μείγμα, πλάθουμε μπαλάκια, όπως τα γιουβαρλάκια, και τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε την ντομάτα, το υπόλοιπο κρεμμύδι, το υπόλοιπο λάδι, αλατοπίπερο, την πάπρικα και περίπου 200 ml νερό, και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
  • Ρίχνουμε προσεκτικά τα κιλτιρίτσια στη σάλτσα, σείουμε την κατσαρόλα ώστε να καλυφθούν καλά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 15-20 λεπτά ή μέχρι να γίνουν.
  • Παράλληλα, βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό .
  • Μόλις βράσουν και είναι έτοιμα τα σουρώνουμε τα βάζουμε σε ένα ταψί και τα ανακατεύουμε με την μυζήθρα. Συγχρόνως, έχουμε βάλει και το λάδι μας με το βούτυρο μαζί να κάψει σε ένα κατσαρολάκι. μόλις έχει κάψει αδειάζουμε και αυτό μέσα στο ταψί ανακατεύοντας τα μακαρόνια μας 
Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top