Λαχταριστή και εύκολη lemon pie!

Η συνταγή του Σταύρου Βαρθαλίτη για το πιο νόστιμο γλυκό

Aν είστε γλυκατζού δοκιμάστε να φτιάξετε ένα γλυκό γρήγορο, νόστιμο και απολαυστικό.

Συνταγές για διαφορετικά cheesecake

Πρόκειται για τη Lemon pie που ετοίμασε ο Σταύρος Βαρθαλίτης το πρωί της Τρίτης στην εκπομπή, Breakfast@star.

Υλικά για τη ζύμη

· 250 γρ. αλεύρι
· 170 γρ. βούτυρο
· 1 αυγό
· 50 γρ. άχνη ζάχαρη
· 1 κ.σ. νερό
· 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Υλικά για τη κρέμα λεμονιού
· 3 κρόκους αυγού
· 160 γρ. ζάχαρη
· 50 γρ βούτυρο
· 3 λεμόνια ξύσμα και από 3 το χυμό
Υλικά για την μαρέγκα
· 220 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
· 50 γρ. νερό
· 4 ασπράδια μεσαίου αυγού
· 1 βανίλια

Εκτέλεση για τη βάση

· Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 160 βαθμούς.
· Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη, το αλεύρι, προσθέτουμε το βούτυρο και τρίβουμε τα υλικά με τα χέρια μας. Κάνουμε στο κέντρο μια λακκούβα, ρίχνουμε το αυγό, τη βανίλια, το νερό και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Αν η ζύμη είναι λίγο κολλώδες προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι.
· Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και τη βάζουμε για 30’ ψυγείο.
· Τοποθετούμε τη ζύμη αφού την αλευρώσουμε ελαφρά, ανάμεσα σε δύο αντικολλητικά χαρτιά και με ένα πλάστη την ανοίγουμε σε στρογγυλό σχήμα διαμέτρου 30 εκ. και πάχος 5 χιλιοστών το πολύ.
· Βουτυρώνουμε πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι ελαφρά, μια φόρμα για τάρτες των 24 εκατοστών, απλώνουμε τη ζύμη, πιέζουμε ελαφρά στα πλαϊνά να δώσουμε το σχήμα της τάρτας στη ζύμη, αφήνουμε τις άκρες να προεξέχουν, τρυπάμε με ένα πιρούνι τη βάση της τάρτας, τοποθετούμε βάρος(ιδανικά θα μπορούσαμε φασόλια σε μεμβράνη κατάλληλη για ψήσιμο).
· Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 30’.
Εκτέλεση για την κρέμα λεμονιού
· Παράλληλα σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε με το μίξερ χειρός τα υλικά για την κρέμα, χωρίς το βούτυρο μέχρι να αφρατέψουν.
· Τοποθετούμε σε κατσαρόλα λίγο νερό , βάζουμε το μπολ με προσοχή να μην ακουμπάει στο νερό, σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει, 15’-20’, ελέγχουμε συχνά την ποσότητα του νερού και αν χρειαστεί συμπληρώνουμε λίγο..
· Τέλος προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί.
· Αποσύρουμε από τη φωτιά όταν το μείγμα είναι έτοιμο το προσθέτουμε στη κρύα, ψημένη τάρτα και βάζουμε ξανά στο ψυγείο να κρυώσει για 60’.

Λαχταριστό cheesecake με φυστικοβούτυρο

Εκτέλεση για τη μαρέγκα

· Βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα το νερό και 150 γρ. από τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε.
· Παράλληλα όσο φτιάχνουμε το σιρόπι, στο κάδο του μίξερ προσθέτουμε τα ασπράδια αυγού μαζί με 1 κ.σ. ζάχαρή τα ανακατεύουμε με το σύρμα και ρίχνουμε σε 3 στάδια την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να γίνει μια σταθερή μαρέγκα.
· Ελέγχουμε με ένα θερμόμετρο τη θερμοκρασία στο σιρόπι και μόλις φτάσει 110 βαθμούς αφαιρούμε από την φωτιά και το προσθέτουμε στο κάδο του μίξερ με σταθερή ροή (κορδόνι), ενώ συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε μέτρια ταχύτητα.
· Αφού ρίξουμε το σιρόπι συνεχίζουμε να χτυπάμε για λίγο την μαρέγκα μας μέχρι να αποκτήσει σταθερότητα και πάλι και να κρυώσει.
Σύνθεση του γλυκού
· Βγάζουμε από το ψυγείο τη lemon pie, προσθέτουμε την μαρέγκα με μια μαρίζ δίνοντας το ένα ρουστίκ σχήμα ή ότι επιθυμούμε και καίμε με ένα φλόγιστρο τις κορυφές ή ψήνουμε στο φούρνο στις αντιστάσεις, όσο πιο ψηλά μπορούμε για 5’-10’.

Δείτε την εκπομπή Breakfast@star

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top